IDENTIFYING DATA 2023_24
Subject (*) DISSENY DE PROCESSOS DE SEPARACIÓ Code 20244114
Study programme
Grau en Tècniques de Bioprocessos Alimentaris (2018)
Cycle 1r
Descriptors Credits Type Year Period Exam timetables and dates
6 Obligatòria Tercer 1Q
Modality and teaching language
Department Enginyeria Química
Coordinator
SALVADÓ ROVIRA, JOAN
E-mail joan.salvado@urv.cat
Lecturers
SALVADÓ ROVIRA, JOAN
Web
General description and relevant information

DESCRIPCIÓ GENERAL DE L'ASSIGNATURA: En aquesta assignatura s'estudien les operacions més importants controlades per la transferència de matèria, de la indústria alimentària.`l'ASSIGNATURA S'IMPARTIRÀ EN CATALÀ


Competències
Type A Code Competences Specific
 A1.5 Aplicar els principis de l'enginyeria en el context de les ciències de la vida per definir condicions i estratègies que permetin dissenyar i optimitzar processos de producció de sistemes biològics.
 A5.1 Capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar els principis de l'enginyeria i tecnologia de bioprocessos aplicats als aliments, que inclou l'enginyeria i tecnologia dels aliments, l'enginyeria i les operacions bàsiques d'aliments, així com la tecnologia d'aliments.
Type B Code Competences Transversal
 B4.1 Aprendre maneres eficaces per assimilar coneixements i comportaments.
Type C Code Competences Nuclear

Resultats d'aprenentage
Type A Code Learning outcomes
 A1.5 Coneix i dissenya de forma preliminar les operacions de separació més comunes basades en la transferència de matèria com ara destil·lació, absorció, desorció i extracció.
Coneix i dissenya de forma preliminar les operacions de separació més comunes basades en el flux de fluids, com ara centrifugació i filtració.
 A5.1 Coneix les equacions de velocitat que regeixen els fenòmens de transport per a posteriorment estudiar la seva aplicació pràctica a operacions unitàries de separació.
Integra els coneixements de fonaments d'enginyeria de processos en el disseny de processos de separació en bioprocessos.
Type B Code Learning outcomes
 B4.1 Desenvolupa estrategies pròpies per resoldre problemes i trobar solucions.
Type C Code Learning outcomes

Continguts
Topic Sub-topic
1 Introducció als fenòmens de transport. Equacions de velocitat, transport molecular en estat estacionari.
2 Operacions de separació basades en la transferència de matèria. Extracció líquid-líquid, extracció sòlid-líquid, destil·lació i rectificació de mescles binàries, adsorció, intercanvi iònic, cromatografia.
3 Processos de separació i purificació: sedimentació, centrifugació, filtració i filtració per membranes.
4 Separació i purificació en la indústria dels aliments i biotecnològica.
Extracció supercrítica Extracció de soluts aprofitant les propietats supercrítiques de diversos solvents.
El CO2 com a solvent supercrític.
Mescles de solvents per a fer extraccions supercrítiques.

Planificació
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours
Hours outside the classroom
(**) Total hours
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A1.5
A5.1
B4.1
30 45 75
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A1.5
A5.1
B4.1
29 30 59
Presentacions / exposicions
A5.1
4 4 8
Atenció personalitzada
A5.1
2 0 2
 
Proves mixtes
A1.5
A5.1
B4.1
4 0 4
Proves pràctiques
A1.5
A5.1
B4.1
1 0 1
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Metodologies
Methodologies
  Description
Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels alumnes i presentació de l’assignatura
Sessió Magistral Mitjançant classes magistrals s'explicaran els continguts de l'assignatura.
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Resolució de problemes o casos pràctics. L’alumne ha de donar resposta a l’activitat plantejada, plasmant de manera pràctica, els coneixements teòrics i pràctics de l’assignatura
Presentacions / exposicions tPresentacions d'exemples de cassos reals en la indústria alimentària en relació dels continguts donats a les sessions magistrals.
Atenció personalitzada Temps que cada professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als alumnes.

Atenció personalitzada
Description
Atenció al despatx 312 del DEQ. Telefon 977559641. Correu electrònic: joan.salvado@urv.cat. L'horari s'informarà a través de la pàgina de l'assignatura en l'entorn virtual de formació de la URV quan comenci el curs.

Avaluació
Methodologies Competences Description Weight        
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A1.5
A5.1
B4.1
Exercicis desenvolupats parcialment a l'aula i acabats com a feina perticular de l'alumne fora de 'aula 15%
Presentacions / exposicions
A5.1
Presentació de casos pràctics d'operacions de separació que es realitzen a la indústria alimentària. 0%
Proves mixtes
A1.5
A5.1
B4.1
Proves individuals d'avaluació on s'hauran de realitzar exercicis amb càlcul, tests de múltiple elecció i descripció de Processos
Caldrà obtenir una mitjana del 40% en la qualificació de les proves.
Es relitzaràn dues proves individuals
70%
Proves pràctiques
A1.5
A5.1
B4.1
Encàrrec de disseny d’una planta de procés (API) 0-15%
Others  

Per l'alumnat que no cursi API els detalls de l'avaluació s'especificaran en el Moodle de l'assignatura (exercicis lliurables : 15 % proves individuals d'avaluació: 85%)

 
Other comments and second exam session

Per la segona convocatòria es realitzarà una prova individual i es mantindran les qualificacions dels exercicis lliurats, de la presentació i de l'API.Caldrà obtenir un mínim de 50% en la prova individual de la 2a convocatòria. La qualificació global de la 2a convocatòria no pot superar el 70% del màxim.

Pel que fa als alumnes de GTBA en l'assignatura de Disseny de Processos de separació, l'avaluació serà la següent:

• DOS exàmens parcials 2x37.5% (75%)

• Exercicis a classe/casa lliurables 10%

• Disseny d'una biorefineria 15%


Fonts d'informació

Bàsica Zeki Berk, Food Process Engineering and Technology, 3a, 2018
A. Ibarz & G.V. Barbosa-Cánovas, Unit Operations in Food Engineering,, , 2003

Complementària Syed S. H. Rizvi., Separation, extraction and concentration processes in the food, beverage and nutraceutical industries, , 2010
J. G. Brennan, Food Processing Handbook, 2a, 2012

Recomanacions


Subjects that it is recommended to have taken before
FISICOQUÍMICA/20234004
FONAMENTS D'ENGINYERIA DE PROCESSOS/20234116
ENGINYERIA TÈRMICA/20234119
(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.