DADES IDENTIFICATIVES 2009_10
Assignatura (*) ALIMENTACIÓ I CULTURA Codi 12102203
Ensenyament
Antropologia Social i Cultural (2001)
Cicle 2on
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
6 4.5 1.5 Optativa Segon
Llengua d'impartició
Castellà
Català
Departament Antropologia, Filosofia i Treball Social
Coordinador/a
GRACIA ARNAIZ, MARIA ISABEL
Adreça electrònica mabel.gracia@urv.cat
Professors/es
GRACIA ARNAIZ, MARIA ISABEL
Web
Descripció general i informació rellevant La cultura alimentària i els fenòmens que l’acompanyen constitueixen un àmbit d’estudi privilegiat per comprendre les mutacions socials contemporànies, així com per analitzar la concepció dual de la humanitat, les relacions entre allò social i/o natural o la naturalesa dels vincles entre salut i cultura.

Competències
Codi  
A1 Conèixer les diferents teories i debats antropològics.
A3 Analitzar i valorar críticament les aportacions més destacades de la teoria antropològica.
A4 Comprensió dels principals problemes que afecten als processos de transformació social.
A5 Adquisició de les capacitats i coneixements especialitzats que permetin la comprensió d'un problema social particular
B3 Aprendre a aprendre
B5 Resoldre problemes de forma efectiva
B6 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu
B7 Capacitat crítica davant dels sistemes experts i burocràtics de la modernitat (discursos i pràctiques biomèdics, pedagògics, etc.)

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Delimitar el camp d'estudi de l'Antropologia de l'alimentació A1
A3
B6
Presentar els principals corrents teòrics A1
B6
Definir conceptes bàsics i donar a conèixer les eines metodològiques necessàries per abordar la cultura alimentària des d'una perspectiva holista i comparativa A3
A5
B3
B5
B6
Explicar els principals temes abordats, insistint en aquells que reflecteixen millor les paradoxes de l'ordre social contemporani A4
B6
B7
Abordar les aplicacions de l'antropologia social en el camp de l'alimentació A5
B6

Continguts
Tema Subtema
1.-Antropologia Social i Alimentació. 1.1 La alimentació com objecte d’estudi científic.
1.1.1 Alimentació i Ciències Socials o l’autonomia dels aspectes culturals
1.1.2. Alimentació i Ciències Biomèdiques o la prevalència dels fets biològics

1.2. Del camp i de l’objecte.
1.2.1. Antropologia Social i Antropologia de l’Alimentació
1.2.2. Antropologies de l’alimentació
1.2.3. Alguns conceptes operatius

1.3. La complexitat biocultural del fet alimentari.
1.3.1. ¿Alimentar-se i/o nodrir-se?. De les relacions entre naturalesa i cultura
1.3.2.- La gramàtica culinària
2.- Qüestions per a l’antropologia de l’alimentació: principals perspectives teòriques i metodològiques 2.1 Necessitats, rituals i funcions a l’entorn de l’alimentació
2.2 Els menjar com a llenguatge, la cuina com a sistema
2.3. Bo per menjar, bo per pensar, bo per vendre
2.4. L’alimentació com a problema social
2.5. Aproximacions etnogràfiques: decalatge entre pràctiques i representacions alimentàries

3.- Tendències en l’alimentació contemporània: cap a un nou ordre alimentari?. 3.1.- La globalització alimentària: entre la macdonalizació les cuines “ètniques"
3.2. Les paradoxes de la "modernitat alimentària"
3.3. Migracions, alimentació i salut
3.4. Afluència alimentària, fam i pobresa
4.- La medicalització de l'alimentació 4.1. Menjar poc, menjar molt, no menjar: la construcció de la normalitat dietètica
4.2. Decalatge entre recomendacions i pràctiques alimentàries
4.2. Alimentació, cos i cultura: a propòsit dels TCA

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
3 0 3
 
Seminaris
9 10 19
Treballs
6 60 66
Sessió Magistral
20 40 60
 
Atenció personalitzada
4 0 4
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Introducció al curs: organització i programació docent
Seminaris Ampliació i relació dels continguts donats a les sessions magistrals: presentació dels debats més rellevants
Treballs Realització de treballs teòrics i preguntes curtes sobre les unitats temàtiques
Sessió Magistral Presentació unitats temàtiques

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Descripció
Seguiment de treball teòric i pràctic. És imprescindible utilitzar les sessions de tutories personalitzades per presentar propostes de treball

Avaluació
  Descripció Pes
Seminaris Síntesis dels debats 30
Treballs Desenvolupament treball teòric

4 Preguntes curtes per avaluar comprensió lectures obligatòries
30


40
Altres

L'assistència a classe és un requisit per ser avaluat (mínim 80%).

