Tipo A
|
Código |
Competencias Específicas | | A3 |
Controlar el sistema productiu de la matèria primera amb criteris de qualitat i seguint els imperatius reglamentaris integrant els coneixements d'edafologia, climatologia i viticultura |
| A10 |
Integrar els aspectes històrics, geogràfics, socials i sanitaris en l'àmbit de l'enologia i la viticultura |
Tipo B
|
Código |
Competencias Transversales |
Tipo C
|
Código |
Competencias Nucleares |
Tipo A
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
| A3 |
Conèixer els criteris més importants per a la selecció dels microorganismes implicats en la fermentació del vi i la seva aplicació en celler.
| | A10 |
Conèixer els principals mètodes de millora de microorganismes, tant clàssics com de DNA recombinant.
|
Tipo B
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
Tipo C
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
tema |
Subtema |
1. Estudi dels criteris i estratègies per a la selecció de microorganismes per al seu ús en la vinificació.
|
- Criteris de selecció de llevats vínics (característiques desitjables i no desitjables)
- Criteris de selecció de bacteris làctics per a la fermentació malolàctica (característiques desitjables i no desitjables).
- Procès de selecció
DEBAT: Fermentació alcohòlica espontània vs. fermentació alcohòlica inoculada
|
2. Estudi de les tècniques existents per a la millora de microorganismes, així com la seva possible aplicació al món enològic |
- Mètodes clàssics de manipulació genètica de microorganismes
- Mètodes de modificació genètica mitjançant DNA recombinant o enginyeria genètica
- Aplicacions en enologia
DEBAT: Ús de llevats modificats en Enologia |
Metodologías :: Pruebas |
|
Competencias |
(*) Horas en clase
|
Horas fuera de clase
|
(**) Horas totales |
Activitats Introductòries |
|
0.5 |
0 |
0.5 |
Sessió Magistral |
|
9 |
27 |
36 |
Pràctiques a laboratoris |
|
10 |
9 |
19 |
Seminaris |
|
6 |
12 |
18 |
Atenció personalitzada |
|
0.5 |
0 |
0.5 |
|
Proves mixtes |
|
1 |
0 |
1 |
|
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor. (**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos |
Metodologías
|
descripción |
Activitats Introductòries |
Presentació de l'assignatura tant dels continguts com de l'avaluació |
Sessió Magistral |
Explicació dels continguts teòrics per part del professor |
Pràctiques a laboratoris |
Aplicació dels continguts teòrics al laboratori |
Seminaris |
Discussió d'articles divulgatius o cientifics, realització de debats i treballs relacionats amb els continguts explicats a les sessions magistrals |
Atenció personalitzada |
Resolució de dubtes per part del professor |
descripción |
L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients mitjançant cita prèvia amb el professor, o per correu electrònic. |
Metodologías |
Competencias
|
descripción |
Peso |
|
|
|
|
Pràctiques a laboratoris |
|
Presentació i discussió dels resultats obtinguts durant les pràctiques |
15% |
Seminaris |
|
Participació als debats i a la discussió dels articles realitzats a classe (10%)
Presentació d'un treball bibliogràfic sobre alguna aplicació enològica dels continguts de l'assignatura (25%)
|
35% |
Proves mixtes |
|
Prova objectiva de tipus test i/o preguntes curtes |
50% |
Otros |
|
|
|
|
Otros comentarios y segunda convocatoria |
La segona convocatòria serà un examen final on es demanarà un bon coneixement dels continguts del curs, i representarà el 75% de la nota final. L'altre 25% serà la nota del treball bibliogràfic realitzat durant el curs. Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora. |
Bàsica |
Brown, T.A., Gene cloning and DNA analysis, 2001, Oxford Blackwell Science
Fleet, G.H,, Wine microbiology and biotechnology, 2002, Switzerland Harwood Academ. Cop.
Carrascosa, A.V., Microbiologia del vino, 2005, AMV Ediciones
|
Brown, T.A., Gene cloning and DNA analysis, 2001, Oxford Blackwell Science Fleet, G.H, Wine microbiologyand biotechnology, 2002, Switzerland Harwood Academ. Cop. Carrascosa, A.V.,Microbiologia del vino, 2005, AMV Ediciones
|
Complementària |
|
|
Asignaturas que se recomienda haber cursado previamente |
MICROBIOLOGIA I BIOQUÍMICA ENOLÒGIQUES I/19224102 | MICROBIOLOGIA I BIOQUÍMICA ENOLÒGIQUES II/19224109 |
|
(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente. |
|