DATOS IDENTIFICATIVOS 2023_24
Asignatura (*) ANÀLISI SENSORIAL I Código 19224107
Titulación
Grau en Enologia (2014)
Ciclo 1r i 2n
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo Horarios y datos del examen
3 Obligatòria Segon 1Q
Modalidad y lengua de impartición
Departamento Bioquímica i Biotecnologia
Enginyeria Química
Coordinador/a
ROZÈS , NICOLAS ANDRE LOUIS
Correo-e nicolasrozes@urv.cat
violeta.garcia@urv.cat
Profesores/as
ROZÈS , NICOLAS ANDRE LOUIS
GARCÍA VIÑOLA, VIOLETA
Web
Descripción general e información relevante

Introducció a l'anàlisi sensorial, els sentits i la mecànica del tast. Entrenament de identificació de principals aromes del vi.




Competències
Tipo A Código Competencias Específicas
Tipo B Código Competencias Transversales
Tipo C Código Competencias Nucleares

Resultats d'aprenentage
Tipo A Código Resultados de aprendizaje
Tipo B Código Resultados de aprendizaje
Tipo C Código Resultados de aprendizaje

Continguts
tema Subtema
Tema 1. Introducció a l'anàlisi sensorial.




Introducció. Acondicionament de la sala. Horaris més adequats. Iluminació. Copes. Preparació de les mostres. Temperatura

Tema 2. Sentits que intervenen en el tast. Mecanismes neurofisiològics. Sensibilitat i educació dels sentits. Importància de la memòria.
Tema 3. La vista. Fisiologia de l'ull. Aspecte. Limpidesa. Transparència. Vocabulari general.
Tema 4. Olfacte. Fisiologia. Classificació dels olors. Substàncies odoríferes. Classificació dels aromes: primaris, prefermentatius, secundaris i terciaris. Bouquet. Vocabulari.
Tema 5. El gust. Anatomia. Els quatre gustos elementals; dolç, salat, àcid, amarg. Astringència i altres sensacions. Persistència.Vocabulari per cada sensació.
Tema 6. La sequencia de la degustació. Fase visual, fase olfactiva i fase gustativa. Via retronasal. Fitxes de tast.Tast teòric (identificació de substàncies). Tast analític (llindars de percepció).

Planificació
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase
Horas fuera de clase
(**) Horas totales
Activitats Introductòries
A6
3 3 6
Sessió Magistral
A6
15 20 35
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària
A6
15 5 20
Atenció personalitzada
4 4 8
 
Proves objectives de preguntes curtes
A6
1 2 3
Proves pràctiques
A6
1 2 3
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologies
Metodologías
  descripción
Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels estudiants i presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària Plantejament d’una situació (mostres de vi amb aromes-problema) en la que ha de treballar l’estudiant per donar una solució argumentada al tema, resoldre una sèrie de preguntes concretes o realitzar una reflexió global.
Atenció personalitzada Temps que cada professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als estudiants.

Atenció personalitzada
descripción
Atenció dels alumnes previ contacte per correu electrònic Sessions de forum al moodle

Avaluació
Metodologías Competencias descripción Peso        
Sessió Magistral
A6
S'avaluarà en un examen 38%
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària
A6
Examen identificació descriptors 25%
Proves objectives de preguntes curtes
A6
Examen relacionat amb els aspectes teòrics dels descriptors estudiats. 37%
Otros  
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

L'avaluació de la segona convocatòria serà consistirà en un doble examen de part teòrica i pràctica, a realitzar en el mateix dia.


Fonts d'informació

Bàsica Sancho, Josep, Introducción al análisis de los alimentos, Universitat Barcelona, 1999
E. Peynaud. , El Gusto del Vino. , Mundi Prensa, 1987
Ronald S. Jackson, Análisis sensorial de vinos : manual para profesionales, Acribia, 2006

Complementària

Recomanacions

Asignaturas que continúan el temario
ANÀLISI SENSORIAL II/19224113

Asignaturas que se recomienda cursar simultáneamente
QUÍMICA ENOLÒGICA/19224103
ENOLOGIA GENERAL I/19224106

(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.