IDENTIFYING DATA 2023_24
Subject (*) AMPELOLOGIA Code 19224111
Study programme
Grau en Enologia (2014)
Cycle 1r
Descriptors Credits Type Year Period Exam timetables and dates
3 Obligatòria Segon 1Q
Modality and teaching language
Department Bioquímica i Biotecnologia
Coordinator
FORT MARSAL, MARIA FRANCESCA
E-mail mariafrancesca.fort@urv.cat
Lecturers
FORT MARSAL, MARIA FRANCESCA
Web
General description and relevant information

Els objectius d'aquesta assignatura són entre altres, donar a conèixer les parts d'un cep mitjançan un estudi exhaustiu de l'anatomia i les funcions de cada òrgan i/o estructura, i veure el seu paper dins dels cicle vitals, interannuals i annuals. D'altra banda també es tractará, la part més botànica, la taxonomia i la sistemàtica de la vinya. Tampoc es descuidarà la història, per entendre la complexitat de les actuals varietats tant de les viniferes europees com de les americanes.


Competències
Type A Code Competences Specific
 A3 Controlar el sistema productiu de la matèria primera amb criteris de qualitat i seguint els imperatius reglamentaris integrant els coneixements d'edafologia, climatologia i viticultura
 A4 Participar en la programació i disseny de noves instal · lacions vitivinícoles o modificacions de les existents
Type B Code Competences Transversal
Type C Code Competences Nuclear

Resultats d'aprenentage
Type A Code Learning outcomes
 A3 Conèixer les aptituds dels principals porta-empelts i varietats productores de raïm per a vinificació.
Conèixer els factors causants d'estrès a la vinya, les respostes fisiològiques de la planta i en funció de la seva interpretació.
 A4 Conèixer les aptituds dels principals porta-empelts i varietats productores de raïm per a vinificació.
Conèixer els factors causants d'estrès a la vinya, les respostes fisiològiques de la planta i en funció de la seva interpretació.
Type B Code Learning outcomes
Type C Code Learning outcomes

Continguts
Topic Sub-topic
TEORIA

BLOC BIOLOGIA DE LA VINYA

LLIÇÓ 1:
CLASSIFICACIÓ SISTEMÀTICA I TAXONÓMICA
LLIÇÓ 2:
DISTRIBUCIÓ DE Vitis vinifera. DELS ORIGENS FINS L'ACTUALITAT
LLIÇÓ 3:
CLASSIFICACIÓ PRÀCTICA DE LA VINYA (I): USOS I UTILITATS
LLIÇÓ 4:
HISTOLOGIA I ORGANOGRAFIA
LLIÇÓ 5:
CLASSIFICACIÓ PRÀCTICA DE LA VINYA (II): CARACTERITZACIÓ VARIETAL I AGRONÒMICA
LLIÇÓ 6:
SELECCIÓ I MULTIPLICACIÓ DE LA VINYA


BLOC FISIOLOGIA DE LA VINYA

LLIÇÓ 7:
EL CICLE BIOLÒGIC DE LA VINYA I FISIOLOGIA
LLIÇÓ 8:
EQUILIBRI VEGETATIU I QUALITAT
TEORIA

1.1. Les Classificacions dels Éssers Vius
1.2. La Classificació de les Angiospermes
1.3. Els Sistemes Clàssics: La Botànica Sistemàtica
1.4. Les Principals Espècies del Gènere Vitis

2.1. Introducció
2.2. Origen i Distribució de la Família de les Vitàcies
2.3. Origen i Distribució del Gènere Vitis
2.4. Origen i Distribució de Vitis vinifera L.
2.5. Origen i Distribució de Vitis vinifera subsp. vinifera (o sativa)
2.6. Altres Fets que han Ajudat a Canviar la Distribució Mundial de les Varietats Domesticades
2.7. ...I en el Futur: El Canvi Climàtic

3.1.Usos i Utilitats de les Principals Espècies del Gènere Vitis
3.2. Ús de les Espècies Europees
3.3. Ús de les Espècies Americanes: Els Portaempelts de la Vinya
3.4. Ús de les Espècies Americanes: Els Híbrids Productors Directes (HPD)

4.1. L'Arrel
4.2. La Part Aèrea d'un Cep
4.3. Els Borrons
4.4. Les Fulles
4.5. Circells, Inflorescències i Flors
4.6. Els Fruits
4.7. Les Llavors

5.1. Classificació de les Varietats: Problemàtica
5.2. Creació de Bancs de Germoplasma i Bases de Dades de Vitis
5.3. Caracterització Varietal
5.4. Caracterització Agronòmica

6.1. Selecció de la Vinya
6.2. Multiplicació de la Vinya
6.3. Vivers

7.1. Cicle Biològic Vital
7.2. Cicle Biològic Interanual
7.3. Cicle Biològic Anual

8.1. Equilibri Vegetatiu
8.2. Qualitat

SEMINARIS

A determinar en funció de les circumstàncies.
Molt possiblement, SEMINARI SOBRE ELS TRES GRANS FACTORS QUE HAN DETERMINAT LA PÈRDUA DE BIODIVERSITAT de Vtis vinifera L. (Fil·loxera, Homogenització dels vins i Cambi climàtic)

