IDENTIFYING DATA 2023_24
Subject (*) SUBPRODUCTES VITIVINÍCOLES Code 19224114
Study programme
Grau en Enologia (2014)
Cycle 1r
Descriptors Credits Type Year Period Exam timetables and dates
3 Obligatòria Tercer 1Q
Modality and teaching language
Department Enginyeria Química
Coordinator
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
E-mail francisco.lopez@urv.cat
carles.bargallo@urv.cat
Lecturers
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
BARGALLÓ GUINJOAN, CARLES
Web
General description and relevant information

L'alumne ha de conèixer els productes i subproductes derivats del vi, les seves característiques i propietats. - Calcular sistemes de destil·lació per aplicar a l'elaboració d’aiguardents. Elaboració aiguardents i vinagres.


Competències
Type A Code Competences Specific
 A12 Elaborar les diferents tipologies de vins escumosos i altres begudes fermentades
Type B Code Competences Transversal
Type C Code Competences Nuclear

Resultats d'aprenentage
Type A Code Learning outcomes
 A12 Adquirir coneixements específics sobre els derivats del vi com vinagres, aiguardents i orujos.
Disposar dels criteris necessaris per a realitzar el disseny bàsic del procés d'elaboració de vi i productes derivats.
Disposar dels coneixements específics per al disseny de les operacions unitàries que intervenen el procés d'elaboració de vins i productes derivats.
Type B Code Learning outcomes
Type C Code Learning outcomes

Continguts
Topic Sub-topic
Tema 1. Fonaments de la destil·lació 1.1 Conceptes generals.
1.2 Equilibri líquid/vapor.
1.3 Destil·lació discontínua.
1.4 Destil·lació contínua.
Tema 2. Destil·lats. 2.1 Destil·lació del vi: tipus i característiques.
2.2 Processos de fabricació de destil·lats del vi.
2.3 Brandis i conyacs.
Tema 3. Most de raïm. Concentrats. 3.1 Obtenció del most.
3.2 Concentració del most (evaporació al buit, òsmosi inversa, congelació).
3.3 Rectificació del most.
Tema 4. Vinagre. 4.1 Biotecnologia del vinagre.
4.2 Mètodes de producció del vinagre.
4.3 Tipus de vinagre.
Tema 5. Altres subproductes del vi. 5.1. Àcid tartàric, adobs, olis, pinsos, colorants.
5.2. Vermuts, sangries, ...

Planificació
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours
Hours outside the classroom
(**) Total hours
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A12
5 9 14
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A12
3 7 10
Resolució de problemes, exercicis
A12
0 5 5
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques
A12
2 6 8
Treballs
A12
0 7 7
Pràctiques a laboratoris
A12
15 9 24
Atenció personalitzada
2 0 2
 
Proves mixtes
A12
4 0 4
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Metodologies
Methodologies
  Description
Activitats Introductòries presentació del curs
Sessió Magistral sessió magistral
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Resolució de problemes a classe
Resolució de problemes, exercicis Resolució de problemes fora de classe
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques Resolució de problemes i activitats mitjançant TIC
Treballs Realització d'activitast més complexes
Pràctiques a laboratoris Realització de pràctiques al laboratori
Atenció personalitzada Resolució dubtes

Atenció personalitzada
Description
moodle, despatx, e-mail

Avaluació
Methodologies Competences Description Weight        
Resolució de problemes, exercicis
A12
Entrega de problemes i activitats durant el curs 10%
Pràctiques a laboratoris
A12
Assistència obligatòria
Prova escrita u oral
Informe de pràctiques
30%
Proves mixtes
A12
2 proves escrites durant el curs
Necessari un mínim de 4 punts sobre 10 en les proves mixtes per ponderar les notes de pràctiques i altres
60%
Others  
 
Other comments and second exam session

Avaluació de la segona convocatòria serà un examen del temari no superat a l'avaluació continuada. Mantindran criteris d'avaluació, conservant-se les notes de pràctiques de laboratori i altres.

Durant les proves avaluatives, els telèfons mòbils, tabletes i altres aparells electrònics que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora


Fonts d'informació

Bàsica Antonio Madrid Vicente,, Elaboración De Bebidas Alcohólicas De Alta Graduación, ,
Solieri, L., Giudici, P., Vinegars of the World, , New York : Springer, cop. 2009

Ashurts, P.R., Producción y envasado de zumos y bebidas de frutas sin gas, Ed. Acribia, 1999

Bertrand, A., Les eaux-de-vie traditionelles d’origine vinicole, TecDcc Lavoisier, 1990

Guzmán, M., El vinagre, Díaz de Santos, 1998

Llaguno, C., Polo, M.C., El vinagre de vino, CSIC, 1991

Tanner, H., Brunner, H.R., La distillation moderne des fruits, Ed. Heller

Complementària , , ,

Recomanacions


Subjects that it is recommended to have taken before
ESTADÍSTICA/19224005
MATEMÀTIQUES/19224006
FÍSICA/19224007
QUÍMICA II/19224009
QUÍMICA I/19224008
OPERACIONS BÀSIQUES/19224101
QUÍMICA ENOLÒGICA/19224103
ENOLOGIA GENERAL I/19224106
(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.