IDENTIFYING DATA 2023_24
Subject (*) ENGINYERIA ENOLÒGICA Code 19224126
Study programme
Grau en Enologia (2014)
Cycle 1r
Descriptors Credits Type Year Period
6 Obligatòria Tercer 2Q
Teaching
Department Enginyeria Química
Coordinator
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
E-mail francisco.lopez@urv.cat
carles.bargallo@urv.cat
Lecturers
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
BARGALLÓ GUINJOAN, CARLES
Web
General description and relevant information

Coneixement dels processos i equips que intervenen a l'elaboració i l'embotellat del vi.


Competències
Type A Code Competences Specific
 A1 Aplicar coneixements bàsics de matemàtiques, física, química i biologia a l'enologia
 A4 Participar en la programació i disseny de noves instal · lacions vitivinícoles o modificacions de les existents
 A8 Gestionar una empresa vitivinícola sota criteris de sostenibilitat econòmica
Type B Code Competences Transversal
Type C Code Competences Nuclear

Resultats d'aprenentage
Type A Code Learning outcomes
 A1 Calcular dimensionaments bàsics d'operacions unitàries
 A4 Adquirir coneixements específics sobre els derivats del vi com vinagres, aiguardents i orujos.
Disposar dels criteris necessaris per a realitzar el disseny bàsic del procés d'elaboració de vi i productes derivats.
 A8 Disposar dels coneixements específics per al disseny de les operacions unitàries que intervenen el procés d'elaboració de vins i productes derivats.
Type B Code Learning outcomes
Type C Code Learning outcomes

Continguts
Topic Sub-topic
SUBJECT 1: GENERAL CONCEPTS. Grape composition. Grape density. Classification of must. Yields of the extraction operation: Grapes/must/wine. Chemical and physical parameters of the must. Chemical and physical parameters of wine.
SUBJECT 2: PREFERMENTATIVE OPERATIONS (I). 2.1. Grape transport systems
2.2. Grape receiving bins
2.3. Grape transport
2.4. Stemmer systems.
2.5. Crushing systems.
2.6. Transport of the harvest: whole, crushed, stemmed.
TEMA 3: OPERACIONS PREFERMENTATIVES (II). 3.1. Estudi de l’operació de premsar.
3.2. Tipus de premses.
TEMA 4: OPERACIONS PREFERMENTATIVES (III). Sistemes de neteja i filtració de mostos. 4.1. Definició: eliminació de sòlids en suspensió.
4.2. Sistemes i equips.
TEMA 5: ENVASOS EN ENOLOGIA: FERMENTADORS I VINIFICADORS. 5.1. Disseny, dimensions i tipus de material de construcció.
5.2. Fermentadors i vinificadors: càlculs i disseny.
TEMA 6: BESCANVI DE CALOR. El control de la temperatura en la fermentació alcohòlica. 6.1. Balanç energètic de la fermentació alcohòlica.
6.2. Factors que intervenen en l'augment de la temperatura.
6.3. Determinació de les temperatures de fermentació.
6.4. Mètodes i sistemes de refrigeració.
6.5. Estudi dels equips de fermentació controlada.
6.6. Càlcul d'equips de refrigeració.
TEMA 7: FILTRACIO DE VINS 7.1.Introducció.
7.2. Filtres.
7.3. Tipus de filtracions.
7.4. Equips de filtració: disseny i càlculs.
TEMA 8: INSTAL•LACIONS PEL TRACTAMENT DEL VI I TÈCNIQUES D’EMBOTELLAT: OPERACIONS AUXILIARS 8.1. Estabilitat del vi respecte a l’àcid tartàric.
8.2.Utilització del nitrogen com sistema de bioprotecció dels vins.
8.3. Tècniques de dosificació del diòxid de sofre.
8.4. Tècniques de clarificació.
8.5.Tècniques d’agitació i barreges.
8.6. Equips per l’embotellat del vi.

Planificació
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours
Hours outside the classroom
(**) Total hours
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A1
15 13 28
Resolució de problemes, exercicis
A1
A4
A8
15 33 48
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A1
25 33 58
Fòrums de debat
A4
A8
3 3 6
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
A1
A4
A8
4 4 8
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Metodologies
Methodologies
  Description
Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels alumnes i presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura.
Resolució de problemes, exercicis Formulació, anàlisi, resolució i debat d'un problema o exercici, relacionat amb la temàtica de l'assignatura, per part de l'alumne.
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Formulació, anàlisi, resolució i debat d'un problema o exercici, relacionat amb la temàtica de l'assignatura.
Fòrums de debat Activitat on es debaten temes d'actualitat relacionats amb l'àmbit acadèmic i/o professional.
Atenció personalitzada Temps que el professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als alumnes.

Atenció personalitzada
Description
Cita prèvia al correu electrònic dels professors: joan.rabada@urv.cat , francisco.lopez@urv.cat

Avaluació
Methodologies Competences Description Weight        
Proves mixtes
A1
A4
A8
Exàmens de control: Es faran dos exàmens per l’avaluació continuada. 1er. 50% nota, 2n control 50% nota. Necessari treure 4 mínim per fer la mitjana 100%
Others  
 
Other comments and second exam session

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tabletes i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.

Avaluació continua assignatura:

Constarà de dos controls amb un valor del 50 % cadascú. El que en el primer control tregui una nota inferior a 4, en el segon control s'haurà d'examinar de tota la matèria.

La nota mínima per ponderar és 4 en cada control, i per aprovar la mitjana ha de ser superior a 5.

Avaluació amb examen final de l'assignatura:

L'examen final coincidirà amb el Segon control, i la nota mínima per aprovar és 5.

Segona convocatòria, examina de tota la matèria.


Fonts d'informació

Bàsica

Capítol de llibre: Engineering Applied to the Wine Fermentation Industry, autors López, F.; Urtubia-Urbina, A.; Pérez-Correa, J.R., pp. 158-180 del llibre Applications of Microbial Engineering (CRC Press LLC, Anglaterra, 2013, ISBN: 978-1-466-5857-75).

El professor proporcionarà la bibliografia adient a cada tema del contingut de l'assignatura.

Complementària

Recomanacions


Subjects that it is recommended to have taken before
ESTADÍSTICA/19224005
MATEMÀTIQUES/19224006
FÍSICA/19224007
QUÍMICA II/19224009
QUÍMICA I/19224008
OPERACIONS BÀSIQUES/19224101
(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.