Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A10 |
Integrar els aspectes històrics, geogràfics, socials i sanitaris en l'àmbit de l'enologia i la viticultura |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | CT5 |
Comunicació oral. Comunicar informació de manera clara i precisa a audiències diverses |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A10 |
Disposar dels coneixements necessaris per a descriure un vi en públic
• Conèixer orígens i evolució de l'enologia i viticultura en diferents civilitzacions amb un aspecte crític.
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| CT5 |
Usar els mecanismes de comunicació no verbal i els recursos expressius de la veu necessaris per fer una bona intervenció oral. (Comunicació no verbal i ús de la veu)
Construir un discurs estructurat, clar, cohesionat, ric i d’extensió adequada. (Construcció del discurs)
Produir un discurs adequat a la situació comunicativa, consistent i persuasiu, i interactuar de manera efectiva amb l’auditori. (Eficàcia)
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
Introducció |
Aspectes històrics de l'enologia i la viticultura
Situació vitivinícola actual
Classificació dels vins: Vins de Finca, Vins de Vila, DOP, IGP, Vi |
Geografia vitivinícola |
Coneixement del principals països productors:
Vins de Catalunya, Espanya, Europa i Nou Món
Altres països productors
Sessions pràctiques: tast de vins |
Vi i salut |
Introducció general. Metabolisme de l'alcohol.
Metabolisme i efectes perjudicials d'alguns compostos secundaris
Sessió pràctica |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
1 |
2 |
Pràctiques a laboratoris |
|
30 |
23 |
53 |
Sessió Magistral |
|
19 |
38 |
57 |
Presentacions / exposicions |
|
6 |
18 |
24 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
1 |
2 |
|
Proves mixtes |
|
4 |
8 |
12 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Desenvolupament de l'assignatura. Assignació de les tasques a realitzar. |
Pràctiques a laboratoris |
Sessions comentades de tast. Anàlisi del metabolisme de l'etanol. Relacionar els aspectes organolèptics del tast amb aspectes metodològics de viticultura i enològia. |
Sessió Magistral |
Conceptes bàsics de l'assignatura: Història, tractament de residus, Nocions generals zones vitivinícoles, etc... |
Presentacions / exposicions |
Presentacions individualitzades de zones específiques. Presentacions de vins |
Atenció personalitzada |
Seguiment individual i orientació. |
Descripció |
Tutories individuals per tractar temes de treball de l'assignatura, sempre amb cita prèvia concertada per e-mail |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Pràctiques a laboratoris |
|
Avaluació mitjançant la participació presencial. Durant les sessions s'elaboraran fitxes de tast que s'entregaran periòdicament per a la seva revisió |
10% |
Presentacions / exposicions |
|
Anàlisi de les exposicions que hagi de fer l'alumne al llarg del curs. |
25% |
Proves mixtes |
|
Exàmens periòdics (l'assignatura es divideix en dues parts avaluables per separat) |
65% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
La nota mínima per a fer mitjana ha de ser de 4,5. En els examens de 2ª convocatòria serà obligatori treure un 5. En cas de suspendre l'assignatura, l'any següent serà obligatori repetir les pràctiques Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora. |
Bàsica |
|
Atlas mundial del vino, Hugh Johnson, Jancis Robinson, et al. Ed. Blume,2019 La Carta de Vinos, Por Favor: Atlas de Las
Regiones Vinícolas del Mundo.
Adrien Grant Smith Bianchi. Cinco Tintas S.L.; 2018 Experto en vino en 24 horas. Jancis Robinson. Ed. Planeta, 2019 Rera les vinyes. Un viatge a l’ànima dels vins. Roca, Josep i Puig, Imma. Ed. Rosa dels Vents, 2016 Los nuevos viñadores: Una nueva generación de
viticultores españoles. Luis
Gutiérrez. Ed. Planeta, 2017 Wine Folly. Magnum Edition. Puckette, Madeline. Penguin USA, 2018 El Vino: Un Viaje Irreverente Por La Subcultura de
Sommeliers, Enólogos Y Bebedores. Bianka Bosker. Ed. Océano de México, 2019 Mitos y leyendas del vino. Antonio Palacios. Ed. AMV. 2016 |
Complementària |
|
|
Assignatures que en continuen el temari |
TECNOLOGIA DEL SERVEI DE VINS. HARMONIA DE VINS I MENJAR/19224224 |
|
Assignatures que es recomana cursar simultàniament |
ANÀLISI SENSORIAL III/19224117 | VITICULTURA II/19224119 | NORMATIVA I LEGISLACIÓ VITIVINÍCOLA/19224120 |
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
ENOLOGIA GENERAL I/19224106 | ANÀLISI SENSORIAL I/19224107 | VITICULTURA I/19224112 | ANÀLISI SENSORIAL II/19224113 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|