Tipo A
|
Código |
Competencias Específicas | | A4 |
Composició d'aliments i matèries primeres. |
| A7 |
Bases de l'alimentació saludable. |
| A8 |
Dietètica. |
| A9 |
Mètodes de valoració de l'estat nutricional. |
| A10 |
Dietètica. Bases de l'alimentació saludable. |
| A18 |
Avaluar l'estat nutricional individual i en col•lectivitats. |
| A19 |
Planificar, implantar i avaluar dietes terapèutiques |
| A20 |
Elaborar i interpretar una història dietètica. Interpretar una història clínica. |
| A21 |
Calcular i establir pautes alimentàries saludables. |
| A23 |
Realitzar educació alimentària. |
Tipo B
|
Código |
Competencias Transversales | | CT4 |
Treballar de forma autònoma i en equip amb responsabilitat i iniciativa |
Tipo C
|
Código |
Competencias Nucleares |
Resultados de aprendizaje |
Tipo A
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
| A4 |
Identificar les racions alimentàries comuns així com el pes dels aliments
Confeccionar dietes controlades en hidrats de carboni, greixos, proteïnes, elements minerals i modificació de la textura
Analitzar l'absorció del greix segons les coccions
| | A7 |
Identificar les racions alimentàries comuns així com el pes dels aliments
Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional
| | A8 |
Saber com s'ha de plantejar l'abordatge dietètic en l'obesitat, la diabetis tipus 1 i tipus 2, la hipertensió i la dislipèmia
Saber aplicar la sistemàtica de l'abordatge dietètic del pacient en diferents patologies: història dietètica, objectius concrets i elaboració de recomanacions específiques
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
Conèixer la fisiopatologia del dèficit de ferro, àcid fòlic i vitamina B12 i les recomanacions dietètiques en cada cas
Conèixer les necessitats nutricionals en les diferents etapes i situacions fisiològiques de la vida
Identificar les racions alimentàries comuns així com el pes dels aliments
Manejar les taules de composició d'aliments per tal de calcular i verificar el contingut nutricional d'una dieta
Confeccionar diferents menús i receptes
Analitzar l'absorció del greix segons les coccions
| | A9 |
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
| | A10 |
Saber aplicar la sistemàtica de l'abordatge dietètic del pacient en diferents patologies: història dietètica, objectius concrets i elaboració de recomanacions específiques
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
Conèixer les bases de l'alimentació vegetariana i diferents cultures
Planificar dietes equilibrades en funció de creences i cultures
| | A18 |
Saber aplicar la sistemàtica de l'abordatge dietètic del pacient en diferents patologies: història dietètica, objectius concrets i elaboració de recomanacions específiques
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
| | A19 |
Saber com s'ha de plantejar l'abordatge dietètic en l'obesitat, la diabetis tipus 1 i tipus 2, la hipertensió i la dislipèmia
Comprendre la importància de la dieta per al tractament de l'obesitat, tant en adults com en nens, i saber identificar els avantatges i els inconvenients de les diferents dietes hipocalòriques
Saber valorar i entendre el concepte dieta única en el pacient amb risc cardiovascular
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
| | A20 |
Saber valorar i entendre el concepte dieta única en el pacient amb risc cardiovascular
Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional
| | A21 |
Saber valorar i entendre el concepte dieta única en el pacient amb risc cardiovascular
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
Conèixer la fisiopatologia del dèficit de ferro, àcid fòlic i vitamina B12 i les recomanacions dietètiques en cada cas
Conèixer les necessitats nutricionals en les diferents etapes i situacions fisiològiques de la vida
Calcular dietes en funció de l'edat i diferents condicions fisiològiques de la vida
Confeccionar dietes controlades en hidrats de carboni, greixos, proteïnes, elements minerals i modificació de la textura
Conèixer les bases de l'alimentació vegetariana i diferents cultures
| | A23 |
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
Conèixer la fisiopatologia del dèficit de ferro, àcid fòlic i vitamina B12 i les recomanacions dietètiques en cada cas
