Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A5.1 |
Conèixer i valorar les necessitats nutricionals de les persones sanes i amb problemes de salut al llarg del cicle vital, per a promoure i reforçar pautes de conducta alimentària saludable. |
| A5.2 |
Identificar els nutrients i els aliments en què es troben. |
| A5.3 |
Identificar els problemes nutricionals de major prevalença i seleccionar les recomanacions dietètiques adequades. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | CT3 |
Resoldre problemes de manera crítica, creativa i innovadora en el seu àmbit d’estudi |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A5.1 |
Explicar la història de l'alimentació humana i reconèixer els diferents factors que incideixen en l'alimentació de l'home en el decurs de la història
Identificar les necessitats alimentàries en les diferents etapes del cicle vital: embaràs i lactància materna, primera i segona infància, adolescència, etapa adulta i etapa d'envelliment
Explicar els aspectes bàsics de l'alimentació com a teràpia
| | A5.2 |
Identificar els nutrients, el contingut nutritiu dels aliments, així com els diferents factors que poden influir negativament sobre la qualitat dels aliments
| | A5.3 |
Realitzar valoracions de l'estat nutricional
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| CT3 |
RA1. Identificar la situació plantejada com un problema en l’àmbit de la disciplina i tenir la motivació per afrontar-lo.
RA2. Seguir un mètode sistemàtic per dividir el problema en parts, identificar les causes i aplicar els coneixements propis de la disciplina.
RA3. Dissenyar una solució nova utilitzant els recursos necessaris per afrontar el problema.
RA4. Incloure els aspectes concrets de la solució proposada en un model realista
RA5. Reflexionar sobre el model proposat i ser capaç de trobar-hi limitacions i proposar millores.
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
Unitat temàtica 1: Introducció i conceptes
|
Definició de diversos conceptes relacionats amb l'alimentació i la nutrició.
Relació entre salut i alimentació.
Breu referència a la història de l'alimentació humana i els factors que incideixen.
|
Unitat temàtica 2: Energia i nutrients
|
Estudi del valor energètic dels nutrients. Digestió i absorció dels constituents bàsics de la nutrició.
Descripció dels diversos nutrients i elements que es troben en els aliments: glúcids, lípids, proteïnes, vitamines, minerals i fibra.
|
Unitat temàtica 3: Els aliments |
Comprèn la classificació dels diferents aliments d'acord amb el contingut nutritiu en grups d'aliments. S'estudien els aliments funcionals. Es fa referència als antioxidants i els seus efectes sobre la salut |
Unitat temàtica 4: Equilibri alimentari i hàbits alimentaris |
Descripció de les característiques de l'equilibri nutricional, el concepte de ració i racions recomanades.
Equilibri alimentari i necessitats nutricionals en les diferents etapes de la vida. L’activitat esportiva i l’alimentació equilibrada. Alimentació vegetariana, en diferents religions, cultures...
|
Unitat temàtica 5: Valoració nutricional |
Avaluació de l’estat nutricional de la persona. Parts principals de la història clínica nutricional. Indicadors de malnutrició
|
Unitat temàtica 6: Seguretat alimentaria |
Manipulació, tecnologia i conservació d’aliments. |
Unitat temàtica 7: Malalties d’origen alimentari
|
Malalties alimentaries per causes microbiològiques, biològiques, químiques i per altres causes. |
Unitat temàtica 8: Alimentació especial i teràpia nutricional. |
Descripció dels objectius de la teràpia nutricional, els paràmetres nutricionals a modificar a les principals dietes terapèutiques, les dietes hospitalàries i les dietes especials (al·lèrgies i intoleràncies) |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
1 |
2 |
Sessió Magistral |
|
17 |
21 |
38 |
Pràctiques a laboratoris |
|
12 |
11 |
23 |
Presentacions / exposicions |
|
1 |
1 |
2 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
1 |
2 |
|
Proves objectives de tipus test |
|
2 |
4 |
6 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l’assignatura. Pressa de contacte i recollida d'informació dels alumnes. |
Sessió Magistral |
Exposició interactiva i participativa dels continguts de l'assignatura. |
Pràctiques a laboratoris |
Aplicar, a nivell pràctic, la teoria d’un àmbit de coneixement en un context determinat. Tallers participatius i interactius amb posades en comú en grup reduït d'aspectes treballats, bé a través de l'observació, l'anàlisi o de la interrelació dels continguts aplicats.
S'organitzaran diferents activitats (exercicis, expressió en debats d'opinió reflexiva, anàlisi crítiques) i realització de tasques proposades.
|
Presentacions / exposicions |
Exposició oral per part dels estudiants del treball realitzar en equip (prèvia presentació escrita) |
Atenció personalitzada |
Acompanyament en el procés d'aprenentatge |
Descripció |
Es faran tutories de seguiment de l'aprenentatge de l'estudiant, presencials amb cita prèvia o en l'espai moodle |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Pràctiques a laboratoris |
|
S’avaluarà l’assistència, les intervencions orals, la realització i participació activa en les activitats proposades. Es valoraran el contingut dels treballs en petit grup, la qualitat de les aportacions, el treball col·laboratiu, els exercicis, les reflexions i l’estudi dels supòsits de casos pràctics proposats |
20% |
Presentacions / exposicions |
|
Es realitzarà un treball escrit i s'exposarà oralment dins de la classe. La temàtica es determinarà dins del tema: Alimentació a les etapes de la vida/esports. |
10% |
Proves objectives de tipus test |
|
S’avaluarà l’assimilació de conceptes a partir d’una prova objectiva tipus test multi-ítems sobre els continguts treballats a les classes i laboratoris |
70% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
L'avaluació és continuada: per poder obtenir la nota final caldrà aprovar amb un 5 les diferents parts de l'assignatura. Es valorarà la participació interactiva a les classes teòriques mitjançant les activitats que es porten a terme durant l'horari. En la segona convocatòria se seguiran els mateixos criteris. L'assistència a les pràctiques de laboratori i la presentació escrita i oral del treball designat no són recuperables. En cas de detectar-se situacions de plagi o suplantació de personalitat s'obrirà el corresponent expedient disciplinari |
Bàsica |
Salas-Salvadó, Nutrición y dietètica clínica, 4a Ed, 2019
Brown, Nutrición en las diferentes etapas de la vida, 5a Ed, 2014
Anderson, P, Enfermedades de origen alimentario, su prevención, Díaz de Santos, 2005
Thompson, Manore y Baughan, Nutrición, Pearson Educación, 2008
Mahan LK i Escott-Stump, S., Krause, Dietoterapia, Masso, 2021
|
- Amigo, P.
et al., Nutrició humana i dietètica, Universitat Rovira i Virgili, 2010 -Brown, J.E., et al., Nutrición en las diferentes
etapas de la vida, McGraw
Hill Interamericana, cop. 2014 - Mataix Verdú, F. J., Nutrición y alimentación humana,
Ergon, 2015 - Mahan LK
i Raymond, J.L., Krause
Dietoterapia, Elsevier, 2017 - Castillo Hernández, J.L., Nutrición comunitaria: métodos y estrategia Elsevier, 2015 - Gómez Candela, C., et al. Alimentación, nutrición y cáncer : prevención y tratamiento, Universidad Nacional de Educación a Distancia, 2016 - Coultate,T.P.,
Manual de química i bioquímica de los alimentos, Acribia, 2007 - Martínez, J. A., Nutrición saludable frente a la
obesidad : bases científicas y aspectos dietéticos, Médica Panamericana, cop. 2014 - Thompson,
J.L., Manore,M.M., y Vaughan,L.A., Nutrición, Pearson Educación , 2008 - Martín Salinas,C. y Díaz Gómez, J., Nutrición y
dietética, Difusión Avances de Enfermería, 2009 - Ross, A.C., et al., Nutrición en la salud y la enfermedad
Wolters Kluwer Health, 2014 - Pascual Anderson, M.R.,
Enfermedades de origen alimentario: su prevención, Diaz de Santos, 2005 - Jáuregui Lobera, I., et al., Nuevas
tendencias en alimentación y salud IC, 2014 - Ming Yeong, L.,Lo
esencial en metabolismo y nutrición, Elsevier, 2010 - Salas-SalvadorJ.
i Babio, N., Nutrició humana i dietètica, Publicacions URV, 2010 - Menendez, M.A., Los alimentos funcionales : nuevos alimentos para un
nuevo estilo de vida, Fundación Alimerka , 2013 |
Complementària |
|
Les fonts complementàries
s’indiquen dins l’espai de treball de l’assignatura. |
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|