 
Altres comentaris i segona convocatòria

L'assistència a classe té caràcter obligatori (80% de les classes presencials)


Fonts d'informació

Bàsica



Bibliografía básica:

 

ATKINS, P. y BOWLER, I.: Food in Society. Economy, culture, geography. Londres, Arnold, 2001.

 

BEARDSWORTH, A. y KEIL, T.: Sociology on the menu. An invitation to the study of food and society, Routledge, Londres, 1997.

 

BELL, D. y VALENTINE, G.: Consuming geographies: we are where we eat, Londres, Routledge, 1997.

 

CAPLAN, P: Food, health and identity, Routledge, Londres, 1997.

 

CARRASCO, S: Antropologia i alimentació. Una proposta per a l'estudi de la cultura alimentaria, Bellaterra, Servei de Publicacions U.A.B, 1992.

 

CONTRERAS, J. (comp): Alimentación y cultura. Necesidades, gustos y costumbres, Barecelona, Universidad de Barcelona, 1995.

 

CONTRERAS, J. Y GRACIA, M.: Alimentación y cultura. Perspectivas antropológicas, Ariel, Barcelona, 2005

 

CRUZ, J: Alimentación y cultura. Antropología de la conducta alimentaria. EUNSA, 1991.

 

DIAZ, C (coord.) ¿Cómo comemos?. Cambios en los comportamientos alimentarios de los españoles, Editorial Fundamentos, Madrid, 2005.

 

FISCHLER, C.: L'(H)omnivore, Barcelona, Anagrama, 1995.

 

GERMOV, J. y WILLIAMS, L (ed): A sociology of food and nutrition, Oxford, Oxford University Press, 1999.

 

GOODY, J.: Cocina, cocinas y clases, Ed. Gedisa, Barcelona, 1995.

 

GRACIA, M. y MILLÁN, A (coords): Alimentación, salud y cultura: enfoques antropológicos, Trabajo Social y Salud, nº 51, julio 2005.

 

 

GRACIA, M. (coord.): Somos lo que comemos. Estudios de alimentación y cultura en España, Barcelona,  Ariel, 2002.

 

GRIFFITHS, S. y WALLACE, J. (eds): Consuming passions: food in the age of ansiety, Manchester: Mandolin, 1998.

 

HARRIS, M: Bueno para comer, Alianza Editorial, Madrid, 1996

 

 

HARRIS-WHITE, B. y HOFFENBERG, R. (eds): Food: multidisciplinary perspectives, Oxford, Blackwell, 1994.

 

MAURER, D.  y SOBAL, J. (eds.) Eating agendas. Food and nutrition as a social problems, Aldine, Nueva York, 1996.

 

MENNELL, S.; MURCOTT, A. y VAN OTTERLOO, A.H.: The sociology of food. Eating, diet and culture, Londres, SAGE Publications, 1992.

 

MURCOTT, A. (ed.) The nation's Diet. The social Science of Food Choice, Londres, Longman, 1998.

 

POULAIN, J.P: Sociologies de l'alimentation, Presses Universitaires de France, Paris, 2002.

 

WARDE, A: Consumption, food and taste: culinary antimonies and commodity, Londres, Sage, 1997.

 

Revistas:

 

  • Appetite
  • Autrement
  • Anthropology of food. Ic@f Webjournal, hptt://www.icafood.org/AOF-webjour
  • British Food Journal
  • Cahiers de l'OCHA
  • Cahiers de Nutrition et Diététique
  • Digest: an Interdisciplinary Study of Food and Foodways
  • Ecology of Food and Nutrition
  • Estudis d'Història Agraria
  • Food and Foodways
  • Food and Society
  • Food Policy
  • Gastronomia
  • International Journal of Sociology of Agriculture and Food
  • Journal of Food and Society
  • Journal of Interdisciplanary Food History
  • Revista Española de Estudios Agrosociales y Pesqueros(Agricultura y Sociedad)

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent