Tipo A
|
Código |
Competencias Específicas | | A1.5 |
Aplicar els principis de l'enginyeria en el context de les ciències de la vida per definir condicions i estratègies que permetin dissenyar i optimitzar processos de producció de sistemes biològics. |
| A5.1 |
Capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar els principis de l'enginyeria i tecnologia de bioprocessos aplicats als aliments, que inclou l'enginyeria i tecnologia dels aliments, l'enginyeria i les operacions bàsiques d'aliments, així com la tecnologia d'aliments. |
Tipo B
|
Código |
Competencias Transversales | | B4.1 |
Aprendre maneres eficaces per assimilar coneixements i comportaments. |
Tipo C
|
Código |
Competencias Nucleares |
Tipo A
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
| A1.5 |
Coneix i dissenya de forma preliminar les operacions de separació més comunes basades en la transferència de matèria com ara destil·lació, absorció, desorció i extracció.
Coneix i dissenya de forma preliminar les operacions de separació més comunes basades en el flux de fluids, com ara centrifugació i filtració.
| | A5.1 |
Coneix les equacions de velocitat que regeixen els fenòmens de transport per a posteriorment estudiar la seva aplicació pràctica a operacions unitàries de separació.
Integra els coneixements de fonaments d'enginyeria de processos en el disseny de processos de separació en bioprocessos.
|
Tipo B
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
| B4.1 |
Desenvolupa estrategies pròpies per resoldre problemes i trobar solucions.
|
Tipo C
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
tema |
Subtema |
1 Introducció als fenòmens de transport. Equacions de velocitat, transport molecular en estat estacionari.
|
|
2 Operacions de separació basades en la transferència de matèria. Extracció líquid-líquid, extracció sòlid-líquid, destil·lació i rectificació de mescles binàries, adsorció, intercanvi iònic, cromatografia.
|
|
3 Processos de separació i purificació: sedimentació, centrifugació, filtració i filtració per membranes.
|
|
4 Separació i purificació en la indústria dels aliments i biotecnològica. |
|
Extracció supercrítica |
Extracció de soluts aprofitant les propietats supercrítiques de diversos solvents.
El CO2 com a solvent supercrític.
Mescles de solvents per a fer extraccions supercrítiques. |
Metodologías :: Pruebas |
|
Competencias |
(*) Horas en clase
|
Horas fuera de clase
|
(**) Horas totales |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
30 |
45 |
75 |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
|
29 |
30 |
59 |
Presentacions / exposicions |
|
4 |
4 |
8 |
Atenció personalitzada |
|
2 |
0 |
2 |
|
Proves mixtes |
|
4 |
0 |
4 |
Proves pràctiques |
|
1 |
0 |
1 |
|
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor. (**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos |
Metodologías
|
descripción |
Activitats Introductòries |
Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels alumnes i presentació de l’assignatura |
Sessió Magistral |
Mitjançant classes magistrals s'explicaran els continguts de l'assignatura. |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
Resolució de problemes o casos pràctics. L’alumne ha de donar resposta a l’activitat plantejada, plasmant de manera pràctica, els coneixements teòrics i pràctics de l’assignatura |
Presentacions / exposicions |
tPresentacions d'exemples de cassos reals en la indústria alimentària en relació dels continguts donats a les sessions magistrals. |
Atenció personalitzada |
Temps que cada professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als alumnes. |
descripción |
Atenció al despatx 312 del DEQ. Telefon 977559641. Correu electrònic: joan.salvado@urv.cat. L'horari s'informarà a través de la pàgina de l'assignatura en l'entorn virtual de formació de la URV quan comenci el curs.
|
Metodologías |
Competencias
|
descripción |
Peso |
|
|
|
|
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
|
Exercicis desenvolupats parcialment a l'aula i acabats com a feina perticular de l'alumne fora de 'aula |
15% |
Presentacions / exposicions |
|
Presentació de casos pràctics d'operacions de separació que es realitzen a la indústria alimentària. |
0% |
Proves mixtes |
|
Proves individuals d'avaluació on s'hauran de realitzar exercicis amb càlcul, tests de múltiple elecció i descripció de Processos
Caldrà obtenir una mitjana del 40% en la qualificació de les proves.
Es relitzaràn dues proves individuals |
70% |
Proves pràctiques |
|
Encàrrec de disseny d’una planta de procés (API) |
0-15% |
Otros |
|
Per l'alumnat que no cursi API els detalls de l'avaluació s'especificaran en el Moodle de l'assignatura (exercicis lliurables : 15 % proves individuals d'avaluació: 85%) |
|
|
Otros comentarios y segunda convocatoria |
Per la segona convocatòria es realitzarà una prova individual i es mantindran les qualificacions dels exercicis lliurats, de la presentació i de l'API.Caldrà obtenir un mínim de 50% en la prova individual de la 2a convocatòria. La qualificació global de la 2a convocatòria no pot superar el 70% del màxim. Pel que fa als alumnes de GTBA en l'assignatura de Disseny de Processos de separació, l'avaluació serà la següent: • DOS exàmens parcials 2x37.5% (75%) • Exercicis a classe/casa lliurables 10% • Disseny d'una biorefineria 15% |
Bàsica |
Zeki Berk, Food Process Engineering and Technology, 3a, 2018
A. Ibarz & G.V. Barbosa-Cánovas, Unit Operations in Food Engineering,, , 2003
|
|
Complementària |
Syed S. H. Rizvi., Separation, extraction and concentration processes in the food, beverage and nutraceutical industries, , 2010
J. G. Brennan, Food Processing Handbook, 2a, 2012
|
|
Asignaturas que se recomienda haber cursado previamente |
FISICOQUÍMICA/20234004 | FONAMENTS D'ENGINYERIA DE PROCESSOS/20234116 | ENGINYERIA TÈRMICA/20234119 |
|
(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente. |
|