DATOS IDENTIFICATIVOS 2023_24
Asignatura (*) ENOLOGIA GENERAL I Código 19224106
Titulación
Grau en Enologia (2014)
Ciclo 1r i 2n
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo Horarios y datos del examen
6 Obligatòria Segon 1Q
Modalidad y lengua de impartición
Departamento Bioquímica i Biotecnologia
Química Física i Inorgànica
Coordinador/a
ZAMORA MARÍN, FERNANDO
Correo-e fernando.zamora@urv.cat
jordi.gombau@urv.cat
Profesores/as
ZAMORA MARÍN, FERNANDO
GOMBAU ROIGÉ, JORDI
Web
Descripción general e información relevante

Introduir el concenptes necesaris per elaborar els diferents tipus de vins al celler.


Competències
Tipo A Código Competencias Específicas
Tipo B Código Competencias Transversales
Tipo C Código Competencias Nucleares

Resultats d'aprenentage
Tipo A Código Resultados de aprendizaje
Tipo B Código Resultados de aprendizaje
Tipo C Código Resultados de aprendizaje

Continguts
tema Subtema
Tema 0. Introducció
Tema 1. Composició del raïm; Controls de maduresa.

Tema 2. Les malalties de la vinya; Incidència enològica; Sistemes per a la detecció de la podridura.
Tema 3. Sistemes de verema i de transport de la verema.
Tema 4. Correccions del most.
Tema 5. Normativa de la CEE; sistemes de detecció de fraudes en les correccions del most.

Tema 6. Transformacions prefermentatives.

Tema 7. Influència de les condicions edafoclimàtiques, genètiques, culturals i enològiques sobre la qualitat del raïm i del vi.
Tema 8. Recepció i tractament de la verema.
Tema 9. Vinificació en blanc
Tema 10. Vinificacions especials en blanc: Hiperoxidació; Maceració Pel·licular.
Tema 11: Els compostos fenòlics en relació amb les sensacions organolèptiques i la capacitat del vi per envellir.
Tema 12. Vinificació en negre
Tema 13. Aturades de fermentació. Mesures preventives i curatives.
Tema 14. Criança i envelliment del vi.
Tema 15. Fermentació i criança en barrica del vi blanc.

Tema 16. Vinificació en rosat.

Planificació
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase
Horas fuera de clase
(**) Horas totales
Activitats Introductòries
A6
1 2 3
Sessió Magistral
A6
35 90 125
Atenció personalitzada
A6
4 8 12
 
Proves de desenvolupament
A6
5 5 10
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologies
Metodologías
  descripción
Activitats Introductòries Introduir l'assignatura
Sessió Magistral Desenvolupar els contiguts teòrics de l'assignatura
Atenció personalitzada Atendre presnalizadament als estudiants per tal d'aclarir els prossibles dubtes

Atenció personalitzada
descripción
Ala alumnes s'els informarà de l'horari de disponibilitat del professor per tal de que en cas de dubtes poguin solicitar una cita per resoldreles

Avaluació
Metodologías Competencias descripción Peso        
Proves de desenvolupament
A6
Tres exàmens escrits: dos seran amb preguntes de desenvolupament sobre els continguts del temes i un altre de problemes. El total dels exàmens serà el 100% de la nota. Tots els exàmens s'han d'aprovar. 100%
Otros  
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

L'avaluació de la segona convocatòria seguirà els mateixos criteris que la primera convocatòria.

L'assistència a classe és obligatòria. Una assistència superior al 80% és un requisit necessari per aprovar l'assignatura.


Fonts d'informació

Bàsica Boulton, R, Principles and practices of winemaking, Chapman & Hall, 1996
Flancy, C. , Œnologie; Fondements scientifiques et technologiques, Ed. Lavoisier,, 1998
Hidalgo, J., Tratado de Enología. 2 tomos, Mundi-Prensa, 2011
Moreno-Arribas & M.C. Polo, Wine Chemistry and Biochemistry, Springer, 2008
Ribéreau-Gayon, J., Peynaud, E., Sudraud,P. y Ribérau-Gayon, P, Sciences et Techniques du vin, 4 toms,, Ed. Dunod, 1975-76
Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D. Doneche, B., Lonvaud, A., Glories, Y. Bertrand, A., Maujean, , Traité d'Œnologie. 2 Toms, Ed. Dunod , 1998
Zamora, F., Elaboración y crianza del vino tinto, AMV Ediciones, 2003

· M.V. Moreno-Arribas & B. Polo. Bartolomé Sualdea, Wine Safety, Consumer Preference, and Human Health, Springer. New York, 2016

- Zamora, F. Delacoholised Wines and Low-Alcohol Wines, pp 163-182

· Morata, A. (Ed) Red Wine Technology" Ed. Antonio Morata, Academic Press, Elsevier, London, 2019.

- Zamora, F. Barrel aging of white wines, pp 125-147

· Morata, A. (Ed) White Wine Technology" Ed. Antonio Morata, Academic Press, Elsevier, London, 2021

- Zamora, F. Barrel aging of white wines, pp 269-279

Complementària

Recomanacions

Asignaturas que continúan el temario
ANÀLISI QUÍMICA ENOLÒGICA I/19224104
ANÀLISI SENSORIAL I/19224107
ANÀLISI QUÍMICA ENOLÒGICA II/19224110
ANÀLISI SENSORIAL II/19224113

Asignaturas que se recomienda cursar simultáneamente
MICROBIOLOGIA I BIOQUÍMICA ENOLÒGIQUES I/19224102
MICROBIOLOGIA I BIOQUÍMICA ENOLÒGIQUES II/19224109

Asignaturas que se recomienda haber cursado previamente
MICROBIOLOGIA GENERAL/19224004
BIOQUÍMICA/19224010
QUÍMICA I/19224008
QUÍMICA ENOLÒGICA/19224103
(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.