Conèixer les necessitats nutricionals en les diferents etapes i situacions fisiològiques de la vida
Calcular dietes en funció de l'edat i diferents condicions fisiològiques de la vida
Confeccionar dietes controlades en hidrats de carboni, greixos, proteïnes, elements minerals i modificació de la textura
Conèixer les bases de l'alimentació vegetariana i diferents cultures
Planificar dietes equilibrades en funció de creences i cultures
Conèixer les bases de l'educació alimentària dins de les activitats d'un dietista
Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional
|
Tipo B
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
| CT4 |
RA1. Identificar el propi rol dins del grup i conèixer els objectius i tasques del grup. (Context)
RA2. Comunicar i actuar dins del grup per facilitar la cohesió i el rendiment. (Comunicació)
RA3. Comprometre’s amb les tasques i l’agenda del grup. (Compromís)
RA4. Col·laborar dins del grup en un bon clima de treball i en la resolució de problemes. (Col·laboració)
|
Tipo C
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
tema |
Subtema |
PRINCIPIS GENERALS |
1. Introducció a l’assignatura. Concepte de dietètica i dietoteràpia. Hàbits alimentaris i factors determinants . Definicions, camp d’actuació. Funcions del dietista-nutricionista en la nostra societat. Comportament alimentari. Factors fisiològics, físics, econòmics i socioculturals.
2. Valor nutritiu dels diferents grups d'aliments.
3. Etiquetatge nutricional obligatori i frontal dels aliments.
4. Taules de composició d'aliments
5. Recomanacions nutricionals. |
APLICACIÓ DE LA DIETÈTICA A LES DIFERENTS ESTATS FISIOLÒGICS DE LA VIDA
|
6. Dieta durant l’embaràs.
7. Dieta durant la lactància.
8. Dieta durant el primer any de vida.
9. Dieta durant la infància.
10. Dieta durant l'adolescència.
11. Alimentació i menopausa.
12. Dieta i tercera edat.
13. Alimentació i esport. |
DIETA I FACTORS SOCIO-CULTURALS |
14. Dieta vegetariana. Deficiències nutricionals usuals. Recomanacions dietètiques. Aliments per a vegetarians. Piràmides alimentàries per a vegetarians. Planificació dietètica.
15. Dietes alternatives: anàlisis i crítiques.
|
CONFECCIÓ DE DIETES CONTROLADES I APLICACIÓ DE LA DIETÈTICA
|
16. Dietes controlades en energia
17. Dietes controlades en hidrats de carboni.
18. Dietes controlades en fibra dietètica.
19. Dietes segon l'índex glicèmic
20. Dietes controlades en proteïnes.
21. Dietes controlades en greixos
22. Dietes controlades en elements minerals.
23. Dietes controlades en més d'un nutrient.
24. Introducció a les dietes terapèutiques. Confecció de dietes amb modificació de textura.
25. Dietes hospitalàries.
|
CONEIXEMENT DELS ALIMENTS: Al laboratori de tècniques culinàries |
26. Pesos, Racions alimentàries i unitats d'intercanvis.
27. Absorció de greixos en les coccions.
28. Canvis de textures de les preparacions. |
CONFECCIÓ DE DIETES A TRAVÉS DE TICs |
29. Dieta hipercalòrica
30. Dieta controlada per més d'un nutrient. |
Metodologías :: Pruebas |
|
Competencias |
(*) Horas en clase
|
Horas fuera de clase
|
(**) Horas totales |
Actividades introductorias |
|
1 |
0 |
1 |
Sesión magistral |
|
54 |
108 |
162 |
Prácticas en laboratorios |
|
18 |
27 |
45 |
Resolución de problemas/ejercicios |
|
24 |
36 |
60 |
Prácticas a través de TIC |
|
6 |
9 |
15 |
Atención personalizada |
|
2 |
0 |
2 |
|
Pruebas objetivas de preguntas cortas |
|
2 |
0 |
2 |
Pruebas prácticas |
|
2 |
0 |
2 |
Pruebas orales |
|
9 |
0 |
9 |
Pruebas objetivas de tipo test |
|
2 |
0 |
2 |
|
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor. (**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos |
Metodologías
|
descripción |
Actividades introductorias |
Explicació del funcionament de l'assignatura, assistència, participació i treballs mitjançant el moodle |
Sesión magistral |
Desenvolupament dels continguts del programa estimulant la participació dels alumnes. |
Prácticas en laboratorios |
1. De coneixement dels aliments (Pesos i raccions)
2. De confecció de receptes i dietes
3. De absorció de greixos
4. De modificació de la texture dels aliments |
Resolución de problemas/ejercicios |
Confecció de dietes i menús i maneig de taules de composició d'aliments. |
Prácticas a través de TIC |
Càlcul de dietes utilitzant diferents programes informàtics.
Càlcul de dietes controlades per més d'un nutrient. |
Atención personalizada |
Orientació per a la confecció dels treballs centrats en tasques autèntiques del dietista-nutricionista |
descripción |
L'alumne es podrà posar en contacte via moodle amb el o la professor/a, indicant nom, cognoms i curs. |
Metodologías |
Competencias
|
descripción |
Peso |
|
|
|
|
Prácticas en laboratorios |
|
Es valorarà l'entrega de problemes i exercicis realitzats a classe i la resolució de les pràctiques ponderables. Les entregues obligatòriament les hauran d'entregar tots els estudiants, tot i que sigui grupal (Pràctica de dieta hipocalòrica) |
10% |
Resolución de problemas/ejercicios |
|
Es valorarà l'entrega a través del moodle de tots els seminaris realitzats a classe. Les entregues obligatòriament les hauran d'entregar tots els estudiants, tot i que sigui grupal (dossier de adult sà) |
10% |
Pruebas orales |
|
Es valorarà mitjançant l'exposició d'un treball grupal al final del segon quadrimestre. Si el treball a realitzar és el mateix que l'any anterior i la o l'estudiant repeteix curs, es pot guardar la nota de l'anterior curs només per una única vegada. |
10 |
Pruebas objetivas de tipo test |
|
Hi haurà 16-20 preguntes tipus test en cada convocatòria (parcial, 1ra i 2na convocatòria) |
20% |
Pruebas objetivas de preguntas cortas |
|
4-5 preguntes a desenvolupar en cada convocatòria (parcial, 1ra i 2na convocatòria) |
20% |
Pruebas prácticas |
|
Realització d'un cas pràctic en cada convocatòria (parcial, 1ra i 2na convocatòria) |
30% |
Otros |
|
<p> Els alumnes hauran d'assistir al 80% de les classes pràctiques per poder fer l'examen de 1ra convocatòria. Als i les alumnes repetidors/es se'ls conservaran les notes del treball del 2n quadrimestre en cas que la o el estudiant així ho demani. Per aquest estudiants que repeteixin l'assginatura per segona vegada no es considerarà absència a les 3 pràctiques de pesada d'aliments (3 primeres pràctiques). En cas de repetir l'assignatura per tercera vegada haurà de seguir tot el que fan els/les estudiants que fan l'assignatura per primera vegada. </p> |
|
|
Otros comentarios y segunda convocatoria |
Hi haurà una activitat de simulació d'assistència recomanable. Tot l'alumnat gaudirà d'un 0.2 punts a la nota final de l'examen final per l'assistència a les mateixes. Aquesta activitat no tindrà justificació per cap causa. Per poder assistir a fer l'examen parcial, l'estudiant haurà d'haver entregat la pràctica ponderable del primer quadrimestre. En cas d'aprovar el parcial, el o l'estudiant s'avaluarà dels continguts només del 2n quadrimestre a la primera convocatòria. Per aprovar el parcial i lliurar matèria així com aprovar l'assignatura tant en primera com en segona convocatòria cal tenir aprovat al menys el 50% de cada una de les parts (proves objectives i pràctica). En cas de suspendre el parcial, el o l'estudiant s'haurà d'avaluar dels continguts de tota l'assignatura en primera o en segona convocatòria. En cas que a la primera convocatòria no s'arribi a fer mitja com per aprovar, es valorarà el cas pràctic, en cas d'estar aprovat amb el 60%, i tenir una de les altres dues parts amb 0.8, es podrà utilitzar el 0.2 punts de l'activitat de simulació per aprovar.
