Tipo A
|
Código |
Competencias Específicas | | A1 |
Aprofundir en els processos químics, bioquímics i tecnològics, així com en els últims avenços cientificotècnics, que intervenen en l'elaboració de begudes fermentades, des de la matèria primera al producte final |
| A2 |
Identificar els diferents tipus de begudes fermentades amb la matèria primera, conèixer i dominar el mètode d'elaboració, i relacionar-lo amb les característiques sensorials del producte final |
| A3 |
Aprofundir en l'estudi dels microorganismes implicats en l'elaboració de begudes fermentades, tant positius com alteradors, analitzant els últims avenços científics, i comprenent la influència que tenen sobre les propietats del producte final. |
| A6 |
Aplicar eines de càlcul per dimensionar les necessitats productives en funció del seu volum en indústries enològiques i cerveseres. |
| A9 |
Gestionar la informació i el coneixement utilitzant bibliografia cientificotècnica en el camp de la ciència i la tecnologia d'aliments |
Tipo B
|
Código |
Competencias Transversales | | CT3 |
Resoldre problemes complexes de manera crítica, creativa i innovadora en contextos multidisciplinars. |
Tipo C
|
Código |
Competencias Nucleares |
Tipo A
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
| A1 |
Conèixer les principals matèries primeres utilitzades en l’elaboració de begudes fermentades.
Conèixer les operacions bàsiques necessàries en el tractament de diferents matèries primeres per obtenir un caldo fàcilment fermentable.
| | A2 |
Conèixer les principals matèries primeres utilitzades en l’elaboració de begudes fermentades.
| | A3 |
Conèixer les operacions bàsiques necessàries en el tractament de diferents matèries primeres per obtenir un caldo fàcilment fermentable.
| | A6 |
Conèixer les operacions bàsiques necessàries en el tractament de diferents matèries primeres per obtenir un caldo fàcilment fermentable.
Conèixer i triar les millors operacions bàsiques per al tractament del líquid fermentat i obtenir un producte en condicions de comercialitzar-lo.
| | A9 |
Conèixer i triar les millors operacions bàsiques per al tractament del líquid fermentat i obtenir un producte en condicions de comercialitzar-lo.
|
Tipo B
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
| CT3 |
Reconèixer la situació plantejada com un problema en un entorn multidisciplinari, investigador o professional, i afrontar-lo de manera activa. (Comprensió)
Seguir un mètode sistemàtic amb un enfocament global per dividir un problema complex en parts i per identificar les causes aplicant el coneixement científic i professional. (Anàlisi)
Dissenyar una solució nova utilitzant els recursos necessaris i disponibles per tal d’afrontar el problema. (Creativitat)
Elaborar un model realista que concreti tots els aspectes de la solució proposada. (Innovació)
Avaluar el model proposat contrastant-lo amb el context real d’aplicació i ser capaç de trobar limitacions i proposar millores. (Avaluació)
|
Tipo C
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
tema |
Subtema |
1. Tractaments dels diferents tipus de matèries primeres per a que siguin fermentables |
1.1 Tipus de matèries primeres: fruites, cereals, tubercles, canya.
1.2 Tractaments enzimàtics
1.3 Maltejat, mòlta, premsat, maceració, cocció, filtració.
|
2. Operacions de clarificació dels líquids fermentats |
2.1 Sedimentació/Desfangat
2.2 Filtració
|
3. Operacions d'estabilització dels líquids fermentats |
3.1 Filtració esterilitzant.
3.2 Estabilizació per fred.
3.3 Resines d'intercanvi.
|
Metodologías :: Pruebas |
|
Competencias |
(*) Horas en clase
|
Horas fuera de clase
|
(**) Horas totales |
Activitats Introductòries |
|
5 |
10 |
15 |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
|
20 |
31 |
51 |
Videoconferència |
|
2 |
4 |
6 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves mixtes |
|
2 |
0 |
2 |
|
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor. (**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos |
Metodologías
|
descripción |
Activitats Introductòries |
presentació del curs |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
fer problemes i casos pràctics |
Videoconferència |
Treball de síntesi |
Atenció personalitzada |
Resolució de dubtes |
descripción |
Cita prèvia per correu electrònic francisco.lopez@urv.cat al despatx. També a través de moodle. |
Metodologías |
Competencias
|
descripción |
Peso |
|
|
|
|
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
|
S'avaluaran diferents activitats/tasques realitzades durant el curs |
40% |
Proves mixtes |
|
Una prova escrita durant el curs. |
60% |
Otros |
|
|
|
|
Otros comentarios y segunda convocatoria |
Avaluació de la segona convocatòria serà un examen del temari no superat a l'avaluació continuada. Mantindran criteris d'avaluació, conservant-se les notes de pràctiques de laboratori i altres. Durant les proves avaluatives, els telèfons mòbils, tabletes i altres aparells electrònics que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora |
Bàsica |
Jordao, Antonio Manuel, Cosme, Recent advances in wine stabilization and conservation technologies, 2016, Nova Publishers
BOULTON R.B., SINGLETON V.L., BISSON L.F., KUNKEE R.E., Principles and practices of winemaking., 1996, Ed. Chapman & Hall, Nueva York
FLANZY, C., Enología. Fundamentos científicos y tecnológicos, 2000, AMV / Mundiprensa, Madrid
RIBEREAU-GAYON, P., GLORIES, Y., MAUJEAN, A., DUBOURDIEU, Traité d’Enologie. Vol.2. Chimie du vin. Stabilisation et traitements, 1998, Ed. Dunod
Ed. Dunod,, Handbook of Enology. Vol.2. The chemistry of wine. Stabilization and treatments., 1998, Ed. John Wiley & Sons
|
Es facilitarà durant el curs. |
Complementària |
|
|
(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente. |
|