DADES IDENTIFICATIVES 2023_24
Assignatura (*) METODOLOGIA DE LA RECERCA Codi 14625106
Ensenyament
Envelliment i Salut (2010)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període Horaris i dates d'examen
6 Obligatòria Primer AN
Modalitat i llengua d'impartició
Departament Ciències Mèdiques Bàsiques
Medicina i Cirurgia
Coordinador/a
ARIJA VAL, MARIA VICTORIA
SOLÀ ALBERICH, ROSA MARIA
Adreça electrònica victoria.arija@urv.cat
rosa.sola@urv.cat
marta.romeu@urv.cat
monica.munoz@urv.cat
elisabet.llaurado@urv.cat
ursula.catalan@urv.cat
nerea.becerra@urv.cat
Professors/es
ARIJA VAL, MARIA VICTORIA
SOLÀ ALBERICH, ROSA MARIA
ROMEU FERRAN, MARTA
MUÑOZ CORTÉS, MÓNICA
LLAURADÓ RIBÉ, ELISABET
CATALÁN SANTOS, ÚRSULA
BECERRA TOMÁS, NEREA
Web http://http://www.urv.cat/ca/estudis/masters/oferta/envelliment-salut/?gclid=Cj0KCQjwxtPYBRD6ARIsAKs1XJ57faRX8DvscA79qTAd8JNPQAatnEv5tdxk1mFUXhvdOeZCODGQpwYaAiY7EALw_wcB
Descripció general i informació rellevant

En el cas que l’evolució de la situació sanitària ho requereixi, es procurarà adaptar l'activitat docent i l'avaluació a les directrius que estableixin els organismes pertinents i s'informarà d'aquestes adaptacions a l’espai Moodle de cada assignatura.

El mètode científic. Documentació i terminologia científica. Un projecte d' investigació. Anàlisi descriptiva dels resultats.


Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Comú
  AC11 Adquirir habilitats per formular hipòtesis, dissenyar projectes i aplicar la metodologia estadística adequada en cada cas.
  AC12 Seleccionar i aplicar els dissenys d'investigació, els procediments per formular i contrastar hipòtesis i per interpretar resultats en els estudis d'envelliment i salut.
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
  BC1 CT1. Desenvolupar l’autonomia suficient per a treballar en projectes d’investigació i col·laboracions científiques o tecnològiques dins el seu àmbit temàtic
  BC3 CT3. Resoldre problemes complexes de manera crítica, creativa i innovadora en contextos multidisciplinaris
  BC5 CT5. Comunicar idees complexes de manera efectiva a tot tipus d’audiències
  BC7 Aplicar els principis ètics i de responsabilitat social com a ciutadà o ciutadana i com a professional
Tipus C Codi Competències Nuclears

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
CT1 - RA1. L’estudiant planifica i desenvolupa de forma autònoma, organitzada i científica el projecte. (Procés) AC11
AC12
BC1
BC5
BC7
CT5 - RA1. Produir un text de qualitat, sense errors gramaticals i ortogràfics, amb una presentació formal acurada i un ús adequat i coherent de les convencions formals i bibliogràfiques. (Qualitat) AC11
AC12
BC1
BC3
BC5
BC7
CT5 - RA1. Usar els mecanismes de comunicació no verbal i els recursos expressius de la veu necessaris per fer una bona intervenció oral. (Comunicació no verbal i ús de la veu) AC11
AC12
BC1
BC3
BC5
BC7
CT5 - RA2. Construir un text estructurat, clar, cohesionat, ric i d’extensió adequada, amb capacitat per transmetre idees complexes. (Construcció del discurs) AC11
AC12
BC1
BC3
BC5
BC7
CT5 - RA2. Construir un discurs estructurat, clar, cohesionat, ric i d’extensió adequada, amb capacitat per transmetre idees complexes. (Construcció del discurs) AC11
AC12
BC1
BC3
BC5
BC7
CT5 - RA3. Produir un text adequat a la situació comunicativa, consistent i persuasiu, amb capacitat per transmetre idees complexes. (Eficàcia) AC11
AC12
BC1
BC3
BC5
BC7
CT5 - RA3. Produir un discurs persuasiu, consistent i precís, amb capacitat per fer entenedores idees complexes i interactuar de manera efectiva amb l’auditori. (Eficàcia). AC11
AC12
BC1
BC3
BC5
BC7

