DATOS IDENTIFICATIVOS 2023_24
Asignatura (*) AMPELOLOGIA Código 19224111
Titulación
Grau en Enologia (2014)
Ciclo 1r
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo Horarios y datos del examen
3 Obligatòria Segon 1Q
Modalidad y lengua de impartición
Departamento Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
FORT MARSAL, MARIA FRANCESCA
Correo-e mariafrancesca.fort@urv.cat
Profesores/as
FORT MARSAL, MARIA FRANCESCA
Web
Descripción general e información relevante

Els objectius d'aquesta assignatura són entre altres, donar a conèixer les parts d'un cep mitjançan un estudi exhaustiu de l'anatomia i les funcions de cada òrgan i/o estructura, i veure el seu paper dins dels cicle vitals, interannuals i annuals. D'altra banda també es tractará, la part més botànica, la taxonomia i la sistemàtica de la vinya. Tampoc es descuidarà la història, per entendre la complexitat de les actuals varietats tant de les viniferes europees com de les americanes.


Competències
Tipo A Código Competencias Específicas
 A3 Controlar el sistema productiu de la matèria primera amb criteris de qualitat i seguint els imperatius reglamentaris integrant els coneixements d'edafologia, climatologia i viticultura
 A4 Participar en la programació i disseny de noves instal · lacions vitivinícoles o modificacions de les existents
Tipo B Código Competencias Transversales
Tipo C Código Competencias Nucleares

Resultats d'aprenentage
Tipo A Código Resultados de aprendizaje
 A3 Conèixer les aptituds dels principals porta-empelts i varietats productores de raïm per a vinificació.
Conèixer els factors causants d'estrès a la vinya, les respostes fisiològiques de la planta i en funció de la seva interpretació.
 A4 Conèixer les aptituds dels principals porta-empelts i varietats productores de raïm per a vinificació.
Conèixer els factors causants d'estrès a la vinya, les respostes fisiològiques de la planta i en funció de la seva interpretació.
Tipo B Código Resultados de aprendizaje
Tipo C Código Resultados de aprendizaje

Continguts
tema Subtema
TEORIA

BLOC BIOLOGIA DE LA VINYA

LLIÇÓ 1:
CLASSIFICACIÓ SISTEMÀTICA I TAXONÓMICA
LLIÇÓ 2:
DISTRIBUCIÓ DE Vitis vinifera. DELS ORIGENS FINS L'ACTUALITAT
LLIÇÓ 3:
CLASSIFICACIÓ PRÀCTICA DE LA VINYA (I): USOS I UTILITATS
LLIÇÓ 4:
HISTOLOGIA I ORGANOGRAFIA
LLIÇÓ 5:
CLASSIFICACIÓ PRÀCTICA DE LA VINYA (II): CARACTERITZACIÓ VARIETAL I AGRONÒMICA
LLIÇÓ 6:
SELECCIÓ I MULTIPLICACIÓ DE LA VINYA


BLOC FISIOLOGIA DE LA VINYA

LLIÇÓ 7:
EL CICLE BIOLÒGIC DE LA VINYA I FISIOLOGIA
LLIÇÓ 8:
EQUILIBRI VEGETATIU I QUALITAT
TEORIA

1.1. Les Classificacions dels Éssers Vius
1.2. La Classificació de les Angiospermes
1.3. Els Sistemes Clàssics: La Botànica Sistemàtica
1.4. Les Principals Espècies del Gènere Vitis

2.1. Introducció
2.2. Origen i Distribució de la Família de les Vitàcies
2.3. Origen i Distribució del Gènere Vitis
2.4. Origen i Distribució de Vitis vinifera L.
2.5. Origen i Distribució de Vitis vinifera subsp. vinifera (o sativa)
2.6. Altres Fets que han Ajudat a Canviar la Distribució Mundial de les Varietats Domesticades
2.7. ...I en el Futur: El Canvi Climàtic

3.1.Usos i Utilitats de les Principals Espècies del Gènere Vitis
3.2. Ús de les Espècies Europees
3.3. Ús de les Espècies Americanes: Els Portaempelts de la Vinya
3.4. Ús de les Espècies Americanes: Els Híbrids Productors Directes (HPD)

4.1. L'Arrel
4.2. La Part Aèrea d'un Cep
4.3. Els Borrons
4.4. Les Fulles
4.5. Circells, Inflorescències i Flors
4.6. Els Fruits
4.7. Les Llavors

5.1. Classificació de les Varietats: Problemàtica
5.2. Creació de Bancs de Germoplasma i Bases de Dades de Vitis
5.3. Caracterització Varietal
5.4. Caracterització Agronòmica

6.1. Selecció de la Vinya
6.2. Multiplicació de la Vinya
6.3. Vivers

7.1. Cicle Biològic Vital
7.2. Cicle Biològic Interanual
7.3. Cicle Biològic Anual

8.1. Equilibri Vegetatiu
8.2. Qualitat

SEMINARIS

A determinar en funció de les circumstàncies.
Molt possiblement, SEMINARI SOBRE ELS TRES GRANS FACTORS QUE HAN DETERMINAT LA PÈRDUA DE BIODIVERSITAT de Vtis vinifera L. (Fil·loxera, Homogenització dels vins i Cambi climàtic)

