DADES IDENTIFICATIVES 2014_15
Assignatura (*) NEGOCIACIÓ I DISSENY DE PROJECTES DE PROXIMITAT Codi 12675204
Ensenyament
Migracions i Mediació Social (2010)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
2.5 Optativa AN
Llengua d'impartició
Català
Departament Antropologia, Filosofia i Treball Social
Coordinador/a
ZAFRA APARICI, EVA
Adreça electrònica eva.zafra@urv.cat
Professors/es
ZAFRA APARICI, EVA
Web
Descripció general i informació rellevant L'assignatura pretén familiaritzar-se amb l'elaboració i negociació de projectes d'intervenció.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudis que estàs cursant, aquesta assignatura es realitza a través de tutoria. Per a més informació cal consultar l'horari d'atenció personalitzada del professor.

Continguts
Tema Subtema
1- Presentació i introducció a l’assignatura. -Marc conceptual bàsic: Què és planificar i negociar un projecte? Què volem dir quan parlem de projectes de proximitat?
-Procés d’elaboració d’un pla d’intervenció. Organitzant-nos la ment.
2- Fases pel disseny de projectes i la intervenció.
De la idea al projecte

3-La diagnosi: primera fase per al disseny d’un projecte. -Conèixer la realitat-problema sobre el que s’ha d’intervenir.
-Mètodes i tècniques que podem utilitzar.
4-Elaboració del projecte: planificació, programació i disseny del projecte. -Jerarquització i formulació de la situació o situacions a tractar.
-Els objectius: tècniques de formulació
-Determinació de les estratègies i actuacions
-Mètodes i tècniques a utilitzar
-Temporització
-Avaluació: interna i externa. Establiment dels indicadors d’avaluació i seguiment
-Assignació dels recursos humans i econòmics
-Informació, difusió i aprovació. La negociació del projecte i de les accions a realitzar. Elements que intervenen i actituds bàsiques.

Atenció personalitzada
Descripció
L'atenció personalitzada (realitzada de forma presencial o mitjançant les TIC) té com a finalitat el suport al treball i desenvolupament individual de cada alumne, i, al mateix temps, serveix de referent al professor per orientar la marxa de l'assignatura i realitzar el procés d'avaluació. La tutoria presencial cal concertar-la prèviament per e-mail.

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

S'avaluarà el disseny d'un projecte d'intervenció que segueixi els criteris i requisits explicats a l'assignatura i que podeu consultar a través del material, documentació i bibliografia penjada i recomanada a l'espai moodle i docnet.


Fonts d'informació
Bàsica

ACOSTA HOYOS, L. E. (1972) Guía práctica para la investigación y redacción de informes. Buenos Aires, Paidós. ANDER-EGG, E. (1982). Evaluación de programas de trabajo social, Buenos Aires, Humanitas. ANDER-EGG, E. (1982). Metodología del trabajo social, Barcelona, El Ateneo. ANDER-EGG, E. (1991). Cómo elaborar un proyecto, Buenos Aires, Humanitas. ANDER-EGG, E. (1991). Introducción a la planificación, Valencia, Generalitat Valen-ciana, Conselleria de Treball i Seguretat Social. AYLWIN DE BARROS, N.; JIMÉNEZ DE BARROS, M.; QUESADA DE GREPPI, M. (1982). Un enfoque operativo de la metodología del trabajo social, Buenos Aires, Hu¬manitas. BUENO, J. R. (1988). Servicios sociales: planificación y organización, Valencia, Mes-tral. CODTSC . (2006). Materials de suport per preparar l’examen d’oposicions de l’administració de la Generalitat de Catalunya. Volum II. Col.legi Oficial de Deiplomats en Treball social de Catalunya. COMES, P. (1974) Técnicas de expresión. Guía para la redacción y presentación de trabajos científicos, informes técnicos y tesinas. Barcelona, Oikos-Tau. GARCÍA FERRANDO, M., IBAÑEZ, J. Y ALVIRA, F. (Comp.) (1986) El análisis de la realidad social. Métodos y técnicas de investigación. Madrid, Alianza Editorial. GONZÁLEZ REINA, S. (1979 ) Manual de redacción e investigación documental. México, Trillas. QUIVY, R; VAN CAMPENHOUDT, L. (1988) Manuel de recherche en sciences sociales. París, Dunod. PONS, I. (1993) Programación de la investigación social. Madrid, Centro de Investigaciones Científicas. ROJAS SORIANO, R. (2000) Guía para realizar investigaciones sociales. México, Plaza y Valdés. SIERRA BRAVO, R. (1989) Técnicas de investigación social. Teoría y ejercicios. Madrid, Paraninfo. VAN CAMPENHOUDT, Q. (1992) Manual de investigación en ciencias sociales. México, Limusa, Noriega S.A.

ACOSTA HOYOS, L. E. (1972) Guía práctica para la investigación y redacción de informes. Buenos Aires, Paidós.

ANDER-EGG, E. (1982). Evaluación de programas de trabajo social, Buenos Aires, Humanitas.

ANDER-EGG, E. (1982). Metodología del trabajo social, Barcelona, El Ateneo.

ANDER-EGG, E. (1991). Cómo elaborar un proyecto, Buenos Aires, Humanitas.

ANDER-EGG, E. (1991). Introducción a la planificación, Valencia, Generalitat Valen­ciana, Conselleria de Treball i Seguretat Social.

AYLWIN DE BARROS, N.; JIMÉNEZ DE BARROS, M.; QUESADA DE GREPPI, M. (1982). Un enfoque operativo de la metodología del trabajo social, Buenos Aires, Hu­manitas.

BUENO, J. R. (1988). Servicios sociales: planificación y organización, Valencia, Mes­tral.

CALVO, M. (2009) Manual de elaboración de proyectos de intervención cultural. Sevilla, MAD.

CALLEJO, J. (2006) Proyectos y estrategias de intervención social: la perspectiva de la intervención. Madrid, Aravaca.

CODTSC . (2006). Materials de suport per preparar l’examen d’oposicions de l’administració de la Generalitat de Catalunya. Volum II. Col.legi Oficial de Deiplomats en Treball social de Catalunya.

COMES, P. (1974) Técnicas de expresión. Guía para la redacción y presentación de trabajos científicos, informes técnicos y tesinas. Barcelona, Oikos-Tau.

DIÉGUEZ, A.J. (Coord.) (2002) Diseño y evaluación de proyectos de intervención social y trabajo social comunitario. Espacio editorial, Buenos Aires.

GARCÍA FERRANDO, M., IBAÑEZ, J. Y ALVIRA, F. (Comp.) (1986) El análisis de la realidad social. Métodos y técnicas de investigación. Madrid, Alianza Editorial.

GONZÁLEZ REINA, S. (1979 ) Manual de redacción e investigación documental. México, Trillas.

JORNADA TÉCNICA DE TRABAJO SOCIAL. (2001) El trabajo social en los proyectos de intervención con inmigrantes. Actas de la II jornada tècnica de TS. Deusto, Bilbao.

QUIVY, R; VAN CAMPENHOUDT, L. (1988) Manuel de recherche en sciences sociales. París, Dunod.

PONS, I. (1993) Programación de la investigación social. Madrid, Centro de Investigaciones Científicas.

ROJAS SORIANO, R. (2000) Guía para realizar investigaciones sociales. México, Plaza y Valdés.

SIERRA BRAVO, R. (1989) Técnicas de investigación social. Teoría y ejercicios. Madrid, Paraninfo.

VAN CAMPENHOUDT, Q. (1992) Manual de investigación en ciencias sociales. México, Limusa, Noriega S.A.

 

Complementària

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent