IDENTIFYING DATA 2023_24
Subject (*) BIOTECNOLOGIA I CONTROL MICROBIOLÒGIC DEL VI Code 19625206
Study programme
Begudes Fermentades (2014)
Cycle 2n
Descriptors Credits Type Year Period Exam timetables and dates
3 Optativa Primer 1Q
Modality and teaching language
Department Bioquímica i Biotecnologia
Coordinator
CORDERO OTERO, RICARDO ROMÁN
E-mail cristina.reguant@urv.cat
mjesus.torija@urv.cat
ricardo.cordero@urv.cat
Lecturers
REGUANT MIRANDA, CRISTINA
TORIJA MARTÍNEZ, MARÍA JESÚS
CORDERO OTERO, RICARDO ROMÁN
Web
General description and relevant information

a) Familiaritzar l'alumnat amb les tècniques clàssiques i emergents de la biotecnologia enològica. b) Conèixer les tècniques de biologia molecular utilitzades en la identificació i caracterització de microorganismes del vi. c) Reforçar el raonament crític cap a les solucions biotecnologies en el sector de l'enologia. Llengua d'impartició: Anglès i Castellà.


Competències
Type A Code Competences Specific
 A3 Aprofundir en l'estudi dels microorganismes implicats en l'elaboració de begudes fermentades, tant positius com alteradors, analitzant els últims avenços científics, i comprenent la influència que tenen sobre les propietats del producte final.
 A4 Tenir i comprendre coneixements sobre legislació, qualitat i seguretat alimentària, entendre’ls i aplicar-los en el context d'elaboració de begudes fermentades
 A9 Gestionar la informació i el coneixement utilitzant bibliografia cientificotècnica en el camp de la ciència i la tecnologia d'aliments
Type B Code Competences Transversal
 CT3 Resoldre problemes complexes de manera crítica, creativa i innovadora en contextos multidisciplinars.
Type C Code Competences Nuclear

Resultats d'aprenentage
Type A Code Learning outcomes
 A3 Reforçar el raonament crític cap a les solucions proposades per el sector de l'enologia per a millorar el desenvolupament de la fermentació i/o producte final.
 A4 Familiaritzar l'estudiantat amb les tècniques clàssiques i emergents de la biotecnologia enològica
 A9 Conèixer les tècniques de biologia molecular utilitzades en la identificació i caracterització de microorganismes del vi.
Type B Code Learning outcomes
 CT3 Reconèixer la situació plantejada com un problema en un entorn multidisciplinari, investigador o professional, i afrontar-lo de manera activa. (Comprensió)
Seguir un mètode sistemàtic amb un enfocament global per dividir un problema complex en parts i per identificar les causes aplicant el coneixement científic i professional. (Anàlisi)
Dissenyar una solució nova utilitzant els recursos necessaris i disponibles per tal d’afrontar el problema. (Creativitat)
Elaborar un model realista que concreti tots els aspectes de la solució proposada. (Innovació)
Avaluar el model proposat contrastant-lo amb el context real d’aplicació i ser capaç de trobar limitacions i proposar millores. (Avaluació)
Type C Code Learning outcomes

Continguts
Topic Sub-topic
1. Aspectes biotecnològics de l'enologia moderna
Remediacions tecnològiques i biotecnològiques
2. Tècniques per a la creació de soques víniques
Selecció natural.
Híbrids.
Evolució dirigida.
Transgènics.
3. Modificació genètica de les vies metabòliques microbianes
Mètodes fisiològics.
Recombinació genètica.

