Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A8 |
Analitzar adequadament dades i resultats experimentals propis dels àmbits de Biotecnologia amb tècniques estadístiques, i saber-los interpretar |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A8 |
Conèixer els efectes dels components probiòtics i prebiòtics sobre la salut
Comprendre les bases de legislació referent a pro i prebiòtics
Entendre el paper de la EFSA en Europa en relació als aliments funcionals
Conèixer els efectes dels components bioactius dels aliments sobre la salut
Identificar els perfils nutricionals saludables
Comprendre les bases de legislació referent a aliments
Entendre el paper de la EFSA en Europa en relació als aliments
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
Tema 0
|
Introducció . Concepte d'aliment i ingredient funcional. Relació nutrició - salut. Tipus d'aliments funcionals. Característiques dels aliments funcionals : funcionalitat fisiològica i funcionalitat tecnològica. |
Tema 1 |
Anatomia, fisiologia i bioquímica del tracte gastrointestinal. Microbiota. Malalties digestives. Models in vitro d’intestí. |
Tema 2
|
Regulació dels aliments funcionals. Reglamentació europea. Diferència aliment funcionl - Novell food. FUFOSE . Passclaim. EFSA . Dossiers per a l'acceptació d'un claim . Evidència científica. Caracterització dels ingredients i aliments funcionals. |
Tema 3
|
Disseny d'aliments funcionals. Tendències de consum. Definició de dianes fisiològiques : sectors poblacions, incidències de patologies. Definició de la funcionalitat. Perfil nutricional : concepte , perfils nutricionals " adequats" , millora del perfil nutricional, disseny d'aliments funcionals més saludables. |
Tema 4
|
Fitosterols . Definició . Evidència científica. Aprobación com novell food. Aprovació per l'EFSA com a agent hipocolesteromiant .
|
Tema 5
|
Probiòtics i prebiòtics . Fibra alimentària. Evidència científica dels prebiòtics i probiòtics. Selecció de cultius iniciadors probiòtics per al seu ús en aliments. Definició de les dianes fisiològiques i sectors poblacionals. Aplicació en diferents patologies o estats de salut. Exemples de mercat. |
Tema 6
|
Àcids grassos. Àcids grassos saturats . Greixos trans. Altres àcids grassos amb propietats beneficioses. Àcids grassos mono i poliinsaturats . CLA . Desafiaments tecnològics. Exemples de mercat.
|
Tema 7
|
Antioxidants. Ús d'antioxidants en un aliment funcional. Mecanisme d'actuació. Mesura de l'eficàcia : quantificació i caracterització dels compostos antioxidant. Mesura de la capacitat antioxidant. Exemples de mercat. |
Tema 8
|
Pèptids bioactius . Funcionalitat. Obtenció de pèptids bioactius. Identificació de pèptids . Exemples de mercat. |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
1 |
2 |
Sessió Magistral |
|
40 |
28 |
68 |
Debats |
|
12 |
8 |
20 |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
|
22 |
12 |
34 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
1 |
2 |
|
Proves mixtes |
|
4 |
20 |
24 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Comentar com serà el desenvolupament de l'assignatura, les metodologies, els continguts, el sistema d'avaluació i les fonts d'informació. |
Sessió Magistral |
Exposició i explicació dels continguts teòrics de l'assignatura |
Debats |
Debats sobre temes diversos relacionats amb el contingut de l'assignatura. |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
Sessions de treball d'algun dels temes. Discussió entre tots del tema, valorant punts més importants |
Atenció personalitzada |
Atenció individualitzada de l'alumnat sobre aspectes/ dubtes sorgits durant el curs |
Descripció |
Departament de Bioquímica i Biotecnologia.
