IDENTIFYING DATA 2023_24
Subject (*) ALIMENTS PER A FINALITATS SANITÀRIES ESPECÍFIQUES Code 14204234
Study programme
Grau en Medicina (2009)
Cycle 1r
Descriptors Credits Type Year Period Exam timetables and dates
3 Optativa 1Q
Modality and teaching language
Department Medicina i Cirurgia
Coordinator
CALDERON PÉREZ, LORENA
E-mail rosa.sola@urv.cat
lorena.calderon@urv.cat
mireia.alcazar@urv.cat
Lecturers
SOLÀ ALBERICH, ROSA MARIA
CALDERON PÉREZ, LORENA
ALCÁZAR LÓPEZ, MIREIA
Web
General description and relevant information

En el cas que l’evolució de la situació sanitària ho requereixi, es procurarà adaptar l'activitat docent i l'avaluació a les directrius que estableixin els organismes pertinents i s'informarà d'aquestes adaptacions a l’espai Moodle de cada assignatura.


Desenvolupar conceptes que ajudin a entendre els mecanismes de malaltia i la creació d’aliments funcionals específics per a la prevenció i maneig de diferents malalties. Dels compostos bioactius a les recomanacions nutricionals per reduir el risc de malaltia i millorar la salut.


Competències
Type A Code Competences Specific
 A30 Saber en relació a la nutrició per al tractament del pacient
 A37 Tenir habilitats per a establir, basant-se en la millor evidència disponible, estratègies individualitzades que redueixin els riscs en els pacients
 A38 Col•laborar amb altres professionals i institucions per tal de promocionar la salut i prevenir malalties
Type B Code Competences Transversal
Type C Code Competences Nuclear

Resultats d'aprenentage
Type A Code Learning outcomes
 A30 Seleccionar els mètodes apropiats per assegurar una nutrició adequada a les necessitats individuals del pacient
 A37 Conèixer les intervencions preventives i les estratègies de promoció de la salut en els diversos grups d’edat i col•lectius especials de la població
 A38 Integrar els components de la protecció de la salut (medi ambient i aliments) en la valoració pronòstica
Type B Code Learning outcomes
Type C Code Learning outcomes

Continguts
Topic Sub-topic
1. Dieta i malalties cròniques.

1.1 Compostos bioactius presents en els aliments
1.2 Aliments i grups d’aliments
1.3 Patrons alimentaris i la seva relació amb el desenvolupament de les malalties cròniques.
2. Aliments funcionals, nutracèutics i complements alimentaris.

2.1 Definició dels diferents conceptes
2.2 Legislació: nutrició i declaracions de propietats saludables
2.3 PASSCLAIMS
2.4 Elaboració de protocols d’estudi i projectes d’investigació
2.5 Publicacions recents
2.6 Nutrició tradicionals versus nutrició optimitzada
2.7 Nutrició translacional.
3. Marcadors.

3.1 Definició i classificació dels diferents marcadors
3.2 Marcadors de malaltia
3.3 Marcadors nutricionals.
4. Tecnologies òmiques i Foodòmica.

4.1 Concepte de la biologia de sistemes
4.2 Aplicació de les ciències òmiques
4.3 Bioactivitat dels aliments i el seu efecte sobre la salut humana.

Planificació
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours
Hours outside the classroom
(**) Total hours
Activitats Introductòries
1 0 1
Presentacions / exposicions
A30
A37
A38
3 5 8
Seminaris
A30
A37
A38
9 23 32
Sessió Magistral
A30
A37
A38
13 13 26
Atenció personalitzada
5 0 5
 
Proves objectives de tipus test
A30
A37
A38
1 2 3
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Metodologies
Methodologies
  Description
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura i els criteris d'avaluació de forma presencial.

Si la situació de pandèmia ho exigís passaria a ser en directe a través de Microsoft Teams.
Presentacions / exposicions Hi haurà una presentació final on l'estudiant exposarà l'anàlisi d'un article científic relacionat amb aliments funcionals de forma grupal.

La presentació es realitzarà de forma presencial i els alumnes hauran d'assistir tant a la seva presentació com a la dels seus companys. Després de l'exposició hi haurà un torn de preguntes per part del tribunal.

Si la situació de pandèmia ho exigís, la presentació es realitzaria de forma virtual a través de Microsoft Teams.
Seminaris Realització de casos pràctics reals, identificació d'aliments funcionals comercialitzats actualment, i recerca en l'àmbit dels aliments funcionals.
L'assistència als seminaris és obligatòria i es treballaran de forma presencial a l’aula.
Sessió Magistral Classes de teoria (veure programa). Les classes es faran de forma presencial.

Algunes de les classes magistrals seguiran el format de classes invertides i es tindrà en compte la participació dels alumnes.

Si la situació de pandèmia ho exigís, les classes de teoria es realitzarien de forma virtual a través de Microsoft Teams.
Atenció personalitzada Atenció personalitzada per a la resolució de dubtes.

Atenció personalitzada
Description
Virtuals o presencials. Posar-se en contacte amb el professorat.

Avaluació
Methodologies Competences Description Weight        
Presentacions / exposicions
A30
A37
A38
Es valorarà la presentació oral de l'anàlisi d'un article científic relacionat amb els aliments funcionals de forma grupal.

50%
Sessió Magistral
A30
A37
A38
Es valorarà la participació dels alumnes en les classes invertides, amb la generació de preguntes. 10%
Proves objectives de tipus test
A30
A37
A38
Es valorarà el contingut teòric i pràctic de forma individual a través d'una prova objectiva tipus test. 40%
Others  

La no assistència als seminaris penalitzarà en la puntuació final de l'assignatura (-0.125p per cada seminari).

 
Other comments and second exam session

Els idiomes d'impartició de l'assignatura seran el català (classes magistrals) i l'anglès (material power point).

L'avaluació en primera convocatòria correspondrà a l'avaluació grupal (exposició oral) i les proves objectives tipus test que avaluaran tant el contingut teòric com pràctic. A més, també es valorarà la participació en les classes.

És requisit indispensable per aprovar l'assignatura, superar amb un 5 els barems de l'avaluació.

Segona convocatòria: Si a l'alumne li queda pendent la presentació oral, podrà presentar-se de l'apartat pendent fent la revisió del treball segons els comentaris fets pel professorat, tornant-lo a presentar. Si l'alumne té pendent les proves objectives tipus test, podrà presentar-se d'aquest apartat tornat a fer una prova de la mateixa tipologia en data de l'examen de segona convocatòria. Si l'alumne no s'ha presentat en primera convocatòria, el total de la nota vindrà determinada per un examen final, on hi haurà una part de proves objectives tipus test i una part on s'hauran de resoldre casos pràctics relacionats amb els continguts de les pràctiques.

En les activitats avaluadores no està permès l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades (art.21 NAM Grau i art.20 NAM Màster), a més de les indicacions específiques que faci el professor. L'incompliment d'aquesta norma invalida la prova d'avaluació.

En cas de pandèmia o d'emergència sanitària que no permeti realitzar l'avaluació presencial, els criteris de l'avaluació no es veuran afectats i es faran les proves seguint el mateix format a través de Moodle.


Fonts d'informació

Bàsica

Bases i pàgines web científiques disponibles per via electrònica i que s'aniran indicant durant les classes magistrals i seminaris.

Complementària

Recomanacions


(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.