DADES IDENTIFICATIVES 2014_15
Assignatura (*) PERSONA I FAMÍLIA: RÈGIM JURÍDIC PRIVAT EN CONTEXTOS MIGRATORIS Codi 12675220
Ensenyament
Migracions i Mediació Social (2010)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
2.5 Optativa AN
Llengua d'impartició
Català
Departament Dret Privat,Processal i Financer
Coordinador/a
MARIN CONSARNAU, DIANA BORIS
Adreça electrònica diana.marin@urv.cat
Professors/es
MARIN CONSARNAU, DIANA BORIS
Web
Descripció general i informació rellevant Presentació de les situacions jurídiques privades com són: el matrimoni, les relacions paterno-filials, la crisi matrimonial, el reagrupament familiar, la protecció de menors estrangers desamparats, entre d’altres, que sorgeixen en l’actual societat multicultural que originen conflictes de lleis i els mecanismes jurídics actuals per la seva resolució.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudis que estàs cursant, aquesta assignatura es realitza a través de tutoria. Per a més informació cal consultar l'horari d'atenció personalitzada del professor.

Continguts
Tema Subtema
Lliçó 1 La societat multicultural en les relacions privades: la integració del món jurídic Introducció al conflicte de sistemes jurídics i mecanismes de resolució: conceptes bàsics (fonts, les tres qüestions de DIPr; punts de connexió nacionalitat versus residència habitual; l’excepció de l’ordre públic internacional, validesa de documentació estrangera; registre civil)
Lliçó 2 Reagrupament familiar i models de família El reagrupament familiar com a dret: la seva rellevància a la Unió Europea i el seu tractament en l’àmbit internacional i intern.
La importància de la condició de la nacionalitat del reagrupant: determinació del marc jurídic i requisits pel reagrupament.
La condició de familiar reagrupable: especial referència a les situacions de poligàmia.
El procediment de reagrupament: tràmits, requisits i competències.
El desenvolupament de la residència dels familiars reagrupats.
Lliçó 3 La família mixta amb element d’estrangeria

La celebració de matrimonis mixtes: registre i la problemàtica dels matrimonis de conveniència
Les parelles no casades: problemàtica específica del registre
La residència dels progenitors estrangers de menors nacionals

Lliçó 4 Crisi matrimonial amb element estranger. La crisi matrimonial amb element estranger: el divorci.
L’harmonització de les normes del divorci amb element estranger a la Unió Europea: la rellevància del criteri de la residència habitual i el paper de la connexió de l’autonomia de la voluntat.
L’eficàcia extraterritorial del repudi a Espanya.
Els fills en la crisi matrimonial.
Lliçó 5 Menors estrangers. L'interès superior del menor. Protecció del menor estranger desemparat.
La investigació de la paternitat (filiació).
La filiació adoptiva.
Segrest internacional de menors: mecanismes de cooperació per a la restitució.

Atenció personalitzada
Descripció
L'alumne podrà disposar d'una tutoria amb la professora amb cita previa concertada per correu electrònic.

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Treball de recerca escrit sobre algun dels aspectes del contingut del temari de l'assignatura

S'avalua: l'interès del tema; l'enfoc jurídic; la controversia que es planteja; la possible solució o la manca d'aquesta, i les conclusions.

Es valora:

- l'argumentació jurídica i la no jurídica sempre objectiva i ètica.

- les fonts utilitzades.

- la redacció i la successió ordenada de l'argumentació, així com les conclusions o raonaments que se n'hagin extret de l'estudi.


Fonts d'informació
Bàsica ABARCA JUNCO, P. (dirección), Derecho internacional privado, vol. I y Vol.II, última edició disponible, UNED-Colex
BORRÁS, A.; BOUZA, N.; GONZÁLEZ CAMPOS, J.D.; VIRGOS, M., Legislación básica de Derecho internacional privado español,, última edició disponible, Tecnos
BOZA, D., DONAIRE , F. J.; MOYA , D.(coord). , La nueva regulación de la inmigración y la extranjería en España: régimen jurídico tras la LO 2/2009, el Real Decreto 557/2011 y la Ley 12/2009, 2011, Tirant lo Blanch
CALVO CARAVACA, A.L.; CARRASCOSA GONZÁLEZ, J., Derecho Internacional Privado, vol. I y vol II, última edició disponible , Comares
ESPLUGUES MOTA, C. - IGLESIAS BUHIGUES, J.L., Derecho internacional privado, última edició disponible , Tirant lo Blanch
ESTEBAN DE LA ROSA, G, Inmigración y Derecho internacional privado, 2009, Difusión Jurídica
, Revista de Derecho migratorio y extranjería, , Lex Nova

Complementària

Abarca Junco, A. P.; Alonso-Olea García, B.;  Lacruz López, J.M.;  Martín Dégano, I.,  Vargas Gómez-Urrutia, M., El extranjero en el Derecho español, Dykinson, 2012

Adam Muñoz, M.D.; Blázquez Rodríguez, I., (Coord.). Inmigración magrebí y derecho de familia. Sevilla: D.G. de Coordinación de Políticas Migratorias. Consejería de Gobernación. Junta de Andalucía, 2005.

Armenteros León, M., "La Regulación del procedimiento de repatriación de los menores extranjeros en el nuevo reglamento de extranjería". La Ley : revista jurídica española de doctrina, jurisprudencia y  bibliografía. Nº 7679, 2011, pp. 6-12.


Borràs, A.; Mernissi, S., (ed.), L’Islam jurídic i Europa. Institut català de la mediterrània, 1998.

Cabedo Mallol, V.  (coord.). Los Menores extranjeros no acompañados : en la norma y en la realidad. Valencia : Tirant lo Blanch, 2012.

Font i Mas, M., "Los procedimientos de validación de los documentos públicos en el Derecho de extranjería: Especial referencia a la apostilla electrónica". Revista de Derecho migratorio y extranjería. Núm. 31, 2012, pp. 223-246.

Quirós Fons, A., La familia del extranjero. Regímenes de reagrupación e integración. València: Tirant lo Blanch, 2008.

La Spina, E., Familias transnacionales, sociedades multiculturales e integración : España, Italia y Portugal en perspectiva comparada. Madrid : Dykinson, 2011.

Marín Consarnau, D., La reagrupación familiar en el régimen comunitario: problemas de discriminación inversa. Barcelona: Bosch, 2010.

Marín Consarnau, D., “La convivencia estable de pareja y cuestiones sobre la tarjeta de residencia de familiar de ciudadano de la Unión”. Revista jurídica de Catalunya. Núm. 2, 2012.

Marín Consarnau, D., “La evolución que brinda la protección de estatuto de ciudadanía de la Unión vs. el fenómeno de la discriminación inversa”, a Forner Delaygua, J.J.; González Beilfuss, C., Viñas Farré, C., Entre Bruselas y la Haya. Estudios sobre la unificación internacional y regional del Derecho internacional privado. Liber amicorum Alegría Borrás. Madrid: Marcial Pons, 2013, pp. 587-600.

Marín Consarnau, D.,  “El documento público extranjero en el procedimiento de extranjería y la “exigencia” de inscripción del matrimonio mixto celebrado ante autoridad extranjera”, en Font i Mas, M. (dir), El documento público extranjero en España y en la Unión Europea. Estudios sobre las características y efectos del documento público, Barcelona, Bosch Editor, 2014, pp. 333 a 357.

Marín Consarnau, D., “Luces y sombras del arraigo familiar como solución a la situación de los extranjeros progenitores de menores españoles”, en Políticas migratorias, Asilo y Derchos Humanos: Un cruce de perspectivas entre la Unión Europea y España, València, Tirant Lo Blanch,  2014, pp. 397 a 422.

 Sánchez-Rodas Navarro, C.  (dir.). Inmigración, mujeres y menores. Murcia: Laborum, 2010.

Vargas Gómez-Urrutia, M., Reagrupación familiar de los extranjeros en España. Normas de extranjería y problemas de derecho aplicable. Aranzadi, 2006.

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent