DADES IDENTIFICATIVES 2016_17
Assignatura (*) ALIMENTACIÓ I CULTURA Codi 12102203
Ensenyament
Antropologia Social i Cultural (2001)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
6 4.5 1.5 Optativa 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Antropologia, Filosofia i Treball Social
Coordinador/a
ZAFRA APARICI, EVA
Adreça electrònica eva.zafra@urv.cat
Professors/es
ZAFRA APARICI, EVA
Web
Descripció general i informació rellevant La cultura alimentària i els fenòmens que l’acompanyen constitueixen un àmbit d’estudi privilegiat per comprendre les mutacions socials contemporànies, així com per analitzar la concepció dual de la humanitat, les relacions entre allò social i/o natural o la naturalesa dels vincles entre salut i cultura.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudi que estàs cursant, en aquesta assignatura només tindràs dret a examen. Per conèixer la data de realització de l'examen consulta a l'apartat d'horaris de les assignatures. En cas d'haver de sol·licitar convocatòria extraordinària recorda que per poder matricular aquest dret d'examen hauràs de presentar una sol·licitud a la secretaria del teu Campus/Centre.

Continguts
Tema Subtema
1.-Antropologia Social i Alimentació. La alimentació com objecte d’estudi. Del camp i de l’objecte.
La complexitat biocultural del fet alimentari. Alimentar-se i/o nodrir-se? o de les relacions entre naturalesa i cultura La gramàtica culinària.
2.- Antropologia de l'alimentació. De necessitats, funcions i significats. El menjar com a llenguatge, la cuina com a sistema. Bo per menjar, llavors bo per pensar. Canvis i continuïtats: contextos, cuines i gustos. (Post) modernitat alimentària: subjectes, pràctiques i discursos. Aproximacions etnogràfiques: decalatge entre pràctiques i normes alimentàries
3.- Paradoxes de l’alimentació contemporània Els sistemes alimentaris: canvis i continuïtats. Glocalizació dels repertoris alimentaris. Migracions, adaptacions, mestissatges alimentaris. De fast-food al slow food: la irracionalitat de la racionalitat. Canvis socials, canvis alimentaris: mengem com vivim.
4.- La medicalització de l'alimentació Curar-se en salut o de la normalitat dietètica i corporal. Dieta, cos i gènere: el paper de la cultura en la conceptualització dels TCA. Les dimensions socials de la grassor i de la primor. Estratègies integrals i accions polítiques davant l’obesitat: la construcción de l’epidèmia del segle XXI.

Atenció personalitzada
Descripció
Es recomenable utilitzar les sessions d'atenció personalitzada per comentar el guió dels treballs o per resoldre possibles dubtes sobre la matèria.

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Els criteris d'avaluació de la Primera Convocatòria s'estableixen en base a la realització d'un treball de curs que inclourà una primera part teòrica sobre la caracterització del camp d'estudi de l'antropologia de la alimentació mitjançant la síntesi crítica de les lectures bàsiques i d'un estudi etnogràfic sobre un tema específic del programa/contingut de curs (previ consens amb la professora). Aquests mateixos criterios d'avaluació serveixen per a la segona convocatòria.


Fonts d'informació
Bàsica

BIBLIOGRAFIA GENERAL

 

§  ATKINS, P. BOWLER, I.: Food in Society. Economy, culture, geography. Londres, Arnold, 2001.

§  BEARDSWORTH, A. ; KEIL, T.: Sociology on the menu. An invitation to the study of food and society, Routledge, Londres, 1997.

§  CAPLAN, P: Food, health and identity, Routledge, Londres, 1997.

§  CANESQUI, A.M. (org.) Antropologia e Nutriçao: un diálogo possível, Rio de Janeiro: Fiocruz, 2005.

§  CANTARERO, L. (ed.) La Antropología de la alimentación en España: perspectivas actuales, Barcelona: UOC, Ars Alimentaria, 2012.

§  CONTRERAS, J. (comp.): Alimentación y cultura. Necesidades, gustos y costumbres, Barecelona, Universidad de Barcelona, 1995.

