DADES IDENTIFICATIVES 2022_23
Assignatura (*) BIOMATERIALS I ENGINYERIA I REGENERACIÓ DE TEIXITS II Codi 17254122
Ensenyament
Grau en Enginyeria Biomèdica (2017)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període Horaris i dates d'examen
3 Obligatòria Quart 1Q
Modalitat i llengua d'impartició
Departament Ciències Mèdiques Bàsiques
Coordinador/a
TOMÁS FERRÉ, JOSÉ MARIA
Adreça electrònica manuel.santafe@urv.cat
mariaangel.lanuza@urv.cat
mariarosa.fenoll@urv.cat
mariadelesneus.garcia@urv.cat
josepmaria.tomas@urv.cat
erica.hurtado@urv.cat
Professors/es
SANTAFÉ MARTÍNEZ, MANUEL
LANUZA ESCOLANO, MARÍA ANGEL
FENOLL BRUNET, MARIA ROSA
GARCIA SANCHO, MARIA DE LES NEUS
TOMÁS FERRÉ, JOSÉ MARIA
HURTADO CABALLERO, ERICA
Web
Descripció general i informació rellevant

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 CE13 Capacitat per a entendre, utilitzar i dissenyar materials biocompatibles i els principis de l'enginyeria de teixits i la medicina regenerativa i les aplicacions dels nanomaterials i les nanotecnologies a la biomedicina.
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 CE13 Comprèn, distingeix i concep l'estructura i la distribució normal dels teixits (teixit connectiu, teixit ossi, teixit cartilaginós, teixit muscular i teixit nerviós).
Coneix i descriu l'estructura macroscòpica i microscòpica normal dels diversos sistemes i aparells
Coneix i descriu les funcions normals dels diversos sistemes i aparells de l'organisme, en els diversos nivells d'organització (des de l'organisme intacte fins als nivells cel·lular, subcel·lular i molecular).
Avalua, reconstrueix i demostra els mecanismes d'adaptació, cel·lular i tissular.
Avalua i reconstrueix els mecanismes de l'envelliment cel·lular, tissular i orgànic.
Coneix la cascada de senyals intracel·lulars i extracel·lulars de la reparació tissular
Entén i coneix els elements cel·lulars que intervenen en el procés de reparació.
Avalua, reconstrueix i demostra els mecanismes propis de cada teixit bàsic en la reparació
Reconeix els mecanismes de reparació dels diferents teixits bàsics que conformen el cos humà.
Coneix i entén el concepte i possibilitats de la teràpia cel·lular i la medicina regenerativa.
Diferencia les fonts de cèl·lules per a estratègies terapèutiques.
Coneix els protocols per als cultius cel·lulars i coneix els diferents tipus de cèl·lules mare i les seves característiques.
Coneix els avenços de la substitució i reparació cel·lular en diferents malalties.
Entén les teràpies protectores basades en factors tròfics.
Coneix els principis generals i les especificitats dels bioreactors per a enginyeria de teixits.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
1. CITOLOGIA I HISTOLOGIA. INTRODUCCIÓ. Diferenciació cel.lular. Organització estructural i molecular de les cèl•lules .Concepte de població cel•lular. Nivells d’integració cel•lular: teixits, òrgans i sistemes. Reconeixement i comunicació intercel•lular. Criteris de classificació tissular.
2. GENERACIÓ I ARQUITECTURA DELS TEIXITS BÀSICS:
2.1. TEIXIT EPITELIAL. Concepte. Característiques generals. Làmina basal. Epitelis de revestiment. Polaritat cel•lular. Especialitzacions. Teixit epitelial glandular.
2.2. TEIXIT CONNECTIU. Components. Elements cel•lulars defensius. Macròfags i sistema mononuclear fagocític (SMF). Cèl•lules encebades. Cèl•lules plasmàtiques. Tipus de teixit conjuntiu. Criteris de classificació. Estudi especial del teixit adipós: histogènesi, histologia i tipus.
2.3. TEIXIT CONNECTIU ESQUELÈTIC. Teixit cartilaginós: Concepte. Components. Pericondri. Classificació i localització. Condrogènesi i creixement del cartílag. Histofisiologia del teixit cartilaginós. Teixit ossi: Conceptes generals. Estructura macroscòpica i microscòpica dels ossos. Varietats del teixit ossi: laminar i no laminar. Histogènesi òssia.
2.4. TEIXIT MUSCULAR. Concepte, origen embriològic i varietats. Cèl.lules musculars llises. Vascularització i innervació. Teixit muscular esquelètic: estructura cel•lular. Diferenciació miofibril.lar: mecanisme de contracció. Heterogeneïtat citològica. Teixit muscular cardíac.

2.5. TEIXIT NERVIÓS. Concepte. Organització estructural. Citologia de la neurona
Neuroglia. La fibra nerviosa. Fibres nervioses mielíniques i amielíniques. Diferències morfofuncionals. Concepte de sinapsi. Varietats. Histofisiologia.
3.CONSTRUCCIÓ DELS ÒRGANS.

3.1. APARELL CIRCULATORI. Vasos sanguinis. Vasos limfàtics.

3.2. APARELL RESPIRATORI. Les vies respiratòries: estructura microscòpica. Epiteli respiratori: Faringe i laringe. Tràquea i bronquis principals. Pulmó.

3.3. SISTEMA IMMUNITARI DE DEFENSA. Histofisiologia general del sistema Òrgans: Concepte i organització histològica del tim. Gangli limfàtic. Melsa. Teixit limfoide difús i associat a mucoses: tracte digestiu (GALT). Vies respiratòries (BALT).

3.4. SISTEMA ENDOCRÍ. Sistema nerviós. Conceptes histològics generals. Organització histològica. Hipotàlam. Hipòfisi. Glàndula tiroide. Glàndula suprarenal. Sistema endocrí difús (APUD). Pàncrees.

3.5. APARELL REPRODUCTOR. Conceptes histològics generals. Aparell reproductor masculí: Testicles. Túbuls seminífers i Glàndules associades. Aparell reproductor femení: Ovari. Úter. Coll uterí. Trompes de Fal.lopi. Vagina. Genitals externs.

3.6. APARELL DIGESTIU. Conceptes histològics generals Cavitat bucal i glàndules annexes. Disposició general del tub digestiu. La faringe. L'esòfag. L'estómac. L'intestí. L'intestí prim. L'intestí gros. Tubs glandulars. Fetge. Vies biliars. Pàncrees exocrí.

3.7. APARELL EXCRETOR. Aparell urinari. El ronyó i les vies urinàries. Uretra masculina i femenina.
3.8. SISTEMA NERVIÓS. Sistema nerviós central i perifèric.
3.9. SISTEMA TEGUMENTARI. Pell i annexes cutanis.
4. REPARACIÓ I REGENERACIÓ TISSULAR
4.1. INTRODUCCIÓ. Concepte de lesió cel•lular i tissular. Conceptes bàsics de: creixement, regeneració, hiperplàsia, hipertròfia, atrofia, involució, apoptosi, degeneració i necrosi. Recuperació funcional y restauració estructural. Concepte de metaplàsia.
4.2. CULTIUS CEL.LULARS I TISULARS. Cèl•lules mare i teràpia cel•lular. Teràpies avançades: conceptes i generalitats .Cèl•lules mare pluripotents. Cèl•lules mare adultes. Diferenciació de cèl•lules mare. Teràpia cel•lular immunomoduladora i inflamatòria.
4.3. MECANISMES BÀSICS DE LA REPARACIÓ. Activitat y aquiescència mitòtica. Fases del cicle cel•lular i el seu control molecular. Factores de creixement i factors d’adhesió. Pro-oncogens. Cèl•lula adulta. Envelliment cel•lular. Apoptosi i mort cel•lular. Bioreactors per a enginyeria de teixits. Medicina regenerativa i reparació cel•lular.
4.4. REACCIÓ INFLAMATÒRIA. Fases de la inflamació: iniciació, amplificació, estabilització. Focus inflamatori, capil•lars sanguinis i els factors quimiotàctics. El paper del teixit connectiu. Falles de la reacció inflamatòria. Inflamació aguda i inflamació crònica.
4.5. REPARACIÓ I REGENERACIÓ DEL TEIXIT CONNECTIU. Cicatrització. Envelliment i reparació de: Lligaments i tendons. Teixit cartilaginós. Reparació del cartílag articular. Teixit ossi. Remodelació del os compacte. Remodelació del os trabecular. Reparació de fractures.

4.6. REPARACIÓ I REGENERACIÓ DEL TEIXIT NERVIÓS. Regeneració y plasticitat neuronal. Sistema nerviós central: Teràpies protectores basades en factors tròfics. Neurodegeneració neuronal. Sistema nerviós perifèric: Tipus de lesió: afecció del soma, afecció de les terminacions sensitives i motores. Regeneració axonal . Reinnervació dels òrgans diana reparats. Recuperació funcional
4.7. REPARACIÓ I REGENERACIÓ DEL TEIXIT MUSCULAR. Lesió muscular. Necrosi i canvis degeneratius de la fibra muscular. Regeneració muscular: mioblasts, miofibril•les regenerades. Límits de la regeneració muscular. Resposta nerviosa. Reinervació.