-Begoña Muguerza: Despatx 100.
correu electronic: begona.muguerza@urv.cat
-Francisca Isabel Bravo: Despatx 100.
correu electronic: franciscaisabel.bravo@urv.cat
-Albert Bordons: Despatx 114.
correu electronic: albert.bordons@urv.cat
|
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Debats |
|
Preparació del tema a debatre, participació activa en el debat, treball en equip. |
10% |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
|
Treball a classe, intervencions, discussió |
40% |
Proves mixtes |
|
Prova objectiva individual amb preguntes de respostes curtes, sobre continguts de tots temes |
50% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
|
Bàsica |
Manuel Suárez, Andreu Gual-Grau, Javier Ávila-Román, Cristina Torres-Fuentes, Miquel Mulero, Gerard , Oils and Oilseeds in the Nutraceutical and Functional Food Industries. En:Oil and Oilseed Processing: Opportunities and Challenges, 1 (2021), John Wiley & Sons Ltd.
|
Hasler, C. M., Functional foods: Their role in disease prevention and
health promotion. Scientific Status Summary. Food Tech. 52(11):63-70, , 1998
Schmidl, M.K. and Labuza, T.P. , Essentials of functional foods, Aspen
Press. Minnessota, 2003
Blade et al., Proanthocyanidins in health and disease. BioFactors 42(1):
5-12, , 2016
J.N. Govil, Manohar Pathak, Flavonoids and Antioxidants in Recent
Progress in Medicinal Plants (volume 40), , 2016
Michael P. Doyle and Larry R. Beuchat, Food microbiology :
fundamentals and frontiers. Cap. 42, Michael P. Doyle and Larry R.
Beuchat, 3d ed, ASM press 2007.
Susan Sungsoo Cho, E. Terry Finocchiaro, Handbook of prebiotics and
probiotics ingredients : health benefits and food applications , Susan
Sungsoo Cho, E. Terry Finocchiaro., CRC Press 2010.
Shelly Jardine, Prebiotics and probiotics, Shelly Jardine, Wiley-Blackwell, 2009. Hasler, C. M. (1998). Functional foods: Their role in
disease prevention and health promotion. Scientific Status Summary. Food
Tech. 52(11):63-70. Roberfroid M.(2002). Aliments fonctionnels. Collection Sciences & Techniques agroalimentaires. Editions Tec&Doc. París. Schmidl M.K. and T.P. Labuza.(2003). Essentials of functional foods. Aspen Press. Minnessota |
Complementària |
Ibarz-Blanch N, Morales D, Calvo E, Ros-Medina L, Muguerza B, Bravo FI, Suárez M, Role of Chrononutrition in the Antihypertensive Effects of Natural Bioactive Compounds, , Nutrients. 2022;14:1920
Huber-Ruano I, Calvo E, Mayneris-Perxachs J, Rodríguez-Peña MM, Ceperuelo-Mallafré V, Cedó L, Núñez-, Orally administered Odoribacter laneus improves glucose control and inflammatory profile in obese mice by depleting circulating succinate, , Microbiome. 2022;10:135
Rodríguez RM, Colom-Pellicer M, Blanco J, Calvo E, Aragonès G, Mulero M, Grape-Seed Procyanidin Extract (GSPE) Seasonal-Dependent Modulation of Glucose and Lipid Metabolism in the Liver of Healthy F344 Rats, , Biomolecules. 2022;12:839
R. López-Fernández-Sobrino, C. Torres-Fuentes, F.I. Bravo, B. Muguerza, Winery by-products as a valuable source for natural antihypertensive agents, , Critical Reviews in Food Science and Technology. 2
Raúl López-Fernández-Sobrino; Jorge R. Soliz-Rueda; Javier Ávila-Román; Anna Arola-Arnal; Manuel Suá, Blood Pressure-Lowering Effect of Wine Lees Phenolic Compounds Is Mediated by Endothelial-Derived Factors: Role of Sirtuin 1, , Antioxidants. 2021, 10(7): 1073
|
|
|
Altres comentaris |
És requisit imprescindible per superar l'assignatura obtenir un mínim de 5 punts sobre 10 en l'examen tipus mixte.
Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.
La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|