A la segona convocatòria es podrà recuperar només les parts suspeses. En segona convocatòria es podran avaluar els continguts de les preguntes curtes i/o test en forma oral. Aquests criteris poden ser modificats en cas de força major seguint les directrius de la Universitat. |
Básica |
, , ,
|
- Nutrición y dietètica clínica / Salas-Salvadó, Jordi.
Elsevier, 4a ed., 2019
ISBN : 8491133038
https://cercador.urv.cat/permalink/34CSUC_URV/1kimsti/alma991005256233706715
- Krause. Mahan. Dietoterapia / Raymond, Janice L.
Elsevier, 15a ed., 2021
ISBN : 84-9113-937-0
https://cercador.urv.cat/permalink/34CSUC_URV/sasjus/alma991005256240806715
- CeliacBase: tabla de composición de productos sin
gluten / Besora Moreno, Maria de la
Serra, autor; Babio,
Nancy, editor literari, autor; Lladó Bellette, Núria, autor; Salas
Salvadó, Jordi. Publicacions URV, 2018
- ACCESSIBLE
A TRAVÉS DE LA PLATAFORMA "UNEBOOK"
https://cercador.urv.cat/permalink/34CSUC_URV/sasjus/alma991003399099706715
- Sports Base: Tabla de composición de suplementos de
nutrición deportiva / Babio Sánchez, Nancy Elvira. Publicacions URV, 2019
https://cercador.urv.cat/permalink/34CSUC_URV/sasjus/alma991005213828606715
- Drink Base : Tabla de composición de bebidas / Nancy
Babio, Joan Gómez Montoro, Elisabel Cazorla Cobo. Publicacions URV, 2021
ACCESSIBLE
A TRAVÉS DE LA PLATAFORMA "UNEBOOK"
https://cercador.urv.cat/permalink/34CSUC_URV/sasjus/alma991003399099706715
https://lectura-unebook-es.sabidi.urv.cat/viewer/9788484249443/1
- Tratado de nutrición (5 vols.) / Gil, Ángel. Médica
Panamericana, 3a ed., 2017
https://cercador.urv.cat/permalink/34CSUC_URV/1kimsti/alma991003441519706715- Veggie Base: Tabla de composición de productos y alternativas vegetales. ISBN:978-84-1365-010-4
- Tablas de composición de alimentos CESNID: Taules de
composició d'aliments del CESNID / Cervera, P; Farran, A; Zamora-Ros, R.
McGraw-Hill, 2004
E - ISBN: 9788448174781
https://cercador.urv.cat/permalink/34CSUC_URV/mo99bt/cdi_elibro_books_50317
Nutrició Humana i Dietètica: Coordinat per Jordi Salas-Salvadó i Nancy Babio. Edicions URV. 1ª edició, 2010. ISBN 978-84-8424-135-5. SALAS-SALVADÓ, J.; BONADA, A.; TRALLERO, R. SALÓ, ME. Nutrición y Dietètica Clínica. Doyma. Barcelona, 2014 K. Mahan y S. Escott-Stump. Krause Dietoterapia, 12ª Edición Masson, S.A. 2008 GIL, A. Tratado de Nutrición. Tomo I, II, III, IV. Madrid, 2018. CESNID. Taules de composició dels aliments del CESNID. Barcelona: McGraw Hill, 2004. ISBN: 844860590X |
Complementaria |
|
|
Asignaturas que continúan el temario |
|
Asignaturas que se recomienda cursar simultáneamente |
NUTRICIÓN HUMANA Y METABOLISMO/14224105 |
|
Asignaturas que se recomienda haber cursado previamente |
BIOQUÍMICA Y BIOLOGÍA MOLECULAR/14224001 | ALIMENTOS/14224101 | FISIOLOGÍA/14224002 | FUNDAMENTOS DE LA NUTRICIÓN HUMANA/14224112 |
|
|
Otros comentarios |
Es recomanable l'assistència a totes les classes teòriques |
(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente. |
|