§  CONTRERAS, J. ; GRACIA, M.: Alimentación y cultura. Perspectivas antropológicas, Barcelona, Ariel,  2005

§  COUNIHAN, C y VAN ESTERIK, P.: Food and cultures. A reader, Londres, Routledge, 1997.

§  DIAZ, C (coord.) ¿Cómo comemos?. Cambios en los comportamientos alimentarios de los españoles, Editorial Fundamentos, Madrid, 2005.

§  FIELDHOUSE, P. Food and nutrition. Customs and culture. LonDres: Chapman Hall, 1996

§  FISCHLER, C.; MASSON, E. Manger. Français, Européens et Américains face à l’Alimentation. París, Odeile Jacob, 2008

§  FISCHLER, C.: L'(H)omnivoro.El gusto, la cocina y el cuerpo , Barcelona, Anagrama, 1995.

§  FREITAS, C. Soares et. al. (eds). Escritas e narrativas sobre alimentaçao e cultura, Salvador, EDFBA, 2008.

§  GERMOV, J. y WILLIAMS, L (ed): A sociology of food and nutrition, Oxford, Oxford University Press, 2009.

§  GOODY, J.: Cocina, cocinas y clases, Ed. Gedisa, Barcelona, 1995.

§  GRACIA, M. y MILLÁN, A (coords): Alimentación, salud y cultura: enfoques antropológicos, Trabajo Social y Salud, nº 51, 2005.

§  GRACIA, M. (coord.): Somos lo que comemos. Estudios de alimentación y cultura en España, Barcelona,  Ariel, 2008.

§  GRACIA-ARNAIZ, M.  (ed.) Alimentación, salud y cultura: encuentros interdisciplinares. Tarragona, Publicacions URV (descàrrega gratuita), 2012.

§  GRIFFITHS, S. y WALLACE, J. (eds): Consuming passions: food in the age of ansiety, Manchester: Mandolin, 1998.

§  HARRIS-WHITE, B. y HOFFENBERG, R. (eds): Food: multidisciplinary perspectives, Oxford, Blackwell, 1994.

§  HARRIS, M: Bueno para comer, Madrid, Alianza Editorial , 1989.

§  MACBETH, H. y MAcCLANCY, J (eds.): Researching food habits. Methods and Problems, Berghahn Books, Oxford, 2004

§  MAURER, D.  y SOBAL, J. (eds.) Eating agendas. Food and nutrition as a social problems, Aldine, Nueva York, 1996.

§  MENASCHE, R.; ALVAREZ, M.; COLLACÓ, J. (org.). Dimensoes socioculturais da alimentaçao. Diálogos latino-americanos. UFRGS Editora, Porto Alegre, 2012.

§  MENNELL, S.; MURCOTT, A. y VAN OTTERLOO, A.H.: The sociology of food. Eating, diet and culture, Londres, SAGE Publications, 1992.

PEREZ-GIL, S. y GRACIA-ARNAIZ, M. (eds) Mujeres (in)visibles: género, alimentación y salud en comunidades rurales de Oaxaca, Publicacions URV. Col.lecció Antropologia Mèdica, 10, 2013.

§  POULAIN, J.P. Dictionnaire des cultures alimentaires. París. P.U.F. Quadrige dicos poche. 2012.

§  POULAIN, J.P: Sociologies de l'alimentation, Presses Universitaires de France, Paris, 2002.

§  WARDE, A: Consumption, food and taste: culinary antimonies and commodity, Londres, Sage, 1997.

Complementària

 

 INFORMACIÓ D’INTERÉS

 

 

1. FILMOGRAFIA i DOCUMENTALS:

 

http://www.lib.berkeley.edu/MRC/fooddocs.html (enllaç interessant sobre cinema i alimentació)

 

ü  Las Hurdes, tierra sin pan (1932, Luis Buñuel, 27 minuts)

ü  La Gran Bouffe (1973, Marco Ferreri, 125 minuts)

ü  El festín de Babette (1987, Dinamarca, Karen Blixen, 109 minuts)

ü  El cocinero, el ladrón, su mujer y su amante (1990, 158 minuts, Peter Greenaway)

ü  Como agua para chocolate (1992, Alfonso Arau, 116 minuts)

ü  Comer, beber, amar (1994, Ang Lee, 123 minuts)

ü  El banquete de boda (1996, Ang Lee, 104 minuts)

ü  El Balneario de Battle Creek  (1996, Alan Parker, 119 minuts)

ü  American Cuisine (1998, 92 minuts, Jean-Yves Pitoun)

ü  Chocolat (2000, Lasse Hallström, 121 minuts)

ü  Deliciosa Marta (2000, 109 minuts, Sandra Nettelbeck)

ü  Vatel (2000, Roland Joffé, 106 minuts)

ü  Tortilla Soup (2001, Maria Ripoll, 100 minuts)

ü  Un toque de canela (2003, Tassos Boulmetis, 108 minuts)

ü  Entre copas (2004, Alexander Payne, 123 minutos)

ü  Tapas (2005, José Corbacho, 94 minutos)

ü  Sin Reservas (2007, Scott Hicks, 105 minuts)

ü  Estômago (2008, Marcos Jorge, 100 minuts)

ü  Food  Inc. (2008, Robert Kenner, 94 minuts)

ü  El Chef, la receta de la felicidad (2012, Daniel Cohen, 84 min.)

ü  Juegos de hambre (2012, Gary Gross, 142 min.)

ü  Lisa la vegetariana (1995, episodio de Los Simpsons, 25 minuts). Una visió divertida del debat vegetarià

ü  Cannibal Tours (1988, Dennis O’Rourke, 72 minuts)

ü  El hambre en África 1990 (BBC). La feminització de la pobresa

ü  Informatius TV·3 (Especial Vaques boges, Transtorns alimentaris)

ü  Informatius TVE: Somos Lo que comemos, 2002 (50 minuts).

ü  KARAKIA (sèrie TVC-33). Grups immigrants i cuines ètniques a Catalunya

ü  “A Taula”, Un món estrany (TV3)

ü  Millenium (2004): Somos lo que comemos…

ü  Super Size Me (2004, Morgan Spurlock, 98 minuts)

ü  La pesadilla de Darwin (2004, Hubert Sauper, 107 minuts)

ü  We feed the World (2005, Ervin Wagenhofer, 95 minuts)

ü  Nuestro pan de cada día (2005, Nikolaus Geyrhalter, 92 minuts)

ü  ¿Sabemos lo que comemos?, Programa TV-1, 2007

ü  Cómo cocinar de tu vida (2008 Doris Dörrie, 1.34 minuts.) (cuiner i sacerdot zen)

ü  Taste the Waste ( 2010, Valentin Thurn, 55 minuts)

ü  Què mangem? Sense ficció (2012, TV3)

ü  Fecha de caducidad. Equipo de investigación (2013, La Sexta)

 

 

2. SEL.LECCIÓ DE REVISTES DE REFERÈNCIA

 

Alimentació i  Cultura:

 

  • Appetite
  • Autrement
  • Anthropology of food. Ic@f Webjournal, hptt://www.icafood.org/AOF-webjour
  • British Food Journal
  • Cahiers de l'OCHA
  • Cahiers de Nutrition et Diététique
  • Digest: an Interdisciplinary Study of Food and Foodways
  • Ecology of Food and Nutrition
  • Estudis d'Història Agraria
  • Food and Foodways
  • Food , culture and Society
  • Food Policy
  • Gastronomica: the Journal of food and culture
  • International Journal of Sociology of Agriculture and Food
  • Journal of Food and Society
  • Journal of Interdisciplanary Food History
  • Revista Española de Estudios Agrosociales y Pesqueros (Agricultura y Sociedad)
  • Revista Historia Agraria
  • Food and History

 

 

Salut i  CCSS

 

 

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent