IDENTIFYING DATA 2022_23
Subject (*) PRODUCCIÓ DE VINS ESCUMOSOS Code 19635104
Study programme
Innovació en Enoturisme (Erasmus Mundus) (2016)
Cycle 2n
Descriptors Credits Type Year Period Exam timetables and dates
6 Obligatòria Primer 1Q
Modality and teaching language
Department Bioquímica i Biotecnologia
Geografia
Coordinator
CANALS BOSCH, JOAN MIQUEL
E-mail jmcanals@urv.cat
jaume.salvat@urv.cat
gemma.beltran@urv.cat
enric.bartra@urv.cat
candela.ruiz@urv.cat
Lecturers
CANALS BOSCH, JOAN MIQUEL
SALVAT SALVAT, JAUME
BELTRAN CASELLAS, GEMMA
BARTRA SEBASTIAN, ENRIC
RUIZ DE VILLA SARDÓN, CANDELA
Web http://http://www.wintour-master.eu/en/what-is-wintour/structure-curriculum/
General description and relevant information

The students will achieve knowledge of the different methods used to produce sparkling wines and the advantages and disadvantages of each one. Also, there’re some specific characteristics for these wines from the point of view of tasting, viticulture, legal issues and so on; all these topics will be covered in this course. Several tasting sessions will be addressed in this course too. A couple of sessions of practical work in the cellar of the University will be given.


Competències
Type A Code Competences Specific
 A1 Identificar els diferents tipus de vi existents i tenir coneixements dels processos de producció vitivinícola, des del tractament de la matèria primera fins a l’obtenció del producte final.
 A9 Participar en el conjunt d’activitats dutes a terme en empreses vitivinícoles i/o institucions vinculades al món de l’enoturisme, aplicant els coneixements adquirits en un context multidisciplinari.
Type B Code Competences Transversal
 CT1 Desenvolupar l’autonomia suficient per a treballar en projectes d’investigació i col·laboracions científiques o tecnològiques dins el seu àmbit temàtic.
 CT4 Treballar en equips multidisciplinars i en contextos complexes.
Type C Code Competences Nuclear

Resultats d'aprenentage
Type A Code Learning outcomes
 A1 Reconèixer els processos d'elaboració, així com els equips necessaris per a la producció dels diferents tipus de vi i vins especials (escumosos, dolços, fortificats i de criança)
 A9 Adquirir habilitats científiques i pràctiques en diferents processos de producció de vins
Type B Code Learning outcomes
 CT1 L’estudiant planifica i desenvolupa de forma autònoma, organitzada i científica el projecte. (Procés)
L’estudiant genera un document científic en estructura i continguts. (Memòria / Informe)
L’estudiant presenta i defensa el treball (davant un tribunal, en el cas del TFM). (Defensa)
 CT4 Conèixer l’objectiu de l’equip i identificar el seu rol en contextos complexos. (Context)
Comunicar i actuar amb altres equips per assolir conjuntament els objectius. (Comunicació)
Comprometre’s i afavorir els canvis i millores necessaris per assolir els objectius de l’equip. (Compromís)
Confiar en les pròpies capacitats, respectar les diferències i aprofitar-les en benefici de l’equip. (Col·laboració)
Type C Code Learning outcomes

Continguts
Topic Sub-topic
Història dels vins escumosos. Aspectes legals. Estadítiques.
Aspectes pràctics del tast de vins escumosos. El CO2 com a vector senrorial
Viticultura dels vins escumosos
Descripció de les metodologies de la producció dels vins base
Metodologies d'enriquiment de diòxid de carboni per aconseguir la pressió requerida.
Mètode tradicional tot en una ampolla: Champagne, Cremant, Cava, Talento.
Tanc de fermentació: Asti Spumanti, Proseco, Lambrusco.
Sessions de tast Tast de diferents tipus de vins escumosos
Tast vertical: efecte de l'envelliment
Tast horitzontal: Efecte de la dosi en un vi escumos jove i envellit
Vins escumosos del món
Sparkling wines from the world
Noves begudes carbonitzades i aromatitzades basades en el vi.

Sessions de laboratori: Preparació del tiratge (segona fermentació per lots)
Visita de celler: petits, mitjans i grans productors

Planificació
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours
Hours outside the classroom
(**) Total hours
Activitats Introductòries
A1
1 0 1
Sessió Magistral
A1
19 27.5 46.5
Seminaris
A1
CT1
5 7 12
Pràctiques de camp/sortides
A1
A9
CT4
18 30 48
Sessions de tast
A1
15 22.5 37.5
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves objectives de preguntes curtes
A1
A9
2 2 4
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Metodologies
Methodologies
  Description
Activitats Introductòries Introducció de l’assignatura i explicació de les activitats i l’avaluació
Sessió Magistral Exposició teòrica de l’assignatura
Seminaris Discussió en grups sobre temes relacionats amb els vins escumosos. Exposició final de les conclusions
Pràctiques de camp/sortides Visites de cellers i treball al celler
Sessions de tast Tast de diferents tipus de vins escumosos amb diferents propòsits
Atenció personalitzada Resolució de dubtes als estudiants

Atenció personalitzada
Description
L’atenció personalitzada es pot sol·licitar mitjançant contacte previ per correu electrònic. El professor programarà una trobada amb l’estudiant en un període curt de temps (72 hores)

Avaluació
Methodologies Competences Description Weight        
Seminaris
A1
CT1
Seminaris de discussió 10
Pràctiques de camp/sortides
A1
A9
CT4
Test de preguntes curtes 10
Sessions de tast
A1
Tast de diferents mostres 20
Proves objectives de preguntes curtes
A1
A9
Prova de preguntes curtes 50
Others  

Asistencia puntual a classe

10
 
Other comments and second exam session

L'avaluació de la segona convocatòria serà la mateixa que a la primera. La qualificació de la part corresponent als seminaris es guardarà.

L'estudiant haurià de fer un tast i un examen de preguntes curtes.

L'us de les TIC està prohibit als exàmens.


Fonts d'informació

Bàsica

Le vigneron Champenois (monthly publication received in the campus library)

Sparkling wines : the technology of their production in Australia / David Armstrong, Bryce Rankine, Geoff Linton (Winetitles, 1994) ISBN 1875130136


Tecnología de los vinos espumosos / Tulio de Rosa (Ed. Mundi-Prensa, 1990) ISBN 8471142996

Complementària

Recomanacions


(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.