Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A1 |
Adquirir, desenvolupar i posar en pràctica un concepte de salut integral, en el que tinguin cabuda els components biopsicosocials de la mateixa, d'acord amb les directrius de la OMS. |
| A2 |
Aplicar els fonaments de la bioètica i el mètode de deliberació de la pràctica professional, ajustant el seu exercici com a professional sanitari a les disposicions de la Llei 44/2003 del 21 de novembre, d'ordenació de professions sanitàries. |
| A4 |
Analitzar críticament i utilitzar fonts d'informació clíniques. |
| A12 |
Conèixer en profunditat els factors biològics i psicosocials associats als problemes de salut i malaltia, especialment als relacionats amb la salut mental. |
| A13 |
Conèixer en profunditat els diferents models d'avaluació i intervenció en el camp de la Psicologia General Sanitària, així com les tècniques i procediments que es deriven d'aquests processos en l'aboratge dels trastorns del comportament i en els factors psicològics associats amb problemes de salut. |
| A15 |
Dissenyar, desenvolupar i, en el seu cas, avaluar plans i programes d'intervenció psicològica en funció de l'avaluació psicològica i de les variables individuals i socials concurrents en cada cas. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B1 |
Aprendre a aprendre. |
| B2 |
Cercar, obtenir i processar informació de manera autònoma, amb capacitat per aplicar-la a en situacions complexes o poc conegudes. |
| B4 |
Desenvolupar el seu treball des de la perspectiva de la qualitat i la millora contínua, amb la capacitat autocrítica necessària per a un exercici professional responsable. |
| B5 |
Sabre comunicar i comunicar-se amb altres professionals, i dominar les habilitats necessàries per al treball en equip i en grups multidisciplinaris. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C1 |
Dominar en un nivell intermedi una llengua estrangera, preferentment l’anglès. |
| C2 |
Gestionar la informació i el coneixement. |
| C3 |
Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A1 |
Detecta de forma precoç, avalua i diagnostica els problemes de la conducta alimentària
| | A2 |
Treballa coordinadament amb altres professionals de la salut
| | A4 |
Busca i processa informació de forma adequada per a poder gestionar aquestes situacions psicopatològiques.
Detecta de forma precoç, avalua i diagnostica els problemes de la conducta alimentària
| | A12 |
Detecta de forma precoç, avalua i diagnostica els problemes de la conducta alimentària
| | A13 |
És capaç d'intervenir psicològicament davant els problemes de la conducta alimentaria
| | A15 |
És capaç d'intervenir psicològicament davant els problemes emocionals i conductuals
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B1 |
Comparteix i assumeix els objectius d’ aprenentatge proposats pel professor
Pregunta per aprendre i s’interessa per aclarir els seus dubtes
| | B2 |
Recull la informació significativa que necessita per resoldre els problemes en base a dades i no només opinions subjectives i segueix un mètode lògic d’ anàlisis de la informació
Presenta diferents opcions alternatives de solució davant un mateix problema i avalua els seus possibles riscos i avantatges
| | B4 |
Pren decisions de manera encertada basant-se en dades
Presenta resultats d’allò que s’ espera en la manera adequada d’ acord amb la bibliografia donada i en el temps previst
Analitza les seves limitacions i possibilitats per desenvolupar la seva tasca/treball
| | B5 |
Participa de forma activa i comparteix informació, coneixement i experiències
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C1 |
Extreu el sentit general dels textos que contenen informació no rutinària dins d'un àmbit conegut
| | C2 |
Localitza i accedeix a la informació de manera eficaç i eficient
| | C3 |
Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
|
Tema |
Subtema |
1. La conducta alimentària
|
1.1 Aspectes fisiològics i psicològics
|
2. Trastorns de la conducta alimentària |
2.1 T ingesta evitatiu/restrictiu
2.2 Pica, rumiació
2.3 Anorexia nervosa
2.4 Bulimia nervosa
2.5 Trastorn per afartament
2.6. Altres: Sd menjador nocturn, vigorèxia |
3. L'obesitat |
4. 1. Aspectes psicològics relacionats amb l'etiopatogènia i la intervenció |
4. Aspectes nutricionals en trastorns psicològics |
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
12 |
20 |
32 |
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària |
|
12 |
14 |
26 |
Presentacions / exposicions |
|
3 |
8 |
11 |
Atenció personalitzada |
|
2 |
2 |
4 |
|
Proves mixtes |
|
1 |
0 |
1 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
El primer dia de classe, a la primera hora, s'explicaran els objectius de l'assignatura, es presentarà el programa, l'avaluació i calendari de la mateixa. |
Sessió Magistral |
S'exposaran els continguts teòrics dels diferents temes a la classe |
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària |
Es portaran casos clínics que es discutiran a la classe |
Presentacions / exposicions |
Els alumnes exposaran actualitzacions dels temes a través d'articles científics |
Atenció personalitzada |
S'atendrà als alumnes al despatx del professor |
Descripció |
El professor atendrà els dubtes dels alumnes en quant a les classes teòriques, casos pràctics i el treball d'exposició |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Sessió Magistral |
|
S'avaluarà per examen |
|
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària |
|
S'avaluarà a travès de la preparació dels casos i la participació de l'alumne a classe.
També a l'examen |
|
Presentacions / exposicions |
|
S'avaluarà el contingut de la presentació i també la capacitat d'expressar-ho |
20 |
Proves mixtes |
|
Examen amb preguntes curtes i casos clínics |
70 |
Altres |
|
Assistència a classe i participació de l'alumne a classe. |
10 |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Depenent del nombre d'alumnes les presentacions/exposicions es faran per parelles. S'han de fer totes les activitats per poder optar a aprovar l'assignatura. Hi haurà una segona convocatoria pels alumnes que no hagin superat l'assignatura i será a través d'examen que valdrà el 100% de la nota. |
Bàsica |
American Psychiatric Association , Manual diagnóstico y estadístico de los trastornos mentales, Wasghinton: American Psychiatric Press. , 2002
American Psychiatric Association, Guía de Consulta de los Criterios Diagnósticos del DSM-5, Madrid: Panamericana, 2014
Morandé G, Graell M, Blanco , Trastornos de la conducta alimentaria y obesidad. Un enfoque integral, Madrid: Panamericana, 2014
Odgen J, Psicología de la alimentación, . Madrid: Morata, 2005
Raich, RM, Anorexia, bulimia y otros trastornos alimentarios, Marid: Pirámide, 2011
Toro J., Riesgo y causas de la anorexia nerviosa, Barcelona: Ariel, 2004
Calado M , Trastornos alimentarios. Guías de psicoeducación y autoayuda., Madrid: Piràmide, 2010
Vaz FJ., Bulimia nerviosa: Perspectivas clínicas actuales, Madrid: Ergon, 2006
Riebeling G, del Socorro R, Psicología de la Obesidad.Esferas de vida, multidisciplina y complejidad, El Manual Moderno, 2015
Baile J.I, González. MJ., Trastorno por atracón, Pirámide, 2016
Martinez MA, Todo sobre los trastornos alimentarios, Altaria, 2015
Perpiñà C, Trastornos alimentarios y de la ingestión de alimentos, Síntesis, 2015
Ped Ruiz Lázaro PM, Velilla JM, González Fraile E, Buenas prácticas en la prevención de trastornos de la conducta alimentaria, Madrid: Pirámide, 2017
|
Articles científics |
Complementària |
|
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|