4.8. REPARACIÓ I REGENERACIÓ DEL TEIXIT EPITELIAL. Renovació de les cèl•lules epitelials. Cèl•lules indiferenciades i cèl•lules mare. Regeneració del teixit epitelial: la epidermis i el fetge.

4.9. FACTORS QUE MODIFIQUEN LA QUALITAT DE LA RESPOSTA DE REPARACIÓ I REGENERACIÓ TISSULAR. Regulació endocrina de la regeneració. Edat i capacitat regenerativa. Estimulació de la regeneració. Efecte de la activitat sobre la regeneració. Regeneració en condicions patològiques.
PRACTICA LABORATORI Una pràctica d'observació amb microscòpia òptica de preparacions de teixits i òrgans humans. Exemples d’envelliment i regeneració
SEMINARIS Tres seminaris.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
CE13
17 30.5 47.5
Pràctiques a laboratoris
CE13
3 4.5 7.5
Seminaris
CE13
5 10 15
Supòsits pràctics/ estudi de casos
CE13
0 2 2
Atenció personalitzada
2 0 2
 
Proves objectives de tipus test
CE13
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació genèrica de l'assignatura
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura.
Pràctiques a laboratoris Realització de pràctiques en el microscopi òptic
Seminaris Resolució al seminari, en grups reduïts, d’un problema directament relacionat amb els temes teòrics.
Supòsits pràctics/ estudi de casos Resolució d'un problema o exercici relacionat amb la temàtica de l'assignatura i que l'alumne fa de manera autònoma i/o en grup.
Atenció personalitzada Resolució de dubtes a la Unitat d'Histologia i Neurobiologia, per correu electrònic o per TEAM

Atenció personalitzada
Descripció

L’atenció personalitzada es podrà realitzar mitjançant correu electrònic adreçat als diferents professors de l’assignatura. M. Rosa Fenoll: mariarosa.fenoll@urv.cat; Neus Garcia: mariadelesneus.garcia@urv.cat; M. Ángel Lanuza: mariaangel.lanuza@urv.cat;  Manel Santafé: manuel.santafé@urv.cat; Josep M. Tomàs: josepmaria.tomas@urv.cat. També s’atendrà als alumnes que ho sol·licitin a través d’una trobada via TEAMS per tal de resoldre dubtes sobre el contingut de la matèria de l’assignatura. Els dubtes que siguin d’interès general per a tots els estudiants es contestaran a través del fòrum del Moodle, preservant la identitat de l’estudiant que ha formulat la pregunta.


Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Sessió Magistral
CE13
Sessions magistrals:
Els coneixements adquirits en les sessions magistrals s’avaluaran juntament amb els coneixements teòrics dels seminaris i les pràctiques en el conjunt de la prova objectiva tipus test. El contingut de les sessions magistrals a l’examen serà proporcional al temps dedicat al programa en el total de l'assignatura (85%).
85% del contingut en l'examen tipus test
Pràctiques a laboratoris
CE13
Pràctiques de laboratori: L’assistència a les sessions pràctiques de laboratori és obligatòria. La no realització de les pràctiques implicarà no poder-se presentar a l’examen de l’assignatura en primera convocatòria. S’avaluarà la participació activa en el desenvolupament de la pràctica i la realització de bons dibuixos, esquemes interpretatius de les imatges histològiques i informes histològics. Les pràctiques de laboratori tindran un pes màxim del 10% de la nota final de l’assignatura. Aquesta nota només se sumará si l'examen está aprovat.

A més, els coneixements adquirits en les sessions pràctiques s’avaluaran juntament amb els coneixements teòrics. El contingut de les pràctiques a l’examen correspondrà al 5%.

10%
Seminaris
CE13
Seminaris: Els coneixements adquirits en els seminaris s’avaluaran juntament amb els coneixements teòrics en el conjunt de l’examen. El contingut dels seminaris a l’examen serà proporcional al temps dedicat al programa de seminaris en el total de l'assignatura (10%). L’avaluació continuada de la participació i aprofitament dels seminaris podrà ajudar a obtenir l’excel·lent i la matrícula d’honor si s’escau. 10% del contingut en l'examen tipus test
Supòsits pràctics/ estudi de casos
CE13
Avaluació continuada:

Realització d'una o varies activitats a entregar com a tasques al Moodle: formulació, anàlisi i resolució d'un problema o exercici relacionat amb la temàtica de l'assignatura i que l'alumne fa de manera autònoma i/o en grup. Aquesta activitat no és obligatòria per l'alumne però la presentació d'aquestes activitats tindrà un pes de fins al 20% de la nota final de l'assignatura. Aquesta nota només se sumará si l'examen está aprovat.
20%
Proves objectives de tipus test
CE13
Prova final (primera i segona convocatòria). En aquesta prova s’avaluarà tota la matèria teòrica i pràctica impartida en les sessions magistrals, els seminaris i les pràctiques de laboratori. Aquesta prova serà una prova objectiva de tipus test i consistirà en 50 preguntes amb una sola resposta correcta i tindrà un valor del 70%. La puntuació màxima total de la prova serà de 7 punts i se superarà amb una puntuació de 3,5. Les preguntes mal contestades restaran 0,3 punts. Cal superar aquesta prova per poder sumar les qualificacions obtingudes amb l’avaluació continuada. Els alumnes que no superin la primera convocatòria es podran presentar a la 2ona. 70%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

- Avaluació continuada i prova objectiva de tipus test: Cal aprovar la prova tipus test per superar l'assignatura i sumar les notes de l'avaluació continuada.

- Avaluació segona convocatòria: igual que la de la primera convocatòria.

- La llengua d'impartació de la docència sarà el català.
- D'acord amb l'article 21NAM Grau, s'estableix que durant les proves d'avaluació no es podrà accedir a l'aula amb dispositius de comunicació i transmissió de dades.

Fonts d'informació

Bàsica DAVIES J, Tissue Regeneration, 1 era, Ed Intech 2012
GARTNER L.P., HIATT J.L., Atlas en color y texto de Histología., 6ena, Médica Panamericana. 2015.
GENESER, F., Histología, 4art, Medica Panamericana 2015
JUNQUEIRA, L.C., CARNEIRO, J., Histología Básica., 4art, Medica Panamericana 2015
ROSS, M.H., PAWLINA, W., Histología, 8ena, Editorial Panamericana. 2020.
Robbins y Cotran, Patalogía Estructural y Funcional, 9ena, Elsevier, 2015.
Watson-Jones, Fracturas y heridas articulares., 3ra, Ed. J. N. Wilson, 1981.

Complementària ALBERTS, Biología Molecular de la célula., 6ena, Omega.2016
BOYA VEGUE, J, Atlas de Histología y Organografía Microscópica., 3 era, édica Panamericana 2011
EYNARD, VALENTICH, ROVASIO., Histología y Embriología Humanas. Bases celulares y moleculares., 5ena, Médica Panamericana 2016
KIERSZENBAUM, A., Histologia y Biologia Celular., 4arta, Elsevier, 2017
Bibliografia format Electrònic:

·       Gartner, Leslie P. Texto de histología. Atlas a color.  (2021) Disponible a Clinical Key Student Medicina (cal validar-se amb SABIDI i entrar posteriorment al compte d'usuari utilitzant les mateixes dades que per entrar a Scopus o Web of Science): https://www-clinicalkey-com.sabidi.urv.cat/student/content/toc/3-s2.0-C20200019419

·       Mescher, Anthony L. Junquiera's basic histology: text and atlas. 16a ed. Disponible a Access Medicine (cal validar-se amb SABIDI): https://accessmedicine-mhmedical-com.sabidi.urv.cat/book.aspx?bookid=304

·        

·       Sepúlveda Saavedra, Julio: Histología. Biología celular y tisular. Instructivo de laboratorio (6a ed.)(cal validar-se amb SABIDI):https://accessmedicina-mhmedical-com.sabidi.urv.cat/book.aspx?bookid=1503

·       Sepúlveda Saavedra: Texto y atlas de Histología. Biología celular y tisular (2a ed.)(cal validar-se amb SABIDI):https://accessmedicina-mhmedical-com.sabidi.urv.cat/book.aspx?bookid=1506

·       Kierszenbaum, Abraham L. Histología y biología celular (2020) Disponible a Clinical Key Student Medicina (cal validar-se amb SABIDI i entrar posteriorment al compte d'usuari utilitzant les mateixes dades que per entrar a Scopus o Web of Science):  

·       Lowe, James. Stevens y Lowe. Histología humana.  (2020) Disponible a Clinical Key Student Medicina (cal validar-se amb SABIDI i entrar posteriorment al compte d'usuari utilitzant les mateixes dades que per entrar a Scopus o Web of Science): https://www-clinicalkey-com.sabidi.urv.cat/student/content/toc/3-s2.0-C20190017669

·       Young, Barbara. Wheater. Histología funcional. (2014) Disponible a Clinical Key Student Medicina (cal validar-se amb SABIDI i entrar posteriorment al compte d'usuari utilitzant les mateixes dades que per entrar a Scopus o Web of Science): https://www-clinicalkey-com.sabidi.urv.cat/student/content/toc/3-s2.0-C20130189611

Recomanacions


 
Altres comentaris
Asignaturas precedentes: Biologia cel•lular, Fisiologia, Fisiopatologia, Bioquímica, Biomaterials i enginyeria i regeneració de teixits I
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent