DATOS IDENTIFICATIVOS 2023_24
Asignatura (*) BIOQUÍMICA DELS ALIMENTS Código 19204212
Titulación
Grau en Biotecnologia (2009)
Ciclo 1r
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo Horarios y datos del examen
6 Optativa Quart 1Q
Modalidad y lengua de impartición
Departamento Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
SUÁREZ RECIO, MANUEL
Correo-e manuel.suarez@urv.cat
enrique.calvo@urv.cat
Profesores/as
SUÁREZ RECIO, MANUEL
CALVO MANSO, ENRIQUE
Web http://www.sre.urv.cat
Descripción general e información relevante

Diferents tipus d'aliments (característiques, composició), seguretat alimentaria (toxicitat, contaminació, al·lèrgens), traçabilitat dels aliments. 

Docència impartida en castellà o català depenent del professor.


Competències
Tipo A Código Competencias Específicas
 A10 Saber aplicar els coneixements bàsics d'estructura i funció dels organismes pluricel•lulars en l'obtenció de productes biotecnològics
Tipo B Código Competencias Transversales
Tipo C Código Competencias Nucleares

Resultats d'aprenentage
Tipo A Código Resultados de aprendizaje
 A10 Conèixer els diferents tipus d'aliments i la seva composició
Coneixer l'estructura i funcionalitat de les molècules components dels aliments
Comprendre la seguretat alimentària i prendre consciència de la seva importància
Tipo B Código Resultados de aprendizaje
Tipo C Código Resultados de aprendizaje

Continguts
tema Subtema
1. Conceptes genèrics



2. Components dels aliments i la seva funcionalitat





3. Taules de composició dels aliments i la seva classificació


4. Característiques, composició i transformacions bioquímiques dels aliments.



1.1 Nutrients, aliments i organismes que regulen els aliments.


2.1. Sucres, polisacàrids i fibra. Reaccions d'enfosquiment.
2.2. Lipids i reaccions d'oxidació.
2.3. Proteïnes: aminoàcids essencials i tipus de proteïnes.
2.4. Minerals i vitamines
2.5. Aigua: propietats i disponibilitat


3.1. Definició. Contingut calòric dels aliments.
3.2. Terminologia i sistemes de classificació dels aliments.


4.1. Cereals
4.2. Llegums i vegetals
4.3. Fruites
4.4. Carn i peix
4.5. Olis i greixos
4.6. Llet i ous


Planificació
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase
Horas fuera de clase
(**) Horas totales
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A10
34 51 85
Seminaris
A10
12 24 36
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
A10
4 23 27
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologies
Metodologías
  descripción
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura, activitats i avaluació
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura
Seminaris Debats sobre un tema definit. Presentacions orals per grups dels temes escollits.
Atenció personalitzada Resposta personalitzada als alumnes sobre assumptes sorgits durant el curs.

Atenció personalitzada
descripción
manuel.suarez@urv.cat Despatx 105 Departament bioquímica i biotecnologia 977558630 franciscaisabel.bravo@urv.cat Despatx 100 Departament bioquímica i biotecnologia 977558837

Avaluació
Metodologías Competencias descripción Peso        
Seminaris
A10
Presentació oral sobre un tema i preparació d'un document de síntesi.
Participació activa en el debat.
20%
Proves mixtes
A10
2 proves mixtes (test i preguntes de desenvolupament) al llarg del curs. Cada prova té un pes del 40% 80%
Otros  
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

És requisit imprescindible un mínim de 4 en cadascuna de les proves parcials. A més, la mitjana dels dos exàmens ha de donar 5 per a aprovar l'assignatura.

La segona convocatòria consistirà en una prova mixta de preguntes tipus test i de desenvolupament. La nota serà el 80%. El 20% restant vindrà de la nota dels seminaris.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.

Although this course is not offered in English, foreign exchange students will receive personalised support in English and will be able to develop the evaluation activities in this language.