Planificació
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours
Hours outside the classroom
(**) Total hours
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A3
A4
18 36 54
Seminaris
A3
A4
7 9 16
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves objectives de tipus test
A3
2 0 2
Proves objectives de tipus test
A4
1 0 1
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Metodologies
Methodologies
  Description
Activitats Introductòries Presentació de l’assignatura: estructura, proves d’avaluació, exigencies, pràctiques, bibliografia i funcionament en general.
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura
Seminaris Presentació de temàtiques relacionades amb ELS TRES GRANS FACTORS QUE HAN DETERMINAT LA PÈRDUA DE BIODIVERSITAT de Vtis vinifera L. (Fil·loxera, Homogenització dels vins i Cambi climàtic)
Atenció personalitzada La tutora de l’assignatura recomana la consulta de dubtes personalitzada i posa a la disposició del seu alumnat el suport científic i d’orientació en la metodologia a seguir.

Atenció personalitzada
Description
La tutora de l’assignatura recomana la consulta de dubtes personalitzada i posa a la disposició del seu alumnat el suport científic i d’orientació en la metodologia a seguir.

Avaluació
Methodologies Competences Description Weight        
Proves objectives de tipus test
A3
Examen de Teoria 80%
Proves objectives de tipus test
A4
Examen de seminaris 20%
Others  
 
Other comments and second exam session

Aquesta assigantura consta de dues parts ben diferenciades: el BLOC DE TEORIA (amb un pes sobre la nota final del 80%) I EL BLOC DE SEMINARIS (amb un pes sobre la nota final del 20%).

Per APROVAR aquesta assignatura cal que el alumne/a hagi assolit un 5.00 en la mitja dels BLOCS anteriors, sempre i quant les puntuacions de cada part no siguin inferiors a 4.00

Cadascun dels BLOCS pot constar o no, de diferents parts per examinar o per obtenir una nota. El primer dia de curs, l'alumne serà informat de les parts que consta cada bloc, si és que finalment es fan parts. Un alumne aprova una de les PARTS del BLOC corresponent quan treu una nota igual o superior a 5.00. Si l'alumne en qüestió assoleix una nota entre 4.99 i 4.00 podrà fer promig amb una altra o altres parts del mateix BLOC.

Totes aquestes proves avaluatives seran oficials en tant i en quant sortiran publicades al calendari d'exàmens de l'alumne (web de la FE) i configuraran les dues convocatòries oficials. Tant mateix, el professor podrà plantejar altres proves o exercicis avaluatius de mutu acord amb l'alumne/a. En aquest cas, l'alumne hi podrà optar o no lliurement segons els nous requisits generats per l'ocasió, sense perdre cap dret (mantenint les proves oficials).

Els alumnes que no superin la 1ª convocatòria d'examen tindran una altra possibilitat en la 2ª convocatoria. Aquesta consistirà en la realització d'un Examen test i/o Examen oral (col.loqui). Si es tracta del BLOC DE TEORIA, en la 2ªconvocatòria l'alumne s'examinarà de tota la matèria. En el cas del BLOC DE SEMINARIS, en 2ªconvocatòria, només haurà de recuperar la part que hagi suspès, si és que finalment s'han fet parts.

Quan es realitzin exàmens test, i sempre per al bon funcionament dels mateixos, l'alumne s'haurà d'apuntar al Moodle prèviament per a poder-lo realitzar (seguint les instruccions del professor).

Assignatura d'obligada assistència tant de Teoria com de Seminaris. Es tindran present els cassos particulars i excepcionalitats justificades. La darrera decisió i/o resolució sempre la tindrà el professor.

El COORDINADOR/A es reserva el dret de dur a terme els canvis de temari i d'organització de l'assignatura (incloses proves avaluatives) que cregui oportuns pel bé dels seus alumnes.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tauletes i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica

La Coordinadora i professora d'aquesta, penjarà oportunament tota la informació necessària i la bibliografia de cada temàtica al MOODLE.

Complementària

Recomanacions

Subjects that continue the syllabus
VITICULTURA I/19224112
VITICULTURA II/19224119

Subjects that are recommended to be taken simultaneously
MICROBIOLOGIA I BIOQUÍMICA ENOLÒGIQUES I/19224102
EDAFOLOGIA I CLIMATOLOGIA VITÍCOLES/19224105

Subjects that it is recommended to have taken before
BIOLOGIA CEL·LULAR I GENÈTICA/19224003
ESTADÍSTICA/19224005
MATEMÀTIQUES/19224006
FONAMENTS DE BIOLOGIA/19224001
MICROBIOLOGIA GENERAL/19224004
FÍSICA/19224007
FISIOLOGIA VEGETAL I PRÀCTIQUES DE BIOLOGIA/19224002
QUÍMICA II/19224009
BIOQUÍMICA/19224010
QUÍMICA I/19224008
 
Other comments
Aquesta assignatura, a part de tenir la vessant de comprensió dels processos biològics i fisiològics que es duen a terme a Vitis vinifera L., i quina aplicació tindran en Viticultura, hi ha una vessant memorística potent. CALEN MOLTES HORES D'ESTUDI.
(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.