DATOS IDENTIFICATIVOS 2023_24
Asignatura (*) INTOLERÀNCIES I AL·LÈRGIES ALIMENTÀRIES Código 13675225
Titulación
Nutrició i Metabolisme (2012)
Ciclo 2n
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo
3 Optativa AN
Impartición
Departamento Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
CASTELL ESCUER, MARGARIDA
Correo-e mariajose.rodriguez@urv.cat
angels.franch@urv.cat
franciscojose.perez@urv.cat
margarida.castell@urv.cat
magdalena.massot@urv.cat
Profesores/as
RODRÍGUEZ LAGUNAS, MARIA JOSÉ
FRANCH MASFERRER, ANGELS
PÉREZ CANO, FRANCISCO JOSÉ
CASTELL ESCUER, MARGARIDA
MASSOT CLADERA, MAGDALENA
Web http://https://www.ub.edu/grad3/plae/AccesInformePD?curs=2023&codiGiga=569302&idioma=CAT&recurs=publicacio
Descripción general e información relevante Assignatura impartida des de la UB. Estudi de les principals intoleràncies alimentàries i reaccions al·lergèniques a components alimentaris. Veure informació de guia docent en web indicat.

Competències
Tipo A Código Competencias Específicas
  Comú
  AC7 CE7-Incorporar eficaçment els avanços científics al propi camp professional.
  Professionalitzador
  AP4 Especialitat "Nutrició Clínica": Aprofundir en els problemes associats amb les intoleràncies i al·lèrgies alimentàries.
  Recerca
Tipo B Código Competencias Transversales
  Comú
Tipo C Código Competencias Nucleares

Objectius d'aprenentatge
Objetivos Competencias
AC7
AP4

Continguts
tema Subtema
1. Reaccions adverses als aliments. Tema 1: Introducció a les reaccions adverses als aliments. Classificació de les reaccions adverses. Prevalença.
2. Reaccions al.lèrgiques Tema 2: Fisiologia del sistema immunitari. Sistema immunitari i respostes immunitàries Th1 i Th2. Sistema immunitari intestinal i tolerància oral. Reactivitat encreuada.
Tema 3: Hipersensibilitat. Reaccions d’hipersensibilitat. Cèl·lules implicades. Mediadors solubles.
3. Al.lèrgia als aliments Tema 4: Al.lèrgia als aliments. Factors predisposants. Al·lergògens alimentaris. Classificació i propietats dels principals al·lergògens alimentaris.
Tema 5: Expressió clínica de les reaccions adverses als aliments. Manifestacions dèrmiques. Manifestacions gastrointestinals. Manifestacions respiratòries. Anafilaxi.
Tema 6: Diagnòstic i tractament de les reaccions adverses als aliments. Mètodes diagnòstics in vitro i in vivo. Bases del tractament farmacològic de les al·lèrgies alimentàries. Prevenció. Seguretat alimentària.
Tema 7: Al.lèrgies alimentàries a l’edat infantil: Al·lèrgia a les proteïnes de la llet de vaca. Classificació. Prevalença. Diagnòstic. Manifestacions clíniques.
Tema 8: Al.lèrgies alimentàries a la població adulta. Al·lèrgies i manifestacions més freqüents. Reactivitat encreuada entre aliments i proteïnes vegetals i animals. Reactivitat encreuada entre aliments.
4. Malaltia celíaca
Tema 9: Malaltia celíaca. Factors predisposants. Diagnòstic. Manifestacions clíniques.
5. Intoleràncies Tema 10: Intoleràncies alimentàries. Dèficits enzimàtics. Intolerància farmacològica. Reaccions adverses als additius.

Planificació
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase Horas fuera de clase (**) Horas totales
Activitats Introductòries
0 0 0
 
 
Atenció personalitzada
0 0 0
 
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologies
Metodologías
  descripción
Activitats Introductòries
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
descripción

Margarida Castell Escuer

margaridacastell@ub.edu
Departament de Fisiologia, Facultat de Farmàcia (UB)

Avaluació
  descripción Peso
 
Otros comentarios y segunda convocatoria



Fonts d'informació

Bàsica

Complementària

Recomanacions


(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.