Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
1. Llevats presents en mostos i vins: introducció i característiques generals. Factors que condicionen el creixement i supervivència dels llevats i el desenvolupament de la FAL.
|
|
2. Metabolisme de S. cerevisiae: fermentació alcohòlica (FAL) i metabolisme de compostos secundaris. Avenços i eines per optimitzar el procés
|
|
3. Últims avenços en selecció de llevats vínics i utilització de cultius iniciadors. Llevats no-Saccharomyces, híbrids naturals, llevats no-GMO.
|
|
4. Necessitats nutricionals dels llevats i cobertura en els mosts. Efecte de l'addició de nutrients. utilització de llevats secs inactives.
|
|
5. Les substàncies aromàtiques del vi: influència de la soca de llevat i de les condicions de fermentació sobre els aromes. Origen de les alteracions i defectes.
|
|
6. El metabolisme lipídic dels llevats. Factors que influencien la composició lipídica dels llevats en enologia. Efecte sobre la tolerància a l'estrès.
|
|
7. Eines per a l'estudi dels llevats vínics: anàlisi fenotípics, moleculars, transcriptòmics, metabolòmics, etc. |
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
16 |
16 |
32 |
Resolució de problemes, exercicis |
|
6 |
12 |
18 |
Presentacions / exposicions |
|
4 |
12 |
16 |
Sessions de tast |
|
5 |
0 |
5 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves mixtes |
|
2 |
0 |
2 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació dels diferents blocs temàtics de l'assignatura i del sistema d'avaluació |
Sessió Magistral |
Exposició dels continguts teòrics de l'assignatura, ja sigui a classe o publicació dels materials al Moodle. |
Resolució de problemes, exercicis |
Utilització d'eines per a l'estudi dels llevats vínics: tractament gràfic de dades, utilització de bases de dades específiques, . |
Presentacions / exposicions |
Presentació oral i discussió de resultats científics relacionats amb la temàtica del curs. |
Sessions de tast |
Iniciació a l'anàlisi sensorial de vins |
Atenció personalitzada |
L'alumne pot fer les consultes al professor mitjançant cita prèvia, el fòrum de dubtes o correu electrònic |
Descripció |
L'alumne pot fer les consultes al professor mitjançant cita prèvia, el fòrum de dubtes o correu electrònic |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Resolució de problemes, exercicis |
|
Resolució de les diferents tasques i problemes plantejats al llarg del curs sobre el temari de l'assignatura. |
20% |
Presentacions / exposicions |
|
Presentació i discussió per part dels alumnes de resultats i / o articles científics |
30% |
Proves mixtes |
|
S'avaluaran els continguts donats a classe mitjançant proves mixtes. |
50% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Aquesta assignatura és de convocatòria única. Els professors informaran del sistema de recuperació a l'inici del curs. Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no hagin estat autoritzats per a la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora |
Bàsica |
|
- Ribereau-Gayon, P., D. Dubourdieu, and B. Doneche, A. Lonvaud (eds.). 2000. Handbook of Enology Volume 1:Microbiology of Wine and Vinifications. John Wiley & Sons, NewYork.
- Carrascosa, AV., Muñoz, R., González, R. 2011. Molecular Wine Microbiology. Academic Press, Elsevier Inc.
- Fleet, G. H. 2002. Wine Microbiology and Biotechnology. Taylor & Francis, London
- Lambrechs, M.G., Pretorius,I.S. (2000) Yeast and its importance to Wine Aroma. S. Afr. J. Enol. Vitic.21: 97-129
- Pretorius,I.S. (2000).Tailoring wine yeast for the new millennium: novel approaches to the ancient art of winemaking. Yeast 16, 675-729.
- Bauer,F.F., Pretorius,I.S. (2000). Yeast stress response and fermentation efficiency: how to survive the making of wine - a review. S.Afr.J.Enol.Vitic 21 , 27-51.
|
Complementària |
|
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|