IDENTIFYING DATA 2023_24
Subject (*) CRIANÇA I ENVELLIMENT Code 19224122
Study programme
Grau en Enologia (2014)
Cycle 1r
Descriptors Credits Type Year Period Exam timetables and dates
6 Obligatòria Tercer 2Q
Modality and teaching language
Department Bioquímica i Biotecnologia
Coordinator
GOMBAU ROIGÉ, JORDI
E-mail jordi.gombau@urv.cat
marcoandres.bustamante@urv.cat
Lecturers
GOMBAU ROIGÉ, JORDI
BUSTAMANTE QUIÑONES, MARCO ANDRÉS
Web
General description and relevant information <br />

Competències
Type A Code Competences Specific
 A6 Controlar la transformació del raïm en vi en funció del tipus de producte buscat i dels imperatius reglamentaris tant nacionals i estatals com internacionals i higiènics. Dominar les pràctiques enològiques i els tractaments dels vins.
 A9 Donar resposta a problemes vitivinícoles concrets mitjançant la metodologia d'anàlisi adequada i saber interpretar els resultats
Type B Code Competences Transversal
Type C Code Competences Nuclear

Resultats d'aprenentage
Type A Code Learning outcomes
 A6 Controlar la criança de vins en bótes de roure i de tècniques alternatives
Conèixer la tècnica de la criança em botes del vi i les seves alternatives
Saber elaborar vins negres destinat a la criança
Saber analitzar els compostos fenòlics del vi negre
Conèixer els diferents tipus de fustes i les seves implicacions em l'evolució del vi
 A9 Conèixer a fons la química dels compostos fenòlics i la seva implicació sensorial.
Saber interpretar les analítiques dels vins negres
Type B Code Learning outcomes
Type C Code Learning outcomes

Continguts
Topic Sub-topic
Tema 1. Els compostos fenòlics del vi; característiques químiques i sensorials. Influència sobre la capacitat d’envelliment.
Tema 2. Anàlisis del color i dels compostos fenòlics del vi; mesura i interpretació
Tema 3. Factors vitícoles
Tema 4. Vinificació en negre; Punts crítics per a l’extracció
Tema 5. El Roure
Tema 6. Las barriques
Tema 7. Influència de la criança
Tema 8. Mecànica de la criança
Tema 9. Alternatives a les barriques

Planificació
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours
Hours outside the classroom
(**) Total hours
Activitats Introductòries
2 2 4
Sessió Magistral
A6
A9
30 36 66
Pràctiques a laboratoris
A6
A9
15 22.5 37.5
Seminaris
A6
A9
15 18 33
Atenció personalitzada
2 2 4
 
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Metodologies
Methodologies
  Description
Activitats Introductòries Presentar els continguts de l'assignatura, les competències que han d'adquirir, la bilbiografia a consultar i els criteris d'avaluació.
Sessió Magistral Impartir els continguts teòrics.
Pràctiques a laboratoris Anàlisi de compostos fenòlics.
Seminaris Treball en barriques.
Atenció personalitzada S'atendrà als alumnes, prèvia cita per correu electrònic

Atenció personalitzada
Description

S'atendrà als alumnes, prèvia cita per correu electrònic jordi.gombau@urv.cat


Avaluació
Methodologies Competences Description Weight        
Pràctiques a laboratoris
A6
A9
informe de pràctiques.

examen primer parcial

examen final
20%

30%

50%
Others  
 
Other comments and second exam session

Les práctiques son obligatories.

La segona convocatòria correspondrà amb un examen que comptabilitzarà el 80 % de la nota final. En aquesta segona convocatòria es guarda la nota de pràctiques.


Fonts d'informació

Bàsica

Bidan, P. i Bonneviale, J.R. Application à l'œnologie des progrès récents en microbiologie et en fermentation. OIV, París, 1988.

Boulton, R.B. Principles and practices of winemaking. Chapman & Hall, New York, 1996.

Delanoe, D. Maillard, C. i Maisondieu, D. Le vin de l'analyse à l'élaboration. Ed. Technologie et Documentation (Lavoisier), París, 1987.

De Rosa, Tulio. Tecnología de los vinos blancos. Mundi-Prensa. Madrid, 1998

Flancy, C. Œnologie; Fondements scientifiques et technologiques. Ed. Lavoisier, París, 1998.

Fleet, G.H. Wine microbiology and biotechnology. Harwood academic publishers, Sidney, 1993.

Jackson, R. S. Wine science: principles and applications. Academic Press, San Diego, 1994.

Lafon-Lafourcade, S. Wine and Brandy. Institut d'Œnologie de Bordeaux, Burdeos, 1983.

Madrid, A. Manual de enologia Pràctica. Ed. A. Madrid Vicente. Madrid. 1987.

Madrid, A; Cenzano, J.M. y Cenzano, A.M. Tecnología y legislación del vino y bebidas derivadas, Ed. Mundi Prensa, Madrid, 1994

Molina, Rafael. Clarificación de mostos y vinos. A. Madrid Vicente, ediciones, Madrid, 1994

Moreno-Arribas & M.C. Polo. Wine Chemistry and Biochemistry”. Ed. M.V. Moreno-Arribas & M.C. Polo. Springer, New York, 2008

Navarre, C. L'Œnologie. Collection Agriculture d'ajourd'hui. Ed. Lavoisier, Paris, 1988.

Peynaud, E. Enologia pràctica. Ed. Mundi-Prensa. Madrid. 1989.

Ribéreau-Gayon, J., Peynaud, E., Sudraud,P. y Ribérau-Gayon, P. Sciences et Techniques du vin, 4 toms, Ed. Dunod, Paris (1975-76).

Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D. Doneche, B., Lonvaud, A., Glories, Y. Bertrand, A., Maujean, A. Traité d'Œnologie. 2 Toms, Ed. Dunod, París, 1998.

Suarez. y Iñigo Microbiologia enològica. Mundi-Prensa. Madrid. 1990.

Troost, G. Tecnologia del vino. Ed. Omega. Barcelona. 1992.

Zamora, F. Elaboración y crianza del vino tinto. Mundi-Prensa. AMV Ed. Madrid, 2003

Complementària

Recomanacions


(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.