4. Introducció a l'anàlisi i control de poblacions microbianes en l'elaboració de vi
5. Tècniques moleculars aplicades a l'anàlisi de microorganismes d'interès enològic
Tècniques moleculars d'identificació a nivell d'espècie. Mètodes dependents de cultiu i independents de cultiu.
Tècniques moleculars de tipificació de soques.
6. Estudi de la dinàmica poblacional de les fermentacions alcohòlica i malolàctica
Fermentacions inoculades vs espontànies en fermentació alcohòlica i maloláctica.
Seguiment de l'inòcul a la fermentació.
7. Reducció de l'etanol en vi
Reducció del sucre total.
Reducció de l'etanol produït.
Enginyeria metabòlica dels llevats.
8. Inòculs d'arrencada Desenvolupament del llevat sec actiu.
Desenvolupament dels inòculs mixtes.
Efecte dels inòculs simples i mixtes en el vi.
Mètodes i eficiència de la immobilització dels llevats.

Planificació
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours
Hours outside the classroom
(**) Total hours
Activitats Introductòries
A3
1 0 1
Sessió Magistral
A3
A9
10 26 36
Treballs
A3
A9
4 12 16
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A9
CT3
2 12 14
Atenció personalitzada
4 0 4
 
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Metodologies
Methodologies
  Description
Activitats Introductòries Introducció i definició dels conceptes bàsics i avançats que s'utilitzaran en les classes magistrals
Sessió Magistral Es presentarà l'aplicabilitat dels conceptes i eines moleculars bàsiques, usant articles científics com a marc per a la discussió científica
Treballs Els alumnes hauran de respondre al Moodle a dos qüestionaris formulats pels professors basats en articles científics tractats a les classes magistrals
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Interpretación y resolución de problemas presentados en la bibliografía específica de la asignatura mediante el desarrollo de memorias escritas.
Atenció personalitzada S'atendrà els dubtes dels alumnes, tant en entrevistes personals com a través del correu electrònic.
S'inclou una hora a la setmana d'atenció al despatx del professor per a consultes de problemes i classes magistrals.

Atenció personalitzada
Description
L'atenció personalitzada s'acordarà amb els estudiants quan els ho requereixen.

Avaluació
Methodologies Competences Description Weight        
Treballs
A3
A9
Qüestionaris sobre continguts exposats a les classes magistrals de cada bloc. Les dues avaluacions han de superar la puntuació de 5/10 per aprovar l'assignatura.

30%
+
30%
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A9
CT3
Interpretación y resolución de problemas presentados en la bibliografía específica de la asignatura mediante el desarrollo de memorias escritas. 20%
+
20%
Others  
 
Other comments and second exam session

Tot canvi de mobilitat per causes de pandèmia modificarà el format de les classes i el mètode d'avaluació.

Durant les classes, els telèfons mòbils, tauletes i altres aparells que no estiguin expressament autoritzats per els professors, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica

Revisions bibliogràfiques

Bacterial spoilage of wine and approaches to minimize it (2008) EJ Bartowsky, Letters in Applied Microbiology 48: 149-156

At the cutting-edge of grape and wine biotechnology (2013) Borneman AR, Schmidt SA, Pretorius IS, Trends Genet 29: 263-71

Recent Applications of Biotechnology in Wine Production (2008) O Colagrande, A Silva, MD Fumi, Biotechnology Progress 10: 2-18

 

Llibres:

Wine Microbiology: Practical Applications and Procedures (2010) KC Fugelsang and CG Edwards

Tratado de enología (2008) R Gayon

Microbiología del vino (2005) A Carrascosa, R Muñoz y R González

Bases científicas y tecnológicas de la enología (2004) Guillaume Girard

Microbiología enológica (fundamentos de vinificación) (2004) A. Suárez Lepe y B. Iñigo Leal

Vinos de fruta (elaboración artesanal e industrial) (2002) E. Kolb

Teoría y práctica de la elaboración del vino (2002) R.G. Boulton y colaboradores

WIne microbiology and biotechnology (2002) G Fleet

Tecnología del vino blanco (1998) Tullio De Rosa

Complementària

Recomanacions

Subjects that are recommended to be taken simultaneously
AVENÇOS CIENTÍFICS EN LLEVATS VÍNICS/19625204

(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.