Planificació
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase
Horas fuera de clase
(**) Horas totales
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A3
A4
18 36 54
Seminaris
A3
A4
7 9 16
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves objectives de tipus test
A3
2 0 2
Proves objectives de tipus test
A4
1 0 1
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologies
Metodologías
  descripción
Activitats Introductòries Presentació de l’assignatura: estructura, proves d’avaluació, exigencies, pràctiques, bibliografia i funcionament en general.
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura
Seminaris Presentació de temàtiques relacionades amb ELS TRES GRANS FACTORS QUE HAN DETERMINAT LA PÈRDUA DE BIODIVERSITAT de Vtis vinifera L. (Fil·loxera, Homogenització dels vins i Cambi climàtic)
Atenció personalitzada La tutora de l’assignatura recomana la consulta de dubtes personalitzada i posa a la disposició del seu alumnat el suport científic i d’orientació en la metodologia a seguir.

Atenció personalitzada
descripción
La tutora de l’assignatura recomana la consulta de dubtes personalitzada i posa a la disposició del seu alumnat el suport científic i d’orientació en la metodologia a seguir.

Avaluació
Metodologías Competencias descripción Peso        
Proves objectives de tipus test
A3
Examen de Teoria 80%
Proves objectives de tipus test
A4
Examen de seminaris 20%
Otros  
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

Aquesta assigantura consta de dues parts ben diferenciades: el BLOC DE TEORIA (amb un pes sobre la nota final del 80%) I EL BLOC DE SEMINARIS (amb un pes sobre la nota final del 20%).

Per APROVAR aquesta assignatura cal que el alumne/a hagi assolit un 5.00 en la mitja dels BLOCS anteriors, sempre i quant les puntuacions de cada part no siguin inferiors a 4.00

Cadascun dels BLOCS pot constar o no, de diferents parts per examinar o per obtenir una nota. El primer dia de curs, l'alumne serà informat de les parts que consta cada bloc, si és que finalment es fan parts. Un alumne aprova una de les PARTS del BLOC corresponent quan treu una nota igual o superior a 5.00. Si l'alumne en qüestió assoleix una nota entre 4.99 i 4.00 podrà fer promig amb una altra o altres parts del mateix BLOC.

Totes aquestes proves avaluatives seran oficials en tant i en quant sortiran publicades al calendari d'exàmens de l'alumne (web de la FE) i configuraran les dues convocatòries oficials. Tant mateix, el professor podrà plantejar altres proves o exercicis avaluatius de mutu acord amb l'alumne/a. En aquest cas, l'alumne hi podrà optar o no lliurement segons els nous requisits generats per l'ocasió, sense perdre cap dret (mantenint les proves oficials).

Els alumnes que no superin la 1ª convocatòria d'examen tindran una altra possibilitat en la 2ª convocatoria. Aquesta consistirà en la realització d'un Examen test i/o Examen oral (col.loqui). Si es tracta del BLOC DE TEORIA, en la 2ªconvocatòria l'alumne s'examinarà de tota la matèria. En el cas del BLOC DE SEMINARIS, en 2ªconvocatòria, només haurà de recuperar la part que hagi suspès, si és que finalment s'han fet parts.

Quan es realitzin exàmens test, i sempre per al bon funcionament dels mateixos, l'alumne s'haurà d'apuntar al Moodle prèviament per a poder-lo realitzar (seguint les instruccions del professor).

Assignatura d'obligada assistència tant de Teoria com de Seminaris. Es tindran present els cassos particulars i excepcionalitats justificades. La darrera decisió i/o resolució sempre la tindrà el professor.

El COORDINADOR/A es reserva el dret de dur a terme els canvis de temari i d'organització de l'assignatura (incloses proves avaluatives) que cregui oportuns pel bé dels seus alumnes.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tauletes i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica

La Coordinadora i professora d'aquesta, penjarà oportunament tota la informació necessària i la bibliografia de cada temàtica al MOODLE.

Complementària

Recomanacions

Asignaturas que continúan el temario
VITICULTURA I/19224112
VITICULTURA II/19224119

Asignaturas que se recomienda cursar simultáneamente
MICROBIOLOGIA I BIOQUÍMICA ENOLÒGIQUES I/19224102
EDAFOLOGIA I CLIMATOLOGIA VITÍCOLES/19224105

Asignaturas que se recomienda haber cursado previamente
BIOLOGIA CEL·LULAR I GENÈTICA/19224003
ESTADÍSTICA/19224005
MATEMÀTIQUES/19224006
FONAMENTS DE BIOLOGIA/19224001
MICROBIOLOGIA GENERAL/19224004
FÍSICA/19224007
FISIOLOGIA VEGETAL I PRÀCTIQUES DE BIOLOGIA/19224002
QUÍMICA II/19224009
BIOQUÍMICA/19224010
QUÍMICA I/19224008
 
Otros comentarios
Aquesta assignatura, a part de tenir la vessant de comprensió dels processos biològics i fisiològics que es duen a terme a Vitis vinifera L., i quina aplicació tindran en Viticultura, hi ha una vessant memorística potent. CALEN MOLTES HORES D'ESTUDI.
(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.