Continguts
Tema Subtema
Tema 1: Protocolo de investigación Se abordarán los ítems necesarios para llevar a cabo un Estudio de Intervención. Descripción detallada del Protocolo de Investigación.
Puntos fuertes y débiles.
Tema 2: Búsqueda Bibliográfica y tipos de estudios epidemiológicos En relación a la cumplimentación del Protocolo de Investigación, se profundiza en dos apartados importantes.
a) Se reallizará la búsqueda bibliografia necesaria para desarrollar el apartado de "Antecedentes y estado actual del tema científico" de su proyecto. Se explicaran los mecanismo y heramientas de la base de datos MEDLINE de PubMed.
El otro apartado es la definición del tipo de estudio epidemiológico del proyecto de investigación. Se explicaran los estudios observacionales (trasversales o de prevalencia, casos y controles y cohorts), y los experimentales (Ensayos clínicos y sus variantes, estudios de intervención clínica y de inbtervención comunitària, y sus varianbtes)
Tema 3: Tamaño de la muestra Cálculo del tamaño de la muestra considerándose las variables a tener en cuenta, así como el el cálculo que se debe hacer según el tipo de estudios. Tipos de variables y herramientas para valorarlas.
Tema 4: Lectura crítica y calidad científica Otra herramienta indispensable para el alumno es la utilización de la bibliografía de calidad, no tan sólo evaluada mediante los índices de calidad (Tema 2) sino también evaluada críticamente por el alumno dependiendo del tipo de estudio del que se trate.
Tema 5: Bioestadística aplicada a los diferentes tipos de estudios.

Una parte del protocolo es la descripción de como se presentaran los datos y qué pruebas estadísticas se utilizarán en el proceso de análisis de datos. Pruebas bi-variantes según si se comparan muestras independientes o apareadas. Considerar el cumplimiento de las normas de aplicación,
Análisis multivariantes: Regresiones Lineales múltiples, Regresiones Logísticas o Regresiones de Cox.
Tema 6: Elaboración de Tablas y Figuras. Una herramienta indispensable para el alumno es la elaboración e interpretación de Tablas y Figuras. Por un lado aprenderá a elaborarlas a partir de los resultados estadísticos obtenidos con el programa estadístico, y por otro lado permitirá al estudiante una buena interpretación de estas Tablas y Figuras de los artículos que consulte. Esto le será de gran utilidad para aprender a preparar las Tablas y Figuras para su propio trabajo de fin de máster (TFM).
Tema 7: Comité de Ética Se explicará la importancia del comité de ética para cualquier estudio de intervención y la documentación detallada que se tiene que presentar además de otros aspectos éticos.
Actividades prácticas. Actividad 1: Búsqueda bibliográfica
• Esta actividad se realizará de forma individual.
• Dirigida a su proyecto de trabajo investigador
• Deben especificarse el tema de interés mediante una selección de los artículos de interés para el proyecto, tanto de la lista de global, como de los artículos relacionados, diferenciando los artículos de revisión y los artículos originales.
• Se aplicarán las normas de Vancouver en la referencia de los artículos.
Actividades prácticas. Actividad 2: Cálculo del tamaño de la muestra
• Esta actividad se realizará de forma individual.
• Dirigida a su proyecto de trabajo investigador.
• Se debe especificar el tipo de variables (principales y secundarias) y cómo se valoraran las mismas, así como el tipo de estudio que se realizará.
• El tamaño de la muestra se calculará mediante el programa de cálculo de tamaño de la muestra GRANMO.
Actividades prácticas. Actividad 3: Calidad del tipo de estudio
• Esta actividad se realizará de forma individual.
• Las herramientas de análisis de la estructura de un artículo científico según la tipología del estudio se proporcionaran al estudiante en el bloque teórico del Tema 4 (Moodle) y se explicarán presencialmente.
• El documento contendrá: La referencia del artículo científico que el estudiante quiere evaluar, el tipo de estudio del que se trata y el checklist que escoja debidamente cumplimentado. El checklist deberá manterer el formato de origen.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
2 0 2
 
Sessió Magistral
12 30 42
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
16 32 48
Projectes
18 36 54
 
Atenció personalitzada
0 2 2
 
Proves de desenvolupament
1 0 1
Proves orals
1 0 1
Proves pràctiques
1 0 1
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Sessión magistral: introducción de la asignatura
Sessió Magistral El profesor explicará de forma presencial los conocimientos teoricos del temario
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Los estudiantes realizarán 3 actividades durante el curso, con la siguientes temáticas:
1: Búsqueda bibliográfica-Tipo de estudio
2: Cálculo de tamaño de la muestra de su proyecto de Investigación
3: Calidad del tipo de estudio
Projectes Los estudiantes desarrollarán el protocolo de un proyecto de investigación, que sea de su interés, relacionado con el trabajo fin de Máster (TFM).
Atenció personalitzada A través de MOODLE (forum y videoconferencia) y correo electrónico

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Activitats Introductòries
Descripció
El estudiante podrá contactar con el profesor de la asignatura a través de Moodle o correo electrónico.

Avaluació
  Descripció Pes
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària En clase se iniciaran diferentes ejercicios que ayudarán al estudiante a realizar las posteriores actividades. 0%
Projectes Valoración del proyecto realizado (formato escrito).

Valoración de la presentación y defensa del protocolo de forma oral.
20%

40%
Altres

Valoración de las 3 Actividades programadas a través de MOODLE. Valoración de la participación del estudiante a lo largo del curso mediante el Forum y las videoconferencias.

30%

10%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Per aprovar l'assignatura, és necessari tenir aprovades les dues parts que conformen l'avaluació: a) l'avaluació continuada i b) el treball (escrit i oral).

En referencia a la segunda convocatoria para recuperar tanto las actividades de seguimiento como la elaboración del protocolo final, se realizará durante la semana de recuperaciones propuesta por la coordinación del Máster en Envejecimiento y Salud que variará según el curso académico.

L'avaluació oral s'adaptarà a un entorn virtual, depenent de les circumstàncies d'excepcionalitat sanitària que puguin derivar-se de la pandèmia de la COVID-19 en aquell moment.


Fonts d'informació

Bàsica

Bibliografia

 

 

- Contandriopoulos AP, Champagne F, Potvin L, Denis JL, Boyle P. Preparar un proyecto de

investigación. Barcelona: SG ed; 1991.

- Stephen B, Hulley, Steven R. Cummings. Diseño de la investigación clínica. Un enfoque

epidemiológico. Barcelona: Doyma; 1993.

- Almaguer B. La hipótesis, las ideas a defender y las preguntas científicas. [citado en 1999 ]. Disponible en URL:http://www.cied.rimed.cu/revistaselec/ciencias/ano4/articulos/html/articulo3.

- Guía para escribir un protocolo de investigación. Disponible en URL:http.paho.org/Spanish/HDP/HDR/RPG/Guia-Protocolo-Investigacion.htm

- Velázquez M. Métodológico para elaborar un proyecto de investigación. Parte II. Rev Mex

Neurocien 2001;2(1):51-5.

http://bvs.sld.cu/revistas/hih/vol21_2_05/hih07205.pdf

- Hernández Ávila M.  Epidemiología Diseño y análisis de estudios. Editorial Panamericana, 2007.

- Gordis L. Epidemiología 5ª edición,  Elsevier España, 2014

- Argimón Pallás, J. M. Métodos de investigación clínica y epidemiológica. 2a ed. Madrid: Harcourt DL, 2000.

- Armitage P, Berry G. Estadística para la investigación biomédica. Madrid: Harcourt Brace, 1997.

- Martínez MA, Faulin FJ, Sánchez A. Bioestadística amigable, 3ª ED. Madrid: Díaz de Santos, 2014.

- López Moran L, Hernández Alonso J. Estadística descriptiva. Ediciones académicas, 2016

- López Moran L, Hernández Alonso J. Estadística descriptiva: ejercicios y test. Ediciones académicas, 2016

 

 

Complementària

Recomanacions


 
Altres comentaris
Es necesario aprobar esta asignatura para poder cursar el Trabajo de Fin de Máster (TFM).
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent