IDENTIFYING DATA 2023_24
Subject (*) PATOLOGIA VITÍCOLA Code 19224127
Study programme
Grau en Enologia (2014)
Cycle 1r
Descriptors Credits Type Year Period Exam timetables and dates
3 Obligatòria Tercer 2Q
Modality and teaching language
Department Bioquímica i Biotecnologia
Coordinator
MATEOS FERNÁNDEZ, MARIA ASSUMPTA
E-mail mariaassumpta.mateos@urv.cat
Lecturers
MATEOS FERNÁNDEZ, MARIA ASSUMPTA
Web
General description and relevant information
DESCRIPCIÓ GENERAL: Principals plagues i malalties que afecten a la vinya i procediments de prevenció i control

Competències
Type A Code Competences Specific
 A3 Controlar el sistema productiu de la matèria primera amb criteris de qualitat i seguint els imperatius reglamentaris integrant els coneixements d'edafologia, climatologia i viticultura
Type B Code Competences Transversal
Type C Code Competences Nuclear

Resultats d'aprenentage
Type A Code Learning outcomes
 A3 Conèixer l'ecologia del sòl i la importància dels organismes en el mateix i en el desenvolupament de les plantes.
Conèixer les tècniques vitícoles de maneig de la vinya, sistemes de conducció apropiats, en la plantació i les operacions anuals de manteniment del cultiu per tal d'aconseguir la màxima qualitat del raïm.
Avaluar i escollir el sistema de protecció fitosanitària més adient per a una determinada producció vitícola.
Type B Code Learning outcomes
Type C Code Learning outcomes

Continguts
Topic Sub-topic
Bloc 1. Aspectes introductoris Tema I.1- Introducció: Protecció de cultius. Factors abiòtics i biòtics. Paràsits i patògens. Plagues i malalties. Grups d'organismes causants de plagues i malalties a la vinya.

Tema I.2.- Els tractaments fitosanitaris en viticultura. Dosificació dels fitosanitaris. Legislació.

Tema I.3.- Models de producció vitícola: Viticultura convencional, Viticultura de protecció Integrada, Viticultura Ecològica i Viticultura Biodinàmica. Viticultura regenerativa. Normativa
Bloc 2. Les plagues de la vinya Tema II. Els principals insectes que afecten la producció vitícola.

Tema III. Els principals àcars d’interès vitícola.

Tema IV. Danys originats per invertebrats i vertebrats a la vinya.
Bloc 3. Les malalties de la vinya Tema V.- Fongs aeris

Tema VI.1- Fongs de les arrels

Tema VI.2- Fongs de la fusta

Tema VII.- Nematodes d’interès vitícola.

Tema VIII.1.- Principals virus, bacteris i fitoplasmes d’interès vitícola.

Tema VIII.2.- Podridures del raïm
Bloc 4. Altres factors biòtics Tema IX. Herbes adventícies: característiques, identificació i control


Planificació
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours
Hours outside the classroom
(**) Total hours
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A3
15 25 40
Pràctiques de camp/sortides
A3
10 0 10
Treballs
A3
5 10 15
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves orals
A3
2 2 4
Proves mixtes
A3
2 2 4
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Metodologies
Methodologies
  Description
Activitats Introductòries Explicació programa, tasques a avaluar i fixar calendari de lliurament tasques i proves
Sessió Magistral Sessions teòriques a l'aula
Pràctiques de camp/sortides Pràctiques a la finca de Constantí de la URV o al laboratori de la Facultat

Les pràctiques són: anàlisi de la microbiota dels sòls, col·locació de feromones i caracterització d'herbes adventícies
En acabar la sessió pràctica, s'haurà de redactar un informe amb resultats i intepretació amb un plaç de 15 dies posteriors

L'assistència a les pràctiques i la realització de l'informe és obligatòria per a tots els alumnes. En cas de repetir l'assignatura per 3er cop, es realitzarà un examen teòric sobre la temàtica de la pràctica, a banda de l'examen de la convocatòria que correspongui

Les condicions meteorològiques poden fer variar el calendari de les mateixes
Treballs En acabar la primera part de l'assignatura (temes 1, 2 i 3) es realitzarà una exposició sobre els Models de Viticultura, i es tastaran vins elaborats segons diferents metodologies (aula de Tast de la Facultat d'Enologia).

En acabar la segona part de l'assignatura es realitzarà un calendari segons presència de plagues i malalties a una vinya concreta

Les dues activitats són obligatòries, i la no entrega del treball o assistència a la presentació implicarà una nota de 0 (No Presentat)
Atenció personalitzada Tutories de revisió d'exàmens, dubtes, correccions, etc.

Atenció personalitzada
Description

L'alumne pot concertar l'atenció personalitzada amb el professor mitjançant correu electrònic, o durant l'assistència a les sessions teòriques


Avaluació
Methodologies Competences Description Weight        
Treballs
A3
Realització i discussió de tasques sobre estratègies de protecció i sobre diferents organismes que causen plagues i malalties a la vinya. 15
Proves orals
A3
Realització i discussió de tasques sobre estratègies de protecció i sobre diferents organismes que causen plagues i malalties a la vinya. 10
Proves mixtes
A3
Realització de dos proves parcials escrites 75
Others  
 
Other comments and second exam session

La nota mínima per a fer mitjana ha de ser de 4,5. En els examens de 2ª convocatòria serà obligatori treure un 5.

La nota final es calcularà segons: 15% Treballs (informes pràctiques) + 10% Proves orals (presentació Models de Viticultura i calendari plagues i malalties) + 75% Notes examens parcials teòrics

En cas de suspendre l'assignatura, l'any següent serà obligatori repetir les pràctiques. En casos de repetició de l'assignatura per 3er cop, es realitzaran proves escrites sobre les pràctiques, sense que sigui obligatòria l'assistència a les pràctiques.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica VVAA, Plagues i accidents metereològics, UPV, 2005
VVAA, Decálogo del viticultor, Ed. Agrotécnicas, 2013
Joly, N., El vino del cielo a la tierra, Fertilidad de la tierra, 2008
VVAA, Curs de nivell qualificat de manipulador i aplicador de productes fitosanitaris, DAAIAR, 2018
C. de Liñan Carral & C. de Liñan Vicente, , Vademecum de productos fitosanitarios y nutricionales, , Ediciones Agrotécnicas, 2023
VVAA, Viticultura. Malalties transmissibles per empelt, fúngiques i bacterianes, UPV, 2005
José Luis Villarías, Atlas de malas hierbas, Mundi Prensa, 2000

Complementària , http//www.ruralcat.net, ,
, http://www.magrama.gob.es, ,
P.Balsari – A. Scienza , , Formas de cultivo de la vid y modalidades de distribució de los productos fitosanitàrios, Mundi-Prensa, 2004

Recomanacions

Subjects that continue the syllabus
FACTORS DE QUALITAT EN EL CULTIU DE LA VINYA/19224214

Subjects that are recommended to be taken simultaneously
VITICULTURA II/19224119

Subjects that it is recommended to have taken before
EDAFOLOGIA I CLIMATOLOGIA VITÍCOLES/19224105
VITICULTURA I/19224112
(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.