DADES IDENTIFICATIVES 2006_07
Assignatura PARENTIU, FAMÍLIA I MODERNITAT Codi 12102003
Ensenyament
Antropologia Social i Cultural (2001)
Cicle 2on
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
6 4.5 1.5 Troncal Segon Primer
Llengua d'impartició
Català
Departament Antropologia, Filosofia i Treball Social
Coordinador/a
SORONELLAS MASDEU, MARIA MONTSERRAT
Adreça electrònica mariamontserrat.soronellas@urv.c
Professors/es
SORONELLAS MASDEU, MARIA MONTSERRAT
Web
Descripció general i informació rellevant Introducció a l'antropologia del parentiu i a les diferents aproximacions que les ciències socials han fet a l'estudi de la família.

Competències
Codi  
A
A
A
A
A
B
B
B
B
B
B
B
C
C
C
C

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
1.Identificar quin és l'àmbit del parentiu, així com la manera en què ha estat construït com a objecte d'estudi per part de l'antropologia. A1
A5
B1
B3
B6
B9
C1
C2
C3
2.Reconstruir lels origens de l'interès de l'antropologia en el camp del parentiu, així com els principals corrents teòrics que han abordat aquest objecte d'estudi. A1
A3
A5
B1
B6
C1
C2
C3
3.Definir els conceptes operatius bàsics i donar a conèixer les eines metodològiques necessàries per aabordar els estudis de família des d'una perspectiva holista, comparativa i relativista. A5
A6
B1
B5
B6
B7
B8
B9
C1
C2
C3
C5
4.Presentar els temes principals en què treballa l'Antropologia del parentiu i la familia, insisitint en aquells que millor reflexen les realitats socials contemporànies. A1
A4
A5
B1
B6
B7
C1
C2
C3

Continguts
Tema Subtema
1. El domini del parentiu. La gènesi de l'antropologia del parentiu. El parentiu com a campo de l'antropologia. Parentiu: organització social i `sistema simbòlic. Els domins del parentiu.L'aproximació evolucionista al parentiu. Les terminologies.
Tema 2. Les grans teories del parentiu: la filiació L'aproximació funcionalista, estructura social, relaciones socials i parentiu. Filiació descendència. Els sistemes i els grups de filiació. Les pautes de residència postmatrimonial. Els sistemes de llinatges i els sistemes polítics. El principi de la relativitat estructural.
Tema 3. Les grans teories del parentiu. 2. L'aliança.
Incesto, intercambio y reciprocidad. Los antecedentes del estructuralismo: Durkheim, Mauss y Lévi-Brhul. Lévi-Strauss i l'estructuralisme. L'intercanvi matrimonial com a origen de les relacions de parentiu. La prohibició de l'incest. La regla de l'exògamia i el matrimoni entre cosins creuats. Les restructures elementals del parentiu. François Héritier i els sistemes semicomplexos.
Tema 4. Farxesfamiliars i societat urbana.

Parents, veïns i col·laboradors. Sociologia de la familia i antropologia de les relacions familiars. Les parenteles i l'organització de les relacions socials en la societat urbana. Parentiu i poder: les èlits. Parentiu i mobilitat: classes mitges. Parentiu i supervivència; les classes populars. La funció assistencial de les xarxes migratòries.
Tema 5. Patrimonis i matrimonis. Les estratègies.

De la norma a l'estratègia. L’Ethnologie de la Parenté: Segalen, Zonabend, Augustins i altres. Filiació cognatícia i selecció de llinatges en les societats camperoles. Llinatges patrimonials, nissages i estirps. Reproducció social i sistemes d'herència, successió i residència. El sentit práctico hábitus i estratègia a Bourdieu. Matrimoni, celibat i matrimoni consanguini.
Tema 6. Família, grup domèstic i cicle familiar.


Viure junts, trweballar junts. Les aportacions de la història de la famíli. El Cambridge Grouop i els estudis sobre família i grup domèstic. Laslett i les tipologies de grups domèstics. Cicles familiars, cicles individuals i cursos domèstics. La familia: ideolofgia i ciència. Familia nuclear i familia troncal en limaginari científic: Le Play, Durkheim, Parsons, Laslett.
Tema 7. Canvis en la societat, canvis en la família. Adaptabilitat versus desestructuració. La industrialització i la teoria sobre les transformacions de la família. Nous valors, noves famílies. Familia burges, família pagesa, família obrera. Rols, gènere, estatus i models familiars. Els canvis recents en la família contemporània: la família "moderna avançada". Familias y multiculturalidad. Nuevas formas de família.
Tema 8. Parelles i vincles conjugals.
Matrimoni i procreació. Nupcialitat, celibat i viduïtat. Unió conjugal i vida de parella. Relacions de parella i relacions de gènere. Noves formes de nupcialitat. La ruptura: el vincle conjugal com a metàfora de la família. Divorci i famílies recomposades.La monoparentalitat. L'homoparentalitat.
Tema 9. Les famílies transnacionals.

