IDENTIFYING DATA 2023_24
Subject (*) VACUNES I FÀRMACS Code 19204206
Study programme
Grau en Biotecnologia (2009)
Cycle 1r
Descriptors Credits Type Year Period Exam timetables and dates
3 Optativa Quart 1Q
Modality and teaching language
Department Bioquímica i Biotecnologia
Coordinator
TORRES FUENTES, CRISTINA
E-mail iris.gines@urv.cat
cristina.torres@urv.cat
Lecturers
GINÉS MIR, IRIS
TORRES FUENTES, CRISTINA
Web
General description and relevant information

DOCÈNCiA EN ANGLÈS


L’assignatura pretèn dotar a l’estudiant dels coneixements bàsics en farmacologia i immunologia per entendre com determinats tipus de productes biotecnològics es trasnformen en medicaments, sent la vacuna un exemple emblemàtic del procés. El llenguatge après ha de permetre comunicar-se amb els professionals que es troben a la indústria farmacèutica, és a dir investigadors científics, farmacèutics, farmacòlegs clínics o especialistes de “marketing” farmacèutic. El coneixement i anàlisi detallat dels productes biotecnològics presents en el mercat posarà les bases per valorar la situació actual i les perspectives dels productes biotecnològics com agents terapèutics humans. En conclusió, es pretèn que l’estudiant assoleixi nocions bàsiques que el preparin per a una potencial incorporació a la indústria farmacèutica.

Competències
Type A Code Competences Specific
 A6 Saber dissenyar i aplicar protocols experimentals de laboratori dels àmbits de Biotecnologia, especialment químics, bioquímics, microbiològics i de biologia molecular, valorant els seus riscos i elements de seguretat
Type B Code Competences Transversal
Type C Code Competences Nuclear

Resultats d'aprenentage
Type A Code Learning outcomes
 A6 Descriure les principals metodologies aplicacions i processos utilitzats en la indústria biofarmacèutica
Type B Code Learning outcomes
Type C Code Learning outcomes

Continguts
Topic Sub-topic
1. BIOTECNOLOGIA EN LA INDÚSTRIA FARMACÈUTICA Introducció. Història de la indústria farmacèutica. Principals biofàrmacs. Estat actual de la biotecnologia i aplicacions a la indústria farmacèutica. Impacte de la biotecnologia en el procés de desenvolupament de fàrmacs. Farmacoeconomia.
2. DESENVOLUPAMENT DE NOUS FÀRMACS A L'ERA POSTGENÒMICA Compostos "hit" i "lead". Elecció de la patologia i diana biològica. Validació d'una diana. Compostos "lead" i desenvolupament de nous fàrmacs. Química in silico. Cribatge. Optimització del compost. Altres estratègies terapèutiques.
3. TECNOLOGIES I PROCESSOS BIOFARMACÈUTICS EN EL DESENVOLUPAMENT DE FÀRMACS Data mining, clonatge molecular i caracterització. Aïllament gènic. Sistemes d'expressió proteica. Optimització molecular per augmentar expressió proteica. Disseny racional. Exemples: Sandostatin, Norvir, Enbrel. Procés de desenvolupament de fàrmacs. Assaigs clínics.
4. FONTS DE BIOFÀRMACS I ANÀLISI DEL PRODUCTE FINAL Sistemes de producció de biofàrmacs. E.coli com a font de proteïnes recombinants terapèutiques. Expressió de proteïnes recombinants en sistemes de cultius cel•lulars animals. Sistemes de producció addicionals: Llevats, fongs, animals transgènics, molses i insectes. Contaminants basats en proteïnes. Eliminació de les formes alterades de la proteína d'interès. Detecció d'impureses basades en proteïnes. Electroforèsi capilar. HPLC. Espectrometria de masses. Aproximacions immunològiques per la detecció de contaminants. Endotoxines i altres contaminants pirògens.
5. FARMACOCINÈTICA I FARMACODINÀMIA DELS BIOFÀRMACS Introducció. Escalatge al•lomètric. Particulartitats farmacocinètiques i farmacodinàmiques de pèptids i proteïnes. Absorció i biodisponibilitat. Eliminació i metabolisme. Glicosilació i estabilitat proteica. "Chemical marking". Proteòlisi. Vies d'administració preferencials
6. VACUNES Vacunes com a fàrmacs immunoactivadors específics basats en el processament d'antígens. Identificació del tipus de vacunes pel seu orígen i compossició. Vacunes sintètiques, recombinants, anti-idiotip. La immunologia dels adjuvants. Aplicacions de les vacunes: malalties infeccioses, autoimmunes i càncer. Perspectives en el desenvolupament de noves vacunes
7. NOVES TERAPEUIES CONTRA EL CÀNCER
Inhibidors de tirosina cinases. Inhibidors de l'angiogènesi. Immunoteràpia
8. ANTICOSSOS MONOCLONALS I IMMUNOTOXINES Definir immunoglobulines i antisèrums com a fàrmacs immunoactivadors específics passius. Distingir immunoglobulina d'antisèrum. Situar els anticossos monoclonals, els anticossos monoclonals humanitzats i les immunotoxines en aquest context. Caracteritzar farmacològicament aquests productes. Identificar els productes d'aquest tipus actualment comercialitzats.

Planificació
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours
Hours outside the classroom
(**) Total hours
Activitats Introductòries
0.5 0 0.5
Sessió Magistral
A6
15 37.5 52.5
Atenció personalitzada
0.5 0 0.5
Presentacions / exposicions
A6
6 13.5 19.5
 
Proves mixtes
A6
2 0 2
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Metodologies
Methodologies
  Description
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura
Sessió Magistral Expossició dels continguts de l'assignatura (anglès)
Atenció personalitzada Ressolució de dubtes de forma individualitzada
Presentacions / exposicions L'estudiant presenta un tema relacionat amb el contingut de l'assignatura (català, anglès o castellà)

Atenció personalitzada
Description

Temps que cada professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als alumnes. L'atenció a l'estudiant es podrà realitzar mitjançant reunions en línia o presencial (despatx 110), en horaris concertats prèviament per correu electrònic (cristina.torres@urv.cat), o mitjançant altres eines virtuals.


Avaluació
Methodologies Competences Description Weight        
Presentacions / exposicions
A6
L'estudiant presenta un tema relacionat amb el contingut de l'assignatura (català, anglès o castellà) 20%
Proves mixtes
A6
Examen teoria 80%
Others  
 
Other comments and second exam session

A segona convocatòria s'avaluarà el contingut complert de l'assignatura. Es guarda la nota del seminari (20%)

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.


Fonts d'informació

Bàsica J.M Walker, Molecular Biology and Biotechnology, tercera, Royal Society of Chemistry, (1993)
O.Kayser, Pharmaceutical Biotechnology. Drug Discovery and Clinical Applications, segona, Willey (2003)
G. Walsh, Biopharmaceuticals: Biochemistry and Biotechnology, tercera , Willey (1998)
G.Grandi, Genomics, proteomics and vaccines, primera, Willey (2004)
S.C.Gad, Handbook of Pharmaceutical Biotechnology, primera, Willey (2007)
M.Gibaldi, Biotchnology and Biopharmaceuticals. Transforming proteins and genes into drugs, segona , Willey (2003)
Texas University, Virtual laboratory of Pharmaceutical Biotechnology, , 2005

Complementària

Recomanacions


(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.