DATOS IDENTIFICATIVOS 2023_24
Asignatura (*) DIETÉTICA Código 14224104
Titulación
Grado en Nutrición Humana y Dietética (2010)
Ciclo
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo
12 Obligatoria Segundo AN
Lengua de impartición
Català
Departamento Bioquímica y Biotecnología
Coordinador/a
BABIO SÁNCHEZ, NANCY ELVIRA
Correo-e nancy.babio@urv.cat
nuria.guillen@urv.cat
clara.jimenez@urv.cat
maria.pascual@urv.cat
roser.marti@urv.cat
anna.gils@urv.cat
indiradelsocorro.paz@urv.cat
carlos.gomez@urv.cat
eva.garcia@urv.cat
sara.delasheras@urv.cat
Profesores/as
BABIO SÁNCHEZ, NANCY ELVIRA
GUILLÉN REY, NÚRIA
JIMÉNEZ SALES, CLARA
PASCUAL COMPTE, MARIA
MARTI CID, ROSER
GILS CONTRERAS, ANNA
PAZ GRANIEL, INDIRA DEL SOCORRO
GÓMEZ MARTÍNEZ, CARLOS
GARCIA ROFES, EVA
DE LAS HERAS DELGADO, SARA
Web http://http://moodle.urv.net
Descripción general e información relevante <div><br&gt;<p><p><strong>En el cas que l’evolució de la situació sanitària ho requereixi, es procurarà adaptar l'activitat docent i l'avaluació a les directrius que estableixin els organismes pertinents i s'informarà d'aquestes adaptacions a l’espai Moodle de cada assignatura.</strong></p><p><strong>Aquesta assignatura s'imparteix en castellà i en català segon el/la professor/a. L'examen es fa en castellà</strong></p><br /> </br&gt;

Competencias
Tipo A Código Competencias Específicas
 A4 Composició d'aliments i matèries primeres.
 A7 Bases de l'alimentació saludable.
 A8 Dietètica.
 A9 Mètodes de valoració de l'estat nutricional.
 A10 Dietètica. Bases de l'alimentació saludable.
 A18 Avaluar l'estat nutricional individual i en col•lectivitats.
 A19 Planificar, implantar i avaluar dietes terapèutiques
 A20 Elaborar i interpretar una història dietètica. Interpretar una història clínica.
 A21 Calcular i establir pautes alimentàries saludables.
 A23 Realitzar educació alimentària.
Tipo B Código Competencias Transversales
 CT4 Treballar de forma autònoma i en equip amb responsabilitat i iniciativa
Tipo C Código Competencias Nucleares

Resultados de aprendizaje
Tipo A Código Resultados de aprendizaje
 A4 Identificar les racions alimentàries comuns així com el pes dels aliments
Confeccionar dietes controlades en hidrats de carboni, greixos, proteïnes, elements minerals i modificació de la textura
Analitzar l'absorció del greix segons les coccions
 A7 Identificar les racions alimentàries comuns així com el pes dels aliments
Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional
 A8 Saber com s'ha de plantejar l'abordatge dietètic en l'obesitat, la diabetis tipus 1 i tipus 2, la hipertensió i la dislipèmia
Saber aplicar la sistemàtica de l'abordatge dietètic del pacient en diferents patologies: història dietètica, objectius concrets i elaboració de recomanacions específiques
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
Conèixer la fisiopatologia del dèficit de ferro, àcid fòlic i vitamina B12 i les recomanacions dietètiques en cada cas
Conèixer les necessitats nutricionals en les diferents etapes i situacions fisiològiques de la vida
Identificar les racions alimentàries comuns així com el pes dels aliments
Manejar les taules de composició d'aliments per tal de calcular i verificar el contingut nutricional d'una dieta
Confeccionar diferents menús i receptes
Analitzar l'absorció del greix segons les coccions
 A9 Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
 A10 Saber aplicar la sistemàtica de l'abordatge dietètic del pacient en diferents patologies: història dietètica, objectius concrets i elaboració de recomanacions específiques
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
Conèixer les bases de l'alimentació vegetariana i diferents cultures
Planificar dietes equilibrades en funció de creences i cultures
 A18 Saber aplicar la sistemàtica de l'abordatge dietètic del pacient en diferents patologies: història dietètica, objectius concrets i elaboració de recomanacions específiques
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
 A19 Saber com s'ha de plantejar l'abordatge dietètic en l'obesitat, la diabetis tipus 1 i tipus 2, la hipertensió i la dislipèmia
Comprendre la importància de la dieta per al tractament de l'obesitat, tant en adults com en nens, i saber identificar els avantatges i els inconvenients de les diferents dietes hipocalòriques
Saber valorar i entendre el concepte dieta única en el pacient amb risc cardiovascular
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
 A20 Saber valorar i entendre el concepte dieta única en el pacient amb risc cardiovascular
Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional
 A21 Saber valorar i entendre el concepte dieta única en el pacient amb risc cardiovascular
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
Conèixer la fisiopatologia del dèficit de ferro, àcid fòlic i vitamina B12 i les recomanacions dietètiques en cada cas
Conèixer les necessitats nutricionals en les diferents etapes i situacions fisiològiques de la vida
Calcular dietes en funció de l'edat i diferents condicions fisiològiques de la vida
Confeccionar dietes controlades en hidrats de carboni, greixos, proteïnes, elements minerals i modificació de la textura
Conèixer les bases de l'alimentació vegetariana i diferents cultures
 A23 Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
Conèixer la fisiopatologia del dèficit de ferro, àcid fòlic i vitamina B12 i les recomanacions dietètiques en cada cas
Conèixer les necessitats nutricionals en les diferents etapes i situacions fisiològiques de la vida
Calcular dietes en funció de l'edat i diferents condicions fisiològiques de la vida
Confeccionar dietes controlades en hidrats de carboni, greixos, proteïnes, elements minerals i modificació de la textura
Conèixer les bases de l'alimentació vegetariana i diferents cultures
Planificar dietes equilibrades en funció de creences i cultures
Conèixer les bases de l'educació alimentària dins de les activitats d'un dietista
Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional
Tipo B Código Resultados de aprendizaje
 CT4 RA1. Identificar el propi rol dins del grup i conèixer els objectius i tasques del grup. (Context)
RA2. Comunicar i actuar dins del grup per facilitar la cohesió i el rendiment. (Comunicació)
RA3. Comprometre’s amb les tasques i l’agenda del grup. (Compromís)
RA4. Col·laborar dins del grup en un bon clima de treball i en la resolució de problemes. (Col·laboració)
Tipo C Código Resultados de aprendizaje

Contenidos
tema Subtema
PRINCIPIS GENERALS 1. Introducció a l’assignatura. Concepte de dietètica i dietoteràpia. Hàbits alimentaris i factors determinants . Definicions, camp d’actuació. Funcions del dietista-nutricionista en la nostra societat. Comportament alimentari. Factors fisiològics, físics, econòmics i socioculturals.
2. Valor nutritiu dels diferents grups d'aliments.
3. Etiquetatge nutricional obligatori i frontal dels aliments.
4. Taules de composició d'aliments
5. Recomanacions nutricionals.
APLICACIÓ DE LA DIETÈTICA A LES DIFERENTS ESTATS FISIOLÒGICS DE LA VIDA
6. Dieta durant l’embaràs.

7. Dieta durant la lactància.

8. Dieta durant el primer any de vida.

9. Dieta durant la infància.

10. Dieta durant l'adolescència.

11. Alimentació i menopausa.

12. Dieta i tercera edat.

13. Alimentació i esport.
DIETA I FACTORS SOCIO-CULTURALS 14. Dieta vegetariana. Deficiències nutricionals usuals. Recomanacions dietètiques. Aliments per a vegetarians. Piràmides alimentàries per a vegetarians. Planificació dietètica.

15. Dietes alternatives: anàlisis i crítiques.
CONFECCIÓ DE DIETES CONTROLADES I APLICACIÓ DE LA DIETÈTICA
16. Dietes controlades en energia

17. Dietes controlades en hidrats de carboni.

18. Dietes controlades en fibra dietètica.

19. Dietes segon l'índex glicèmic

20. Dietes controlades en proteïnes.

21. Dietes controlades en greixos

22. Dietes controlades en elements minerals.

23. Dietes controlades en més d'un nutrient.

24. Introducció a les dietes terapèutiques. Confecció de dietes amb modificació de textura.

25. Dietes hospitalàries.
CONEIXEMENT DELS ALIMENTS: Al laboratori de tècniques culinàries 26. Pesos, Racions alimentàries i unitats d'intercanvis.
27. Absorció de greixos en les coccions.
28. Canvis de textures de les preparacions.
CONFECCIÓ DE DIETES A TRAVÉS DE TICs 29. Dieta hipercalòrica
30. Dieta controlada per més d'un nutrient.

Planificación
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase
Horas fuera de clase
(**) Horas totales
Actividades introductorias
1 0 1
Sesión magistral
A4
A7
A8
A10
A19
A20
A21
A23
54 108 162
Prácticas en laboratorios
A4
A8
18 27 45
Resolución de problemas/ejercicios
A4
A7
A8
A9
A10
A19
A20
A21
A23
24 36 60
Prácticas a través de TIC
A21
6 9 15
Atención personalizada
2 0 2
 
Pruebas objetivas de preguntas cortas
A4
A7
A8
A10
2 0 2
Pruebas prácticas
A4
A7
A8
A10
A19
A20
A21
A23
2 0 2
Pruebas orales
A10
A23
9 0 9
Pruebas objetivas de tipo test
A4
A7
A8
A10
2 0 2
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologías
Metodologías
  descripción
Actividades introductorias Explicació del funcionament de l'assignatura, assistència, participació i treballs mitjançant el moodle
Sesión magistral Desenvolupament dels continguts del programa estimulant la participació dels alumnes.
Prácticas en laboratorios 1. De coneixement dels aliments (Pesos i raccions)
2. De confecció de receptes i dietes
3. De absorció de greixos
4. De modificació de la texture dels aliments
Resolución de problemas/ejercicios Confecció de dietes i menús i maneig de taules de composició d'aliments.
Prácticas a través de TIC Càlcul de dietes utilitzant diferents programes informàtics.
Càlcul de dietes controlades per més d'un nutrient.
Atención personalizada Orientació per a la confecció dels treballs centrats en tasques autèntiques del dietista-nutricionista

Atención personalizada
descripción

L'alumne es podrà posar en contacte via moodle amb el o la professor/a, indicant nom, cognoms i curs.


Evaluación
Metodologías Competencias descripción Peso        
Prácticas en laboratorios
A4
A8
Es valorarà l'entrega de problemes i exercicis realitzats a classe i la resolució de les pràctiques ponderables. Les entregues obligatòriament les hauran d'entregar tots els estudiants, tot i que sigui grupal (Pràctica de dieta hipocalòrica) 10%
Resolución de problemas/ejercicios
A4
A7
A8
A9
A10
A19
A20
A21
A23
Es valorarà l'entrega a través del moodle de tots els seminaris realitzats a classe. Les entregues obligatòriament les hauran d'entregar tots els estudiants, tot i que sigui grupal (dossier de adult sà) 10%
Pruebas orales
A10
A23
Es valorarà mitjançant l'exposició d'un treball grupal al final del segon quadrimestre. Si el treball a realitzar és el mateix que l'any anterior i la o l'estudiant repeteix curs, es pot guardar la nota de l'anterior curs només per una única vegada. 10
Pruebas objetivas de tipo test
A4
A7
A8
A10
Hi haurà 16-20 preguntes tipus test en cada convocatòria (parcial, 1ra i 2na convocatòria) 20%
Pruebas objetivas de preguntas cortas
A4
A7
A8
A10
4-5 preguntes a desenvolupar en cada convocatòria (parcial, 1ra i 2na convocatòria) 20%
Pruebas prácticas
A4
A7
A8
A10
A19
A20
A21
A23
Realització d'un cas pràctic en cada convocatòria (parcial, 1ra i 2na convocatòria) 30%
Otros   <p> Els alumnes hauran d'assistir al 80% de les classes pràctiques per poder fer l'examen de 1ra convocatòria. Als i les alumnes repetidors/es se'ls conservaran les notes del treball del 2n quadrimestre en cas que la o el estudiant així ho demani. Per aquest estudiants que repeteixin l'assginatura per segona vegada no es considerarà absència a les 3 pràctiques de pesada d'aliments (3 primeres pràctiques). En cas de repetir l'assignatura per tercera vegada haurà de seguir tot el que fan els/les estudiants que fan l'assignatura per primera vegada. </p>
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

Hi haurà una activitat de simulació d'assistència recomanable. Tot l'alumnat gaudirà d'un 0.2 punts a la nota final de l'examen final per l'assistència a les mateixes. Aquesta activitat no tindrà justificació per cap causa.

Per poder assistir a fer l'examen parcial, l'estudiant haurà d'haver entregat la pràctica ponderable del primer quadrimestre. En cas d'aprovar el parcial, el o l'estudiant s'avaluarà dels continguts només del 2n quadrimestre a la primera convocatòria.

Per aprovar el parcial i lliurar matèria així com aprovar l'assignatura tant en primera com en segona convocatòria cal tenir aprovat al menys el 50% de cada una de les parts (proves objectives i pràctica).

En cas de suspendre el parcial,  el o l'estudiant s'haurà d'avaluar dels continguts de tota l'assignatura en primera o en segona convocatòria.

En cas que a la primera convocatòria no s'arribi a fer mitja com per aprovar, es valorarà el cas pràctic,  en cas d'estar aprovat amb el 60%, i tenir una de les altres dues parts amb 0.8, es podrà utilitzar el 0.2 punts de l'activitat de simulació per aprovar.

A la segona convocatòria es podrà recuperar només les parts suspeses.

En segona convocatòria es podran avaluar els continguts de les preguntes curtes i/o test en forma oral.

Aquests criteris poden ser modificats en cas de força major seguint les directrius de la Universitat.


Fuentes de información

Básica , , ,
Complementaria

Recomendaciones

Asignaturas que continúan el temario
DIETOTERAPIA I/14224106

Asignaturas que se recomienda cursar simultáneamente
NUTRICIÓN HUMANA Y METABOLISMO/14224105

Asignaturas que se recomienda haber cursado previamente
BIOQUÍMICA Y BIOLOGÍA MOLECULAR/14224001
ALIMENTOS/14224101
FISIOLOGÍA/14224002
FUNDAMENTOS DE LA NUTRICIÓN HUMANA/14224112
 
Otros comentarios
Es recomanable l'assistència a totes les classes teòriques
(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.