DATOS IDENTIFICATIVOS 2022_23
Asignatura (*) ANÀLISI QUÍMICA ENOLÒGICA I Código 19224104
Titulación
Grau en Enologia (2014)
Ciclo 1r
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo Horarios y datos del examen
3 Obligatòria Segon 1Q
Modalidad y lengua de impartición
Departamento Química Analítica i Química Orgànica
Coordinador/a
MESTRES SOLÉ, MARIA MONTSERRAT
Correo-e montserrat.mestres@urv.cat
Profesores/as
MESTRES SOLÉ, MARIA MONTSERRAT
Web
Descripción general e información relevante
DESCRIPCIÓ GENERAL DE L'ASSIGNATURA.- En aquesta assignatura es concreta la sistemàtica analítica a l'àmbit de l'enologia. Amb això es pretenen assentar les bases de l'anàlisi (tant el fonament de les tècniques com l'aplicació de les mateixes) com a eina per a la resolució de problemes concrets i reals en un celler tot emprant tant mètodes de rutina com mètodes oficials.

COM SERÀ LA DOCÈNCIA I L'AVALUACIÓ DE L'ASSIGNATURA.- En aquesta assignatura els continguts es proporcionaran via Moodle (transparències, vídeos, enllaços a notícies interessants, altres documents, etc) de manera que l'alumne pugui treballar-los de manera individual, abans i després de les classes teòriques.

Les classes a l'aula serviran per aprofundir en els temes especificats en cel temari i sobretot per poder treballar en casos pràctics, resolució de problemes i resoldre dubtes.


Competències
Tipo A Código Competencias Específicas
 A1 Aplicar coneixements bàsics de matemàtiques, física, química i biologia a l'enologia
 A9 Donar resposta a problemes vitivinícoles concrets mitjançant la metodologia d'anàlisi adequada i saber interpretar els resultats
Tipo B Código Competencias Transversales
Tipo C Código Competencias Nucleares

Resultats d'aprenentage
Tipo A Código Resultados de aprendizaje
 A1 Conèixer el fonament de les tècniques analítiques emprades al laboratori enològic
Demostrar habilitat en el laboratori d'anàlisi enològic
Saber interpretar dades i resultats experimentals
 A9 Conèixer el fonament de les tècniques analítiques emprades al laboratori enològic
Conèixer i saber utilitzar el material del laboratori enològic
Saber destriar entre mètodes oficials i mètodes de rutina i els resultats que aquests proporcionen
Saber interpretar dades i resultats experimentals
Tipo B Código Resultados de aprendizaje
Tipo C Código Resultados de aprendizaje

Continguts
tema Subtema
Aprofundiment i concreció de la sistemàtica analítica en l'àmbit enològic Conceptes generals. Anàlisi qualitativa i quantitativa. Sistemàtica de l’anàlisi físico-química. Presa i conservació de mostra
Aplicació de les Tècniques de l'Anàlisi Química: preparació de mostra i anàlisi Tractament de mostra: Interferències i Mètodes de separació.
La reacció analítica i les tècniques analítiques clàssiques: mètodes gravimètrics i mètodes volumètrics
Mesura analítica i mesura enològica Propietats de la mesura, càlculs, errors i mètodes de calibració. Anàlisi estadística bàsica dels resultats.
Mètodes d'anàlisi Mètodes oficials (OIV, CEE), mètodes de rutina i mètodes aproximats
El laboratori enològic bàsic Aparells, mesures i especificitats
Bibliografia especialitzada Llibres, bases de dades, url i altres fonts

Planificació
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase
Horas fuera de clase
(**) Horas totales
Activitats Introductòries
0.5 0 0.5
Sessió Magistral
A1
A9
12 12 24
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A1
A9
14 23 37
Fòrums de debat
A1
A9
0.5 2.5 3
Treballs
A1
A9
0 7.5 7.5
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
A1
A9
2 0 2
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologies
Metodologías
  descripción
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura i dels criteris d'avaluació de la mateixa
Sessió Magistral Exposició teòrica dels continguts dels diferents temes de la matèria amb ajuda de projeccions, vídeos i altra documentació que es cregui oportuna
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Plantejament, desenvolupament i ressolució de problemes relacionats amb els diferents temes de l'assignatura.
Discussió dels resultats obtinguts en base a situacions reals en un celler.
Fòrums de debat Discussió a través de fòrums on-line de problemes, mètodes d'anàlisi o temes d'actualitat relacionats amb l'assignatura.
Treballs Elaboració de tasques de format curt relacionades amb els conceptes treballats a classe.
Atenció personalitzada L'alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant les hores de classe (ja siguin presencials o virtuals) i també fora d'aquestes. En aquest darrer supòsit es recomana concertar hora prèvia per tal d'assegurar la disponibilitat del professor

Atenció personalitzada
descripción

L'alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant les hores de classe presencial (o virtual si es dóna el cas) i també fora d'aquestes. En aquest darrer supòsit teniu disponible els fòrums que s'habiliten per tractar els diferents temes de l'assignatura  així com el correu electrònic.

En cas de que es vulgui fer una consulta més concreta amb el professor, ja sigui presencial (sempre que sigui possible) o virtual via Teams, es recomana concertar hora prèvia per tal d'assegurar la disponibilitat del professor.


Avaluació
Metodologías Competencias descripción Peso        
Fòrums de debat
A1
A9
S'avaluarà la participació així com el nivell i importància dels comentaris Pot incrementar la nota de la tasca que es treballi en el fòrum fins a un 15%
Treballs
A1
A9
S'avaluaran els continguts, fonts d'informació consultades, idoneitat i presentació de les tasques.
En cas de que la tasca estigui relacionada amb la ressolució de problemes, s'avaluarà la metòdica seguida per arribar al resultat, el propi resultat i també la capacitat crítica davant els resultats obtinguts.
25%
Proves mixtes
A1
A9
S'avaluaran conceptes teòrics abordats a les classes magistrals així com càlculs bàsics. 75%
Otros  
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

L'avaluació continuada proporcionarà la nota de la primera convocatòria. Els alumnes que no hagin superat aquesta o vulguin millorar nota disposaran d'una segona convocatòria que consistirà en un examen escrit el resultat del qual cal que sigui igual o superior a 5 per tal d'aprovar l'assignatura.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica J. Garcia Barceló, Tècnicas analíticas para vinos, http://shop.gabsystem.com/b2c/producto/1000000/1/tecnicas-analiticas-para-vinos, GAB, 1990
Office Internacional de la Vigne et du Vin, Compendium of International Methods of Analysis of Wines and Musts (2 vol.), , on-line
P. Iland, N. Bruer, G. Edwards, S. Caloghiris, E.Wilkes, Chemical analysis of grapes and wine: techniques and concepts, 2ª, Patrick Iland Wine Promotions PTY LTD, 2013

Complementària Josep Saña Vilaseca, Química per a les ciències de la naturalesa i l'alimentació, Vicens Vives, 1993,
Skoog; West; Holler; Crouch, Fundamentos de Química Analítica, 8ª, Paraninfo, 2008
D.C. Harris, Análisis Químico Cuantitativo, 3ª, Reverté, 2012

Recomanacions

Asignaturas que continúan el temario
ANÀLISI QUÍMICA ENOLÒGICA II/19224110

Asignaturas que se recomienda cursar simultáneamente
QUÍMICA ENOLÒGICA/19224103

Asignaturas que se recomienda haber cursado previamente
QUÍMICA II/19224009
QUÍMICA I/19224008
(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.