Fonts d'informació

Bàsica FENNEMA, O.R., Química de los alimentos, Acribia, 2010
ADRIAN, J., Análisis nutricional de los alimentos, Acribia, 2000
HUI, Y.H., Food biochemistry and food processing, Blackwell Pub. Professional, 2006
Ames, Iowa, Food biochemistry and food processing, Wiley-Blackwell, 2012
BADUI, S., QuÌmica de los Alimentos, Pearson Education, 2006
Suárez,M.; Gual-Grau, A.; Ávila-Román, F.J.; Torres-Fuentes, C.; Mulero, M.; Aragonès, G.; Bravo, F., Oils and oilseeds in the nutraceutical and functional food industries, John Wiley & Sons Ltd., 2021

Complementària Sampaio, S.; Suárez, M.; Aguiló-Aguayo- I., Influence of Canning on Food Bioactives, , 2022

ADRIAN, J.: Análisis nutricional de los alimentos, Acribia, 2000

ALEMANY, M.: Enciclopedia de la Dietas. Planeta, Barcelona, 1995

ASTIASARÁN, I: Alimentos: composición y propiedades, McGraw-Hill Interamericana, 2000

BELITZ, H.D. i GROSCH, W: Química de los alimentos. Ed Acribia, 1997.

CARRETERO, M.L. i GÓMEZ, M.D.: Tablas de composición de los alimentos españoles, Miniesterio de Sanidad y Consumo, 1999

CHEFTEL, J-C; CHEFTEL, H. i BESANÇON, P.: Introducción a la Bioquímica y Tecnología de los Alimentos. Ed. Acribia, Zaragoza 1977 (reimpressió 1992).

CUBERO, N.; MONFERRER, A.; VILLALTA,J. Aditivos alimentarios. Madrid Mundi-Prensa A. Madrid Vicente 2002

COULTATE, T.P.: Food, the chemistry of its components. 3 edicio. Royal Society of Chemistry, 1999.

ENSHIGER, A.H.; ENSHIGER, M.E.; KOLANDE, J.E. i ROBSON, J.R.: Foods & Nutrition Encyclopedia (2 edició). CRC Press, Boca raton, 1994

ESKIN, N.A.M.: Biochemistry of foods. Academic Press, 1990

JAY, J.M. Microbiología moderna de los alimentos EDICIó 4ª ed. Zaragoza Acribia DL 2002

LEE, B.H.: Fundamentos de biotecnologia de los alimentos, Acribia, 2000

MADRID, A. i MADRID, J.: Los aditivos en los alimentos: según la Unión Europea y la legislación española; AMV Ediciones, Mundi Prensa, 2000

MATAIX VERDÚ , J. Tabla de composición de alimentos españoles. 3a ed.  Universidad de Granada. Instituto de Nutrición

MATISSEK, R.: Análisis de los alimentos: fundamentos, métodos, aplicaciones; Acribia, 1998

MAZZA, G.: Alimentos funcionales: aspectos bioquímicos y de procesado, Acribia, 2000

MOREIRAS, O.: Tablas de composición de alimentos. 3a. ed. ampliada. Madrid Pirámide 1999.

PEDAUYÉ, J.: Alimentos transgénicos: la nueva revolución verde, McGraw-Hill, 2000

PRIMO YÚFERA, E: Química de los alimentos. Ed. Síntesis 1997

RAMSDEN, E.N.: Biochemistry and Food Science. S. Thornes, 1995

RAMÓN, D.: Els Gens que mengem la manipulació.genética dels aliments, 2a ed., Bromera, 2000

RIECHMANN, J. Qué son los alimentos transgénicos ¿cómo van a influir en la economía mundial? : ¿Cuáles son los riesgos para la salud humana? : ¿Para qué se producen? Barcelona RBA 2002

SHI, J; MAZZA, G. I LE MAGUER, M. Functional foods biochemical and processing aspects Boca Raton CRC Press cop. 2002

SHIBAMOTO, T. Introduction to food toxicology. Elsevier/Academic Press. 2009

THOULON-PAGE, C.H.: Nutrientes, Alimentos y Teconologías Alimentarias. Masson, Barcelona, 1996

YILDIZ, F. Advances in Food Biochemistry.  Middle East Technical University, Ankara, Turkey. CRC Press. 2009

Recomanacions

Asignaturas que se recomienda cursar simultáneamente
ENZIMOLOGIA INDUSTRIAL/19204217
ALIMENTS FUNCIONALS, COMPOSTOS BIOACTIUS I NUTRACÈUTICS/19204237

(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.