La incidència dels procesos migratoris en les famílies. Famílies transnacionals, families reagrupades, famílies mixtes. L'organització familiar. Xarxes familiars i xarxes migratòries. Dones i immigració.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 1 2
 
Sessió Magistral
20 40 60
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
14 28 42
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques
5 25 30
 
Atenció personalitzada
6 0 6
 
Proves pràctiques
5 5 10
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Introducció als objectius i a la planificació de l'assignatura.
Sessió Magistral Sessions a l'aula en què es transmetran els continguts dels diferents temes que es contemplen en els continguts de l'assignatura.
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Es traballarà amb lectures associades a cada un dels temes. Aquestes lectures seran comentades a les classes. Esporàdicament també es visualitzaran documentals i altre material vidogràfic que, igualment, serà objecte de degbat a l'aula.
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques Aprenentatge de la tècnica del mètode genealògic (confecció de genealogies i cartes de parentiu) amb mitjans informàtics.

Atenció personalitzada
 
Sessió Magistral
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques
Atenció personalitzada
Proves pràctiques
Descripció
L'atenció personalitzada és important per resoldre els dubtes que pugui generar l'assignatura i, també per guiar els estudiants en la confecció dels treballs del curs.

Avaluació
  Descripció Pes
Sessió Magistral S'avaluarà mitjançant l'elaboració d'un assaig, amb base etnogràfica, en la qual es demostri un bon coneixement dels continguts teòrics i metodològics del curs. 0-4
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària S'avaluarà mitjançant dos qüestionaris en els quals s'haurà de demostrar un bon coneixement de les lectures obligatòries treballades durant el curs. 0-4
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques S'avaluarà mitjançant la confecció informatitzada d'una carta de parentiu i el seu corresponent registre de parents. 0-2
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica SCHNEIDER, D., American Kinship. A Cultural Acount, 1980, Chicago and London. University of Chicago Press.
ROIGÉ, X. GARCÍA, A. MASCARELL, M., Antropologia del parentiu. La diversitat cultural de les relacions familiars, 1998, Barcelona. Icària
BURGUIÉRE, A., KLAPISCH-ZUBER, M. y SEGALEN, M., Antropología histórica de la familia, 1991, Madrid. Taurus
SEGALEN, M, Antropología histórica de la familia, 1997, Madrid. Taurus
CADORET, A, Des parents comme des autres?, 2002, Paris. Odile Jacob
FLAQUER, L., El destino de la familia, 1998, Barcelona. Ariel.
BOTT, E., Familia y red social, 1990, Madrid. Taurus
ATTIAS-DONFUT, Cl. y SEGALEN, M., Grands-parents. La famille à travers les générations, 1998, Paris. Odile Jacob.
LASLETT, P. y WALL, R. (eds.), Household and Family in Past Time. Cambridge, 1972, Cambridge University Press.
HÉRITIER, F., L'exercice de la parenté, 1983, Paris. Gallimard.
GOODY, J., La evolución de la familia y del matrimonio en Europa, 1986, Barcelona. Herder
LÉVI-STRAUSS, C, Las estructuras elementales del parentesco. Buenos Aires, Paidós, 1994, Buenos Aires, Paidós
ATTIAS-DONFUT, Cl. i altres, Le nouvel esprit de la famille, 2002, . Paris. Odile Jacob.
ATTIAS-DONFUT, Cl. i altres, Le nouvel esprit de la famille, 2002, . Paris. Odile Jacob.
ATTIAS-DONFUT, Cl. (dir.), Les solidarités entre generations. Vielliese, familles, État., 1995, Paris. Nathan
ATTIAS-DONFUT, Cl. (dir.), Les solidarités entre generations. Vielliese, familles, État., 1995, Paris. Nathan
AAVV, Nouvelles Parentelles en Occident”. En: Anthropologie et sociétés, 24-35., 2000,
BESTARD, J., Parentesco y modernidad, 1998, Barcelona. Paidós
RADCLIFFE-BROWN, A.R. y FORDE, D. (eds.), Sistemas africanos de parentesco y matrimonio, 1982, . Buenos Aires. Paidós

Complementària

Recomanacions