IDENTIFYING DATA 2023_24
Subject (*) ADAPTACIÓ A L'ENOLOGIA Code 19635205
Study programme
Innovació en Enoturisme (Erasmus Mundus) (2016)
Cycle 2n
Descriptors Credits Type Year Period Exam timetables and dates
3 Optativa Primer 1Q
Modality and teaching language
Department Bioquímica i Biotecnologia
Coordinator
ZAMORA MARÍN, FERNANDO
E-mail fernando.zamora@urv.cat
gemma.beltran@urv.cat
antonio.sanchezo@urv.cat
Lecturers
ZAMORA MARÍN, FERNANDO
BELTRAN CASELLAS, GEMMA
SÁNCHEZ ORTIZ, ANTONI
Web
General description and relevant information

Competències
Type A Code Competences Specific
 A1 Identificar els diferents tipus de vi existents i tenir coneixements dels processos de producció vitivinícola, des del tractament de la matèria primera fins a l’obtenció del producte final.
 A8 Percebre, apreciar i dominar la diversitat de característiques sensorials del vi i les tècniques de tast.
Type B Code Competences Transversal
 CT4 Treballar en equips multidisciplinars i en contextos complexes.
Type C Code Competences Nuclear

Resultats d'aprenentage
Type A Code Learning outcomes
 A1 Conèixer les diferents varietats de raïm, el seu cicle de vida i la relació amb les característiques del most
Distingir les tècniques vitivinícoles del maneig de la vinya i les operacions anuals de manteniment del cultiu
 A8 Integrar els coneixements teòrics amb les realitats a les quals es poden projectar.
Type B Code Learning outcomes
 CT4 Conèixer l’objectiu de l’equip i identificar el seu rol en contextos complexos. (Context)
Comunicar i actuar amb altres equips per assolir conjuntament els objectius. (Comunicació)
Comprometre’s i afavorir els canvis i millores necessaris per assolir els objectius de l’equip. (Compromís)
Confiar en les pròpies capacitats, respectar les diferències i aprofitar-les en benefici de l’equip. (Col·laboració)
Type C Code Learning outcomes

Continguts
Topic Sub-topic
Viticultura: varietats de raïm i gestió de la vinya Procés de maduració, evolució i influències sobre la composició del vi
Controls de maduressa i d'estat sanitari.
Sistemes de verema i de transport del raïm
Enologia: procés de vinificació i envelliment Operacions comuns a totes les vinificacions
Vinificació en blanc
Vinificació en rosat
Vinificació en negre
Criança i envelliment
Estabilització i embotellat
Introducció a l'anàlisi sensorial

Planificació
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours
Hours outside the classroom
(**) Total hours
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A1
A8
CT4
19 28.5 47.5
Seminaris
A1
A8
CT4
5 7 12
Pràctiques de camp/sortides
A1
A8
CT4
5 7 12
Pràctiques d’elaboració de vi, cervesa i cava
A1
A8
CT4
30 45 75
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves objectives de tipus test
A1
A8
2 2 4
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Metodologies
Methodologies
  Description
Activitats Introductòries Introducció de l'assignatura
Sessió Magistral Explicació dels concenptes necessaris per l'elaboració dels diferents tipus de vins
Seminaris Introducció a la degustació
Pràctiques de camp/sortides Visites a bodegues
Pràctiques d’elaboració de vi, cervesa i cava Pràctiques al celler experimental, participant en el procés d'elaboració del vi
Atenció personalitzada Els estudiants poden contactar amb el professor a través del correu electrònic i concertar data: fernando.zamora@urv.cat

Atenció personalitzada
Description
Els estudiants poden contactar amb el professor a través del correu electrònic i concertar data: fernando.zamora@urv.cat

Avaluació
Methodologies Competences Description Weight        
Pràctiques de camp/sortides
A1
A8
CT4
Pràctiques d’elaboració de vi, cervesa i cava
A1
A8
CT4
Others  
 
Other comments and second exam session

Fonts d'informació

Bàsica

 Boulton, R, Principles and practices of winemaking, Chapman & Hall, 1996

 Flancy, C. , Œnologie; Fondements scientifiques et technologiques, Ed. Lavoisier,, 1998

 Hidalgo, J., Tratado de Enología. 2 tomos, Mundi-Prensa, 2011

 Moreno-Arribas & M.C. Polo, Wine Chemistry and Biochemistry, Springer, 2008

 Ribéreau-Gayon, J., Peynaud, E., Sudraud,P. y Ribérau-Gayon, P, Sciences et Techniques du vin, 4 toms,, Ed. Dunod, 1975-76

 Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D. Doneche, B., Lonvaud, A., Glories, Y. Bertrand, A., Maujean, , Traité d'Œnologie. 2 Toms, Ed. Dunod , 1998

 Zamora, F., Elaboración y crianza del vino tinto, AMV Ediciones, 2003

Complementària

Recomanacions


(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.