DATOS IDENTIFICATIVOS 2023_24
Asignatura (*) SELECCIÓ I MILLORA D'INÒCULS ENOLÒGICS Código 19224204
Titulación
Grau en Enologia (2014)
Ciclo 1r
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo
3 Optativa Quart 2Q
Impartición
Departamento Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
TORIJA MARTÍNEZ, MARÍA JESÚS
Correo-e mjesus.torija@urv.cat
Profesores/as
TORIJA MARTÍNEZ, MARÍA JESÚS
Web
Descripción general e información relevante
L'objectiu de l'assignatura és conèixer quins son els criteris per la selecció de microorganismes enològics i com es poden millorar les seves característiques.

Competències
Tipo A Código Competencias Específicas
 A3 Controlar el sistema productiu de la matèria primera amb criteris de qualitat i seguint els imperatius reglamentaris integrant els coneixements d'edafologia, climatologia i viticultura
 A10 Integrar els aspectes històrics, geogràfics, socials i sanitaris en l'àmbit de l'enologia i la viticultura
Tipo B Código Competencias Transversales
Tipo C Código Competencias Nucleares

Resultats d'aprenentage
Tipo A Código Resultados de aprendizaje
 A3 Conèixer els criteris més importants per a la selecció dels microorganismes implicats en la fermentació del vi i la seva aplicació en celler.
 A10 Conèixer els principals mètodes de millora de microorganismes, tant clàssics com de DNA recombinant.
Tipo B Código Resultados de aprendizaje
Tipo C Código Resultados de aprendizaje

Continguts
tema Subtema
1. Estudi dels criteris i estratègies per a la selecció de microorganismes per al seu ús en la vinificació.

- Criteris de selecció de llevats vínics (característiques desitjables i no desitjables)
- Criteris de selecció de bacteris làctics per a la fermentació malolàctica (característiques desitjables i no desitjables).
- Procès de selecció
DEBAT: Fermentació alcohòlica espontània vs. fermentació alcohòlica inoculada
2. Estudi de les tècniques existents per a la millora de microorganismes, així com la seva possible aplicació al món enològic - Mètodes clàssics de manipulació genètica de microorganismes
- Mètodes de modificació genètica mitjançant DNA recombinant o enginyeria genètica
- Aplicacions en enologia
DEBAT: Ús de llevats modificats en Enologia

Planificació
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase
Horas fuera de clase
(**) Horas totales
Activitats Introductòries
0.5 0 0.5
Sessió Magistral
A3
A10
9 27 36
Pràctiques a laboratoris
A3
A10
10 9 19
Seminaris
A3
A10
6 12 18
Atenció personalitzada
0.5 0 0.5
 
Proves mixtes
A3
A10
1 0 1
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologies
Metodologías
  descripción
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura tant dels continguts com de l'avaluació
Sessió Magistral Explicació dels continguts teòrics per part del professor
Pràctiques a laboratoris Aplicació dels continguts teòrics al laboratori
Seminaris Discussió d'articles divulgatius o cientifics, realització de debats i treballs relacionats amb els continguts explicats a les sessions magistrals
Atenció personalitzada Resolució de dubtes per part del professor

Atenció personalitzada
descripción
L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients mitjançant cita prèvia amb el professor, o per correu electrònic.

Avaluació
Metodologías Competencias descripción Peso        
Pràctiques a laboratoris
A3
A10
Presentació i discussió dels resultats obtinguts durant les pràctiques 15%
Seminaris
A3
A10
Participació als debats i a la discussió dels articles realitzats a classe (10%)

Presentació d'un treball bibliogràfic sobre alguna aplicació enològica dels continguts de l'assignatura (25%)
35%
Proves mixtes
A3
A10
Prova objectiva de tipus test i/o preguntes curtes 50%
Otros  
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

La segona convocatòria serà un examen final on es demanarà un bon coneixement dels continguts del curs, i representarà el 75% de la nota final. L'altre 25% serà la nota del treball bibliogràfic realitzat durant el curs.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica Brown, T.A., Gene cloning and DNA analysis, 2001, Oxford Blackwell Science
Fleet, G.H,, Wine microbiology and biotechnology, 2002, Switzerland Harwood Academ. Cop.
Carrascosa, A.V., Microbiologia del vino, 2005, AMV Ediciones

Brown, T.A., Gene cloning and DNA analysis, 2001, Oxford Blackwell Science

Fleet, G.H, Wine microbiologyand biotechnology, 2002, Switzerland Harwood Academ. Cop.

Carrascosa, A.V.,Microbiologia del vino, 2005, AMV Ediciones

Complementària

Recomanacions


Asignaturas que se recomienda haber cursado previamente
MICROBIOLOGIA I BIOQUÍMICA ENOLÒGIQUES I/19224102
MICROBIOLOGIA I BIOQUÍMICA ENOLÒGIQUES II/19224109
(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.