DADES IDENTIFICATIVES 2014_15
Assignatura (*) LA COMUNICACIÓ INTERCULTURAL Codi 12675201
Ensenyament
Migracions i Mediació Social (2010)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
2.5 Optativa AN
Llengua d'impartició
Català
Departament Antropologia, Filosofia i Treball Social
Coordinador/a
PUJADAS MUÑOZ, JOAN JOSEP
Adreça electrònica joanjosep.pujadas@urv.cat
Professors/es
PUJADAS MUÑOZ, JOAN JOSEP
Web
Descripció general i informació rellevant Aquesta assignatura ens introdueix a l'estudi de la comunicació humana i, de forma específica, a l'anàlisi dels seus aspectes sòcioculturals. Sembla obvi que existeix una estreta relació entre cultura i comunicació. La llengua canvia en funció les transformacions socials i, determinats canvis culturals, venen condicionats per qüestions relatives als sistemes de comunicació. Les preguntes que intentarem respondre durant aquest curs són d'aquest ordre: la cultura es genera a partir d'actes comunicatius?, els codis que utilitzem per comunicar-nos, així com els modus i els mitjans de que disposem són fruit de la cultura?, hi ha cultura sense comunicació o a comunicació sense cultura?. Donar respostes a aquest tipus de preguntes requereix, d'entrada, definir què entenem per cultura i per comunicació, conceptes que no pel fet de ser utilitzats quotidianament expressen sempre les mateixes idees. Contràriament, una revisió crítica d'aquests termes ens posa de manifest la polivalència i la controvèrsia que porten associades.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudis que estàs cursant, aquesta assignatura es realitza a través de tutoria. Per a més informació cal consultar l'horari d'atenció personalitzada del professor.

Continguts
Tema Subtema
1.- La naturalesa de la cultura i la comunicació.

1. - La naturaleza de la cultura y la comunicación.

Revisió crítica de les principals definicions i punts de trobada: la cultura com a comunicació, la comunicació com a cultura.

Revisión crítica de las principales definiciones y puntos de encuentro: la cultura como comunicación, la comunicación como cultura.
2.-Antropologia de la Comunicació.


2.-Antropología de la Comunicación
Un recorregut sobre els principals àmbits i temes d'estudi: des de la llengua com a cosmovisió a la parla com a acció social.
Comunicació verbal i Comunicació no Verbal: de les relacions entre natura/cultura.

Un recorrido sobre los principales ámbitos y temas de estudio: desde la lengua como cosmovisión en el habla como acción social. Comunicación verbal y Comunicación no Verbal: de las relaciones entre naturaleza / cultura.
3.- Diversitat cultural, diversitat comunicativa.


3. - Diversidad cultural, diversidad comunicativa
Etnolinguistica/Sociolingüistica. Comunitats de parla i variables socials. Contacte de llengües, multilingüisme, etnicitat. Comunicació i interculturalitat.

Etnolingüística / Sociolingüística. Comunidades de habla y variables sociales. Contacto de lenguas, multilingüismo, etnicidad. Comunicación e interculturalidad.

Atenció personalitzada
Descripció
Seguiment de l'assignatura. Es recomenable utilitzar les sessions d'atenció personalitzada per comentar el guió dels treballs o per resoldre possibles dubtes sobre la matèria.

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

L'avaluació es farà mitjançant un qüestionari de preguntes relacionades amb el temari i lectures del curs.


La evaluación se hará mediante un cuestionario de preguntas relacionadas con el temario y lecturas del curso.

Fonts d'informació
Bàsica
BIBLIOGRAFIA GENERAL

 

o   Byram, M. y Fleming, M. Perspectivas interculturales en el aprendizaje de idiomas. Enfoques a través del teatro y la etnografía. Madrid: Cambridge University Press. Colección Cambridge de Didáctica de lenguas (2001).

o   Carrasco, S.: Interculturalidad, educación y comunicación (http://www.blues.uab.es/incom/2004/cas/carrcas5.html)

  • Geertz, C.: La interpretación de las culturas, Barcelona, Gedisa, 1995 (cap.1)
  • Giménez Romero, C. “Modelos de mediación y su aplicación en mediación intercultural”. Revista Migraciones, nª10. Diciembre, 2001.
  • Grupo CRIT. Culturas cara a cara, Madrid, Edinumen, 2009.
  • Grupo CRIT. Culturas y atención sanitaria, Barcelona, Octaedro, 2009.

o   Hall, E.T. La dimensión oculta, Siglo XXI, Madrid, 1997

o   Jandt, F. (1998). Intercultural Communication.  An Introduction.  California: SAGE Publications.

o   Knapp, M. L.  La comunicación no verbal, Paidós, Barcelona, 1992.

o   Laghrich, S. “Reflexiones sobre la mediación intercultural y experiencias desde la comunidad valenciana”. Revista electrónica de Estudios Filológicos, nª8. Diciembre, 2004.

o   Martin, J. Nakayam, Th.  Intercultural communication in contexts, MacGraw-Hill, Nova York, 2010.

o   Raga, F.: “Para un análisis empírico de las interacciones comunicativas interculturales”, Grupo CRIT, : Claves para la comunicación intercultural, Castellón, Publicacions de la Universitat Jaume I, 2003.

o   Raga, F.: Comunicación y cultura. Propuestas para el análisis transcultural de las interacciones comunicativas cara a cara, Madrid,Iberoamericana Vervuert, 2005.

o   Raga, F. “Comunicación intercultural y mediación en ámbito de sanitario”, Volumen Monogràfic, Revista Española de Lingüística Aplicada, vol. Extra 1. pp 217-230, 2006.

o  Rizo, M: El interaccionismo simbólico y la Escuela de Palo Alto. Hacia un nuevo concepto de comunicación. Aula Abierta. UAB, 2004

o  Rodrigo Alsina, M. La comunicación intercultural Ed. Anthropos, Barcelona 1999.

o Rodrigo Alsina, M. : “La comunicació intercultural”, Identitats i Comunicació intercultural, Edicions 3i4, Barcelona, 2000.

o   Winkin, Y.La nueva comunicación. Barcelona, Kairós, 1994.

Complementària

http://www.portalcomunicacion.com/

http://www.inmujer.es/observatorios/observImg/home.htm

www.migracom.com

www.cibersociedad.net

http://eardevol.wordpress.com/


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent