Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A14 |
Higiene personal, productes i processos. |
| A27 |
Gestionar la seguretat alimentària. |
| A28 |
Avaluar, controlar i gestionar la qualitat alimentària. |
| A29 |
Sistemes de qualitat. |
| A37 |
Assessorar legal, científica i tècnicament a la indústria alimentària i els consumidors. |
| A38 |
Implementar sistemes de qualitat. |
| A40 |
Assessorar en la comercialització dels productes alimentaris. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A14 |
Elaborar, aplicar, avaluar i mantenir pràctiques adequades d’higiene, seguretat alimentària i sistemes de control de riscos, aplicant la legislació vigent
| | A27 |
Col·laborar en la implementació de sistemes de qualitat
Col·laborar en la protecció del consumidor en el marc de la seguretat alimentària
| | A28 |
Avaluar, controlar i gestionar aspectes de la traçabilitat en la cadena alimentària
Assessorar científicament i tècnicament sobre els productes alimentaris i el desenvolupament dels mateixos
Avaluar el compliment d’aquest assessorament
| | A29 |
Col·laborar en la implementació de sistemes de qualitat
| | A37 |
Elaborar, en petit grup, un pla de posada en marxa d'un projecte professional relacionat amb l'estudi utilitzant recursos
Elaborar, en petit grup, un pla de posada en marxa d'un projecte professional relacionat amb l'estudi utilitzant recursos
| | A38 |
Col·laborar en la implementació de sistemes de qualitat
| | A40 |
Elaborar, en petit grup, un pla de posada en marxa d'un projecte professional relacionat amb l'estudi utilitzant recursos
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
0. Del consumidor al producte: bases legals i científiques
|
|
1. Coneixements Jurídics Bàsics
|
1.1 Tipus de lleis i disposicions legals a Catalunya, Espanya i Europa.
1.2 Estructura de una disposició legal. Normes Tècniques. |
2. Fuentes de información en legislación sanitaria |
2.1 Busqueda en bases de datos y otras fuentes de información (webs)
2.2 Exposición y comentarios sobre el trabajo de legislación
|
3. Normativa alimentària general |
3.1 Código Alimentario Español i Reglaments Tècnico-Sanitaris
3.2 Registre Sanitari d'Industria i Decret sobre Manipuladors d'Aliments
3.3 Normativa sobre Etiquetatge i Etiquetatge nutricional .
3.5 Normativa sobre Productes dietètics i per usos mèdics
3.6 Normativa relativa a declaracions nutricionals i propietats saludables dels aliments. Addició de vitamines i minerals
3.7 Reglament sobre nous aliments i nous ingredients alimentaris
3.8 Denominacions de Qualitat.
|
4. Normativa sobre seguretat alimentària |
4.1 Bases legals sobre Seguretat Alimentària. La traçabilitat
4.2 Les Agències de Seguretat Alimentària. Estructura i funcionament.
4.3 Reglamentació sobre Microbiologia dels aliments
4.4 Reglamentació relativa a la higiene dels productes alimentaris
4.5 El sistema APPCC. Conceptes i metodologia
4.6 Normes tècniques. BRC/IFS
4.7 Reglamentació sobre Residus: Anabolitzants, medicaments i contaminants
|
5. Qualitat dels aliments
|
5.1 Definició de qualitat dels aliments
5.2 Elaboració d’un nou producte
5.3 Evolució del concepte de qualitat dels aliments al llarg del temps
|
6. Qualitat sensorial i organolèptica
|
6.1 Definició concepte qualitat sensorial
6.2 L’anàlisi sensorial: anàlisi sensorial descriptiu, discriminatori, del consumidor o test hedònic. |
7. Qualitat nutricional
|
7.1 Definició concepte qualitat nutricional
7.2 Anàlisi d’aliments i control de qualitat
7.3 Biodisponibilitat
7.4 Aliments amb propietats saludables: declaracions nutricionals i de propietats saludables
7.5 Bona pràctica clínica en assajos clínics. |
8. Qualitat sanitària i higiènica, d’ús o servei, tecnològica i econòmica
|
8.1 Definició conceptes qualitat sanitària, higiènica, d’ús, tecnològica i econòmica
8.2 Qualitat global d’un producte alimentari |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Presentacions / exposicions |
|
9 |
9 |
18 |
Portafolis/ Carpeta d’aprenentatge |
|
24 |
40 |
64 |
Sessió Magistral |
|
30 |
60 |
90 |
Atenció personalitzada |
|
5 |
0 |
5 |
|
Proves objectives de tipus test |
|
0.5 |
0.5 |
1 |
Proves objectives de preguntes curtes |
|
0.5 |
0.5 |
1 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l'assignatura i els criteris d'avaluació |
Presentacions / exposicions |
Exposició i defensa del treball realitzat a les pràctiques de l’assignatura (classes pràctiques), consistent en elaborar un projecte d’una empresa per elaborar productes alimentaris (aliment amb al·legació de salut per a diferents poblacions amb característiques fisiològiques especials).
Durant les pràctiques s’aniran treballant tots els aspectes legals relacionats amb l’elaboració de productes alimentaris, la descripció de les propietats saludables i el procés per elaborar una declaració de salut.
L'assistència a les pràctiques és obligatòria.
Hi haurà una presentació final on l'estudiant exposarà el seu projecte. La presentació es farà de forma presencial i en cas que la situació de pandèmia ho exigeixi es farà de forma virtual a través de Microsoft Teams.
Després de l'exposició hi haurà un torn de preguntes per part del tribunal on l'alumne haurà de defensar el seu projecte. |
Portafolis/ Carpeta d’aprenentatge |
Després de les sessions pràctiques tant de qualitat com de legislació alimentària, s'haurà d'entregar una tasca on es demostri l'assoliment dels objectius treballats durant la pràctica i que permetran desenvolupar adequadament el projecte de l'assignatura. |
Sessió Magistral |
Classes de teoria (veure programa). Les classes es faran de forma presencial i el suport gràfic disponible a Moodle no serà o pot no ser el mateix document fet servir pel professorat. |
Atenció personalitzada |
Es faran tutories presencials o virtuals sota petició de l'estudiant a través del correu electrònic o a través del Moodle. |
Descripció |
Presencial i/o virtual. Contactar amb el professor. |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Presentacions / exposicions |
|
Es valorarà la presentació i defensa oral del projecte de forma grupal
|
50% |
Portafolis/ Carpeta d’aprenentatge |
|
Es valorarà l'assoliment dels objectius de cada pràctica tant de qualitat com de legislació alimentària a través d'una fitxa i/o activitat. |
20% |
Proves objectives de tipus test |
|
Es valorarà el contingut teòric i pràctic dels blocs de qualitat i legislació alimentària de forma individual. |
15% |
Proves objectives de preguntes curtes |
|
Es valorarà el contingut teòric i pràctic dels blocs de qualitat i legislació alimentària de forma individual. |
15% |
Altres |
|
La no assistència a les pràctiques penalitzarà en la puntuació final de l'assignatura (-0,125 punts per cada pràctica). |
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
En les activitats avaluadores de les proves i en la revisió d'exàmens no està permès l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves (art.21 NAM Grau i art.20 NAM Màster), a més de les indicacions específiques que faci el professor. L'incompliment d'aquesta norma invalida la prova d'avaluació. És requisit indispensable per aprovar l'assignatura superar amb 5 tots els barems d'avaluació. Si l'alumne no es presenta a una de les parts de l'examen final es considera que aquesta part està no superada, per la qual cosa, no pot aprovar l'assignatura. SEGONA CONVOCATÒRIA: Si l'alumne té pendent el portafoli/carpeta d'aprenentatge i/o la presentació oral, podrà presentar-se de l'apartat pendent fent una revisió del projecte segons els comentaris fets pel professorat, tornant-lo a presentar. Si l'alumne té pendent les proves objectives tipus test i/o preguntes curtes, podrà presentar-se d'aquest apartat tornant a fer una prova de la mateixa tipologia. Si l'alumne té tots els apartats de l'assignatura suspesos, haurà de recuperar el portafoli/carpeta d'aprenentatges, la presentació de l'aliment dissenyat com les proves objectives de tipus test i/o preguntes curtes. |
Bàsica |
|
Bases
legislatives i científiques disponibles per via electrònica |
Complementària |
|
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|