Tipo A
|
Código |
Competencias Específicas | | A1 |
Aplicar coneixements bàsics de matemàtiques, física, química i biologia a l'enologia |
| A9 |
Donar resposta a problemes vitivinícoles concrets mitjançant la metodologia d'anàlisi adequada i saber interpretar els resultats |
Tipo B
|
Código |
Competencias Transversales |
Tipo C
|
Código |
Competencias Nucleares |
Tipo A
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
| A1 |
Conèixer el fonament de les tècniques analítiques emprades al laboratori enològic
Demostrar habilitat en el laboratori d'anàlisi enològic
Saber interpretar dades i resultats experimentals
| | A9 |
Conèixer el fonament de les tècniques analítiques emprades al laboratori enològic
Conèixer i saber utilitzar el material del laboratori enològic
Saber destriar entre mètodes oficials i mètodes de rutina i els resultats que aquests proporcionen
Saber interpretar dades i resultats experimentals
|
Tipo B
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
Tipo C
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
tema |
Subtema |
Aprofundiment i concreció de la sistemàtica analítica en l'àmbit enològic |
Conceptes generals. Anàlisi qualitativa i quantitativa. Sistemàtica de l’anàlisi físico-química. Presa i conservació de mostra |
Aplicació de les Tècniques de l'Anàlisi Química: preparació de mostra i anàlisi |
Tractament de mostra: Interferències i Mètodes de separació.
La reacció analítica i les tècniques analítiques clàssiques: mètodes gravimètrics i mètodes volumètrics |
Mesura analítica i mesura enològica |
Propietats de la mesura, càlculs, errors i mètodes de calibració. Anàlisi estadística bàsica dels resultats. |
Mètodes d'anàlisi |
Mètodes oficials (OIV, CEE), mètodes de rutina i mètodes aproximats |
El laboratori enològic bàsic |
Aparells, mesures i especificitats |
Bibliografia especialitzada |
Llibres, bases de dades, url i altres fonts |
Metodologías :: Pruebas |
|
Competencias |
(*) Horas en clase
|
Horas fuera de clase
|
(**) Horas totales |
Activitats Introductòries |
|
0.5 |
0 |
0.5 |
Sessió Magistral |
|
12 |
12 |
24 |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
|
14 |
23 |
37 |
Fòrums de debat |
|
0.5 |
2.5 |
3 |
Treballs |
|
0 |
7.5 |
7.5 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves mixtes |
|
2 |
0 |
2 |
|
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor. (**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos |
Metodologías
|
descripción |
Activitats Introductòries |
Presentació de l'assignatura i dels criteris d'avaluació de la mateixa |
Sessió Magistral |
Exposició teòrica dels continguts dels diferents temes de la matèria amb ajuda de projeccions, vídeos i altra documentació que es cregui oportuna |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
Plantejament, desenvolupament i ressolució de problemes relacionats amb els diferents temes de l'assignatura.
Discussió dels resultats obtinguts en base a situacions reals en un celler. |
Fòrums de debat |
Discussió a través de fòrums on-line de problemes, mètodes d'anàlisi o temes d'actualitat relacionats amb l'assignatura. |
Treballs |
Elaboració de tasques de format curt relacionades amb els conceptes treballats a classe. |
Atenció personalitzada |
L'alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant les hores de classe (ja siguin presencials o virtuals) i també fora d'aquestes. En aquest darrer supòsit es recomana concertar hora prèvia per tal d'assegurar la disponibilitat del professor |
descripción |
L'alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant les hores de classe presencial (o virtual si es dóna el cas) i també fora d'aquestes. En aquest darrer supòsit teniu disponible els fòrums que s'habiliten per tractar els diferents temes de l'assignatura així com el correu electrònic. En cas de que es vulgui fer una consulta més concreta amb el professor, ja sigui presencial (sempre que sigui possible) o virtual via Teams, es recomana concertar hora prèvia per tal d'assegurar la disponibilitat del professor. |
Metodologías |
Competencias
|
descripción |
Peso |
|
|
|
|
Fòrums de debat |
|
S'avaluarà la participació així com el nivell i importància dels comentaris |
Pot incrementar la nota de la tasca que es treballi en el fòrum fins a un 15% |
Treballs |
|
S'avaluaran els continguts, fonts d'informació consultades, idoneitat i presentació de les tasques.
En cas de que la tasca estigui relacionada amb la ressolució de problemes, s'avaluarà la metòdica seguida per arribar al resultat, el propi resultat i també la capacitat crítica davant els resultats obtinguts. |
25% |
Proves mixtes |
|
S'avaluaran conceptes teòrics abordats a les classes magistrals així com càlculs bàsics. |
75% |
Otros |
|
|
|
|
Otros comentarios y segunda convocatoria |
L'avaluació continuada proporcionarà la nota de la primera convocatòria. Els alumnes que no hagin superat aquesta o vulguin millorar nota disposaran d'una segona convocatòria que consistirà en un examen escrit el resultat del qual cal que sigui igual o superior a 5 per tal d'aprovar l'assignatura. Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora. |
Bàsica |
J. Garcia Barceló, Tècnicas analíticas para vinos, http://shop.gabsystem.com/b2c/producto/1000000/1/tecnicas-analiticas-para-vinos, GAB, 1990
Office Internacional de la Vigne et du Vin, Compendium of International Methods of Analysis of Wines and Musts (2 vol.), , on-line
P. Iland, N. Bruer, G. Edwards, S. Caloghiris, E.Wilkes, Chemical analysis of grapes and wine: techniques and concepts, 2ª, Patrick Iland Wine Promotions PTY LTD, 2013
|
|
Complementària |
Josep Saña Vilaseca, Química per a les ciències de la naturalesa i l'alimentació, Vicens Vives, 1993,
Skoog; West; Holler; Crouch, Fundamentos de Química Analítica, 8ª, Paraninfo, 2008
D.C. Harris, Análisis Químico Cuantitativo, 3ª, Reverté, 2012
|
|
Asignaturas que continúan el temario |
ANÀLISI QUÍMICA ENOLÒGICA II/19224110 |
|
Asignaturas que se recomienda cursar simultáneamente |
QUÍMICA ENOLÒGICA/19224103 |
|
Asignaturas que se recomienda haber cursado previamente |
QUÍMICA II/19224009 | QUÍMICA I/19224008 |
|
(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente. |
|