DATOS IDENTIFICATIVOS 2023_24
Asignatura (*) CRIANÇA I ENVELLIMENT Código 19224122
Titulación
Grau en Enologia (2014)
Ciclo 1r
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo Horarios y datos del examen
6 Obligatòria Tercer 2Q
Modalidad y lengua de impartición
Departamento Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
GOMBAU ROIGÉ, JORDI
Correo-e jordi.gombau@urv.cat
marcoandres.bustamante@urv.cat
Profesores/as
GOMBAU ROIGÉ, JORDI
BUSTAMANTE QUIÑONES, MARCO ANDRÉS
Web
Descripción general e información relevante <br />

Competències
Tipo A Código Competencias Específicas
 A6 Controlar la transformació del raïm en vi en funció del tipus de producte buscat i dels imperatius reglamentaris tant nacionals i estatals com internacionals i higiènics. Dominar les pràctiques enològiques i els tractaments dels vins.
 A9 Donar resposta a problemes vitivinícoles concrets mitjançant la metodologia d'anàlisi adequada i saber interpretar els resultats
Tipo B Código Competencias Transversales
Tipo C Código Competencias Nucleares

Resultats d'aprenentage
Tipo A Código Resultados de aprendizaje
 A6 Controlar la criança de vins en bótes de roure i de tècniques alternatives
Conèixer la tècnica de la criança em botes del vi i les seves alternatives
Saber elaborar vins negres destinat a la criança
Saber analitzar els compostos fenòlics del vi negre
Conèixer els diferents tipus de fustes i les seves implicacions em l'evolució del vi
 A9 Conèixer a fons la química dels compostos fenòlics i la seva implicació sensorial.
Saber interpretar les analítiques dels vins negres
Tipo B Código Resultados de aprendizaje
Tipo C Código Resultados de aprendizaje

Continguts
tema Subtema
Tema 1. Els compostos fenòlics del vi; característiques químiques i sensorials. Influència sobre la capacitat d’envelliment.
Tema 2. Anàlisis del color i dels compostos fenòlics del vi; mesura i interpretació
Tema 3. Factors vitícoles
Tema 4. Vinificació en negre; Punts crítics per a l’extracció
Tema 5. El Roure
Tema 6. Las barriques
Tema 7. Influència de la criança
Tema 8. Mecànica de la criança
Tema 9. Alternatives a les barriques

Planificació
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase
Horas fuera de clase
(**) Horas totales
Activitats Introductòries
2 2 4
Sessió Magistral
A6
A9
30 36 66
Pràctiques a laboratoris
A6
A9
15 22.5 37.5
Seminaris
A6
A9
15 18 33
Atenció personalitzada
2 2 4
 
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologies
Metodologías
  descripción
Activitats Introductòries Presentar els continguts de l'assignatura, les competències que han d'adquirir, la bilbiografia a consultar i els criteris d'avaluació.
Sessió Magistral Impartir els continguts teòrics.
Pràctiques a laboratoris Anàlisi de compostos fenòlics.
Seminaris Treball en barriques.
Atenció personalitzada S'atendrà als alumnes, prèvia cita per correu electrònic

Atenció personalitzada
descripción

S'atendrà als alumnes, prèvia cita per correu electrònic jordi.gombau@urv.cat


Avaluació
Metodologías Competencias descripción Peso        
Pràctiques a laboratoris
A6
A9
informe de pràctiques.

examen primer parcial

examen final
20%

30%

50%
Otros  
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

Les práctiques son obligatories.

La segona convocatòria correspondrà amb un examen que comptabilitzarà el 80 % de la nota final. En aquesta segona convocatòria es guarda la nota de pràctiques.


Fonts d'informació

Bàsica

Bidan, P. i Bonneviale, J.R. Application à l'œnologie des progrès récents en microbiologie et en fermentation. OIV, París, 1988.

Boulton, R.B. Principles and practices of winemaking. Chapman & Hall, New York, 1996.

Delanoe, D. Maillard, C. i Maisondieu, D. Le vin de l'analyse à l'élaboration. Ed. Technologie et Documentation (Lavoisier), París, 1987.

De Rosa, Tulio. Tecnología de los vinos blancos. Mundi-Prensa. Madrid, 1998

Flancy, C. Œnologie; Fondements scientifiques et technologiques. Ed. Lavoisier, París, 1998.

Fleet, G.H. Wine microbiology and biotechnology. Harwood academic publishers, Sidney, 1993.

Jackson, R. S. Wine science: principles and applications. Academic Press, San Diego, 1994.

Lafon-Lafourcade, S. Wine and Brandy. Institut d'Œnologie de Bordeaux, Burdeos, 1983.

Madrid, A. Manual de enologia Pràctica. Ed. A. Madrid Vicente. Madrid. 1987.

Madrid, A; Cenzano, J.M. y Cenzano, A.M. Tecnología y legislación del vino y bebidas derivadas, Ed. Mundi Prensa, Madrid, 1994

Molina, Rafael. Clarificación de mostos y vinos. A. Madrid Vicente, ediciones, Madrid, 1994

Moreno-Arribas & M.C. Polo. Wine Chemistry and Biochemistry”. Ed. M.V. Moreno-Arribas & M.C. Polo. Springer, New York, 2008

Navarre, C. L'Œnologie. Collection Agriculture d'ajourd'hui. Ed. Lavoisier, Paris, 1988.

Peynaud, E. Enologia pràctica. Ed. Mundi-Prensa. Madrid. 1989.

Ribéreau-Gayon, J., Peynaud, E., Sudraud,P. y Ribérau-Gayon, P. Sciences et Techniques du vin, 4 toms, Ed. Dunod, Paris (1975-76).

Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D. Doneche, B., Lonvaud, A., Glories, Y. Bertrand, A., Maujean, A. Traité d'Œnologie. 2 Toms, Ed. Dunod, París, 1998.

Suarez. y Iñigo Microbiologia enològica. Mundi-Prensa. Madrid. 1990.

Troost, G. Tecnologia del vino. Ed. Omega. Barcelona. 1992.

Zamora, F. Elaboración y crianza del vino tinto. Mundi-Prensa. AMV Ed. Madrid, 2003

Complementària

Recomanacions


(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.