IDENTIFYING DATA 2023_24
Subject (*) EL VI COM A ALIMENT Code 19224213
Study programme
Grau en Enologia (2014)
Cycle 1r
Descriptors Credits Type Year Period Exam timetables and dates
3 Optativa Quart 1Q
Modality and teaching language
Department Bioquímica i Biotecnologia
Coordinator
ESCOTE MIRÓ, XAVIER
E-mail xavier.escote@urv.cat
Lecturers
ESCOTE MIRÓ, XAVIER
Web
General description and relevant information

Composició del vi des del punt de vista alimentari. Compostos fenòlics. Etanol


Competències
Type A Code Competences Specific
 A10 Integrar els aspectes històrics, geogràfics, socials i sanitaris en l'àmbit de l'enologia i la viticultura
Type B Code Competences Transversal
Type C Code Competences Nuclear

Resultats d'aprenentage
Type A Code Learning outcomes
 A10 Coneix el valor del vi com un aliment i els problemes associats amb un consum excessiu.
Disposa dels criteris científics per revaloritzar els residus que contenen compostos fenòlics
Type B Code Learning outcomes
Type C Code Learning outcomes

Continguts
Topic Sub-topic
1. Composició del vi des del punt de vista alimentari. Macro i microcomponents. Balanç energètic. Dosis moderades i excessives.
2. Paradoxa francesa. Estudis epidemiològics.
3. Perquè el vi produeix plaer. Metabolisme de l'alcohol
4. Toxicitat de l'alcohol
5. Absorció i metabolisme dels compostos fenòlics
6. Els compostos fenòlics com a antioxidants
7. Els compostos fenòlics com a molècules senyalitzadores i controladores del metabolisme.
8. Els compostos fenòlics i malalties cròniques
9. Components polèmics del vi. Sulfits, amines
10. Bases de dades i fonts d'informació. Interpretació de resultats.

Planificació
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours
Hours outside the classroom
(**) Total hours
Activitats Introductòries
1 1 2
Sessió Magistral
A10
20 20 40
Seminaris
A10
9 10.8 19.8
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
A10
1 1 2
Proves pràctiques
A10
0.2 10 10.2
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Metodologies
Methodologies
  Description
Activitats Introductòries Plantejament de l'assignatura
Sessió Magistral Desenvolupament dels continguts teòrics
Seminaris Aprenentatge de la utilització de bases de dades
Atenció personalitzada Resolució de dubtes i assessorament per la realització del treball

Atenció personalitzada
Description
Departament de Bioquímica i Biotecnologia. Despatx 108 Tel: 977556597 mariajosepa.salvadó@urv.cat

Avaluació
Methodologies Competences Description Weight        
Proves mixtes
A10
Examen dels continguts teòrics 50%
Proves pràctiques
A10
Treball en profunditat d'un tema 50%
Others  
 
Other comments and second exam session

S'ha d'obtenir un mínim de 5 sobre 10 en cada prova per fer mitjana. L'avaluació de la segona convocatòria serà la mateixa que a la primera.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tabletes i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluadora d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluadora. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica Woller, Richard, Vino y nutrición: composición, metabolismo, salud y consumo, Rubes Editorial, 2004
Gracia-Sancho, Jordi; Salvadó, M. Josepa, Gastrointestinal tissue: oxidative stress and dietary antioxidants, Amsterdam : Academic Press, 2017

Complementària

Renato Vasconcelos Botelho, Gabriela Datsch Bennemann, Yohandra Reyes Torres and Alessandro Jefferson Sato. Potential for Use of the Residues of the Wine Industry in Human Nutrition and as Agricultural Input. Intech 2018.

Iva Fernandes, Rosa Pérez-Gregorio, Susana Soares, Nuno Mateus * and Victor de Freitas. Wine Flavonoids in Health and Disease Prevention. Molecules 2017, 22, 292

Hua Zhang and Rong Tsao. Dietary polyphenols, oxidative stress and antioxidant and anti-inflammatory effects. Current Opinion in Food Science 2016, 8:33–42

Recomanacions


(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.