DADES IDENTIFICATIVES 2020_21
Assignatura (*) ANTROPOLOGIA CULTURAL Codi 12204010
Ensenyament
Grau d'Història (2008)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Formació bàsica Primer 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Antropologia, Filosofia i Treball Social
Coordinador/a
SORONELLAS MASDEU, MARIA MONTSERRAT
Adreça electrònica
Professors/es
Web
Descripció general i informació rellevant L'assignatura és una introducció a les principals aportacions de l'Antropologia Cultural al coneixement dels sistemes socioculturals.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudi que estàs cursant, en aquesta assignatura només tindràs dret a examen. Per conèixer la data de realització de l'examen consulta a l'apartat d'horaris de les assignatures. En cas d'haver de sol·licitar convocatòria extraordinària recorda que per poder matricular aquest dret d'examen hauràs de presentar una sol·licitud a la secretaria del teu Campus/Centre.

Continguts
Tema Subtema
1. Els conceptes bàsics de l'Antropologia Cultural. Antropologia, etnologia i etnografia. La cultura i les cultures. La cultura material. La transmissió cultural. Diversitat cultural i globalització: muticulturalisme, interculturalisme i glocalització. Etnocentrisme i relativisme cultural. Cultura, identitat.
2. De la reflexió a la teoria antropològica. La reflexió antropològica prèvia a l'antropologia científica. La reflexió antropològia en l'expressió artística. L'aparició de l'antropologia científica: dels evolucionistes als autors postmoderns: els ismes de l'antropologia.
3. Les tècniques i el mètodes de l'antropologia. Les singularitats d'un mètode que analitza les cultures: holisme i compració. El treball de camp i el mètode qualitatiu. L'observació participant: la negociació del rol. Les entrevistes i el mètode biogràfic. Els registres de camp. L'antropologia visual. Recerca documental, arxius i antropologia.
4. Cultura i formes d'organització econòmica. Principals conceptes de l'antropologia econòmica. Els sistemes econòmics i l'anàlisi transcultural. La producció, les relacions de producció i la desigualtat social. La distribució de la producció: el principi de la reciprocitat. Les formes culturals del consum: el consum cultural.
5. Les cultures del parentiu: sistemes simbòlics i organització social. Parentiu i cultura: els límits culturals del parentiu. Conceptes bàsics: filiació i aliança. Els sistemes i els grups de filiació. Lévi-Strauss i les estructures elementals. Etnologia històrica de la família: família i estructura social.
6. Sistemes polítics i complexitat sociocultural. L'organització poítica de les societats. La complexitat sociocultural i cultures organitzatives: banda, tribu, cabdillatge i estat. La construcció cultural de la desigualtat: gènere, classe, casta, raça, l'ètnia.
7. Cultura, sistemes simbòlics Els sistemes simbòlics. El llenguatge com a sistema simbòlic. Comunicació i cultura.

Atenció personalitzada
Descripció
S'atendrà els estudiants en tutoria individualitzada per resoldre els dubtes sobre la matèria i per tal de guiar els treballs i exercicis de l'assignatura

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Aquesta assignatura contempla només dret a examen. L'avaluació consistirà en la participació a les activitats de pràctiques i el lliurament dels tres exercicis corresponents (50% de la nota). També caldrà superar un examen d'avaluació continuada que suposa el 50% de la nota del curs.

Si l'estudiant suspèn l'examen li caldrà recuperar només l'examen en la modalitat del 50% de la nota a la segona convocatòria.

En el cas que no s'hagin presentat les pràctiques, o que la nota no sigui satisfactòria, els estudiants poden optar a un examen sobre el 100% de la nota en segona convocatòria.


Fonts d'informació
Bàsica

Manuals i obres de perspectiva general:

ANDREU i altres (2014) Periferias, fronteres y diálogos. Una lectura antropològica de los retos de la Sociedad actual. Tarragona. Publicacions de la URV.

AUGÉ, M. (2007) El oficio de antropólogo. Barcelona. Gedisa.

AUGÉ, M. y COLLEYN, J.P. (2005) ¿Qué es la Antropología?. Barcelona. Paidós.

BARLEY, Nigel (2006) El antropólogo inocente. Notas desde una choza de barro. Barcelona. Anagrama.

BESTARD, J. I CONTRERAS, J. (1987) Bárbaros, paganos, salvajes y primitivos. Una introducción a la Antropología. Barcelona.

BOHANAN, Paul; GLAZER, Mark.(1992) Antropología. Lecturas Madrid. Mc Graw-Hill

BOIVIN, M. I altres (1998) Constructores de otredad. Una introducción a la antropología. Buenos Aires. Eudeba.

EMBER, C.R. i  EMBER, M. (1997) Antropología cultural. Madrid. Prentice Hall

GEERTZ, C.(1987) La interpretación de las culturas. Barcelona. Gedisa.

HARRIS, M. (2004) Introducción a la Antropología General. Madrid. Alianza. 7ª edición.

KOTAKK, Conrad Ph. (2011) Espejo para la humanidad. Introducción a la Antropología Cultural. Madrid. McGraw Hill. 5ª edición.

LABURTHE-TOLRA I WARNIER, J.P. (1998) Etnología y Antropología. Madrid. Akal

LISÓN TOLOSANA, C, C. (2007). Introduccion a la antropologi?a social y cultural : Teori?a, me?todo y pra?ctica. Madrid: Akal.

LLOBERA, J.R. 1999, Manual d’Antropologia Social. Barcelona. UOC

LOMBARD, J.(1997) Introducción a la Etnología. Madrid. Alianza Universidad

PRAT, J. i altres (eds.).(1991) Antropología de los pueblos de España. Madrid. Nuestra Cultura.

PRAT, J. i MARTINEZ, A. (1996) Ensayos de Antropología Cultural. Barcelona. Ariel Antropología.

CONTRERAS, J. i altres (Eds.) (2012) Pels camins de l’etnografia. Un homenatge a Joan Prat. Tarragona. Publicacions URV.

PUJADAS, JJ; COMAS D’ARGEMIR, D; ROCA, J. (2001) Etnografia. Barcelona. Universitat Oberta de Catalunya.

SAN MARTIN, J. (1992) La antropología: ciencia humana, ciencia crítica. Bcn. Montesinos

 

Diccionaris d’Antropologia

BANFIELD, T. (Ed.) (2001) Diccionario de Antropología. Barcelona. Edicions Bellaterra

BARAÑANO, A. y otros (2007) (coords.) Diccionario de relaciones interculturales. Diversidad y globalización. Madrid. UCM, Editorial Complutense.

BONTE, P. i IZARD, M. (2005) Diccionario de Etnología y Antropología, Akal, Madrid.

 

Complementària

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent