DADES IDENTIFICATIVES 2020_21
Assignatura (*) PROBLEMES DE LA SOCIETAT ACTUAL Codi 12204009
Ensenyament
Grau d'Història (2008)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Formació bàsica Primer 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Història i Història de l'Art
Coordinador/a
THOMAS ANDREU, JOAN MARIA FRANCESC
Adreça electrònica
Professors/es
Web
Descripció general i informació rellevant <p> L’assignatura pretén desenvolupar en l’alumne l’anàlisi i la interpretació dels fenòmens històrics globals i alhora treballar competències que els permetin fer una anàlisi crítica de quina memòria col·lectiva s’ha fet sobre aquells fenòmens històrics. L’objectiu principal és historiar com la memòria col·lectiva i la història han abordat l’estudi d’aquells problemes que la societat actual ha considerat fonamentals en la formació de la seva identitat col·lectiva, per la qual cosa s’abordarà temes com els conflictes racials, la democratització, la contracultura, etc. </p><div>l'assignatura s'impartira en regim de sempresencialitat. una setmana de classes presencials i/o virtuals i una altra amb tasquest encarregades pel professor.</div>
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudi que estàs cursant, en aquesta assignatura només tindràs dret a examen. Per conèixer la data de realització de l'examen consulta a l'apartat d'horaris de les assignatures. En cas d'haver de sol·licitar convocatòria extraordinària recorda que per poder matricular aquest dret d'examen hauràs de presentar una sol·licitud a la secretaria del teu Campus/Centre.

Continguts
Tema Subtema
I. La crisi de la democràcia.

II. La construcció de l’Estat del Benestar a l’Occident europeu en la postguerra de la Segona Guerra Mundial.

III. ¿Està el món millor o pitjor que fa cinquanta anys?

IV. Anàlisi de conflictes actuals
I. La crisi de la democràcia. Els nous moviments polítics i socials des de la década de 1960 i la crisi dels partits tradicionals. ¿Què és el populisme? Populismes: Tipus. El populisme autoritari a Europa i a l’Estat espanyol. Comparació amb els feixismes del període d’Entreguerres. Situació actual.
II. La construcció de l’Estat del Benestar a l’Occident europeu en la postguerra de la Segona Guerra Mundial. Una extraordinària fase económica expansiva. Els atacs a l’Estat del Benestar. Neoliberalisme. Polítiques neoliberals. La crisi estructural de l’Estat del Benestar. Automatització, globalització i Estat del Benestar.
III. ¿Està el món millor o pitjor que fa cinquanta anys? Anàlisi de dades comparatives: demografía, economía, alimentació, cultura i educació, democracia i dictadura. Anàlisi geográfica.
IV. Anàlisi de conflictes actuals: Terrorisme islamista; ISIS/Daesh; Síria, Palestina, Iemen, Corea, illes del Mar de la Xina, el Brexit, i altres.

Atenció personalitzada
Descripció
Primera sessio de classe informativa. Seguiment setmanal via 3 hores de despatx. Seguiment grup via Moodle. Contacte via email professor.

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

50% materia. 50% tasques encarregades













Fonts d'informació
Bàsica

Burganya Riera, Josep, L’Estat del Benestar i els seus detractors. A propòsit dels orígens I el dilema del model social europeu en temps de crisis, Barcelona, Octaedro, 2014.

Payne, Stanley G., El fascismo, Madrid, Alianza, 1982.      

Thomàs, Joan Maria, Los fascismos españoles, Barcelona, Ariel, 2019.

Judt, Tony, Postguerra. Una historia de Europa desde 1945, Madrid, Taurus, 2010.

Martí Font; Josep M; Barbier, Christophe Barbier, La fortaleza asesina. Los populismos contra Europa, Barcelona, Península, 2018.

Judis, John B., La explosión populista, Bilbao, Deusto, 2017.

Complementària

La determinarem la primera setmana de curs però inclourà 4 lectures obligatòries

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent