DADES IDENTIFICATIVES 2014_15
Assignatura (*) NOVES TECNOLOGIES A LA CLASSE DE LLENGÜES ESTRANGERES Codi 12695214
Ensenyament
Ensenyament de Llengües Estrangeres (Esp. Llengua Estrangera/Ang.) (2010)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa AN
Llengua d'impartició
Anglès
Castellà
Departament Estudis Anglesos i Alemanys
Filologies Romàniques
Coordinador/a
OLTRA MASSUET, MARIA ISABEL
NOMDEDEU RULL, ANTONIO
Adreça electrònica antonio.nomdedeu@urv.cat
mariechristine.appel@urv.cat
Professors/es
NOMDEDEU RULL, ANTONIO
APPEL ., MARIE CHRISTINE
Web
Descripció general i informació rellevant El principal objectiu d'aquesta assignatura és facilitar als futurs professors de llengües estrangeres els coneixements i els recursos necessaris per poder fer un ús eficient i exitós de les noves tecnologies a la classe de llengua estrangera.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Comú
  AC2 Metodologia de l'ensenyament de llengües. Principis teòrics i aplicacions pràctiques per a optimitzar el rendiment de l'aprenentatge d'una segona o tercera llengua
  AC3 Actituds. coneixements i destreses. Ordenació i estructuració del procés d'aprenentatge segons un model comunicatiu, basat en l'acció (comprensió, producció, interacció i mediació orals i escrites) d'acord amb les orientacions del Marc Comú Europeu de Referència per a les llengües, del Consell d'Europa.)
  AC10 Capacitat de treball en equip. Interacció alumnat-professorat i entre l'equip docent.
  Recerca
  AR4 Capacitat organitzativa i comunicadora
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
  BC1 Creativitat. Desenvolupar idees i projectes originals
  BC2 Treballar autònomament amb iniciativa
  BC3 Flexibilitat. Disponibilitat per a l’adaptació en ambients canviants
  BC4 Resoldre problemes de manera efectiva
  BC8 Autoestima professional. Comprendre el valor del propi coneixement i del seu impacte a la societat/comunitat
  BC9 Disponibilitat a la participació compromesa en la vida social
  BC14 Planificació i organització
Tipus C Codi Competències Nuclears
  Comú
  CC2 Ús de les eines específiques de TIC per al desenvolupament professional derivat del curs de postgrau.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
• Ús de les noves tecnologies com a eines per enriquir l'aprenentatge de segones llengües i per a promoure l'autoaprenentatge i l'aprenentatge continuat AC2
AC3
AC10
AR4
BC1
BC2
BC3
BC4
BC8
BC9
BC14
CC2

Continguts
Tema Subtema
Audio-video • Cercar material audio-visual autèntic a Internet i conèixer la manera de capturar-lo.
• Introduir els diferents formats de vídeo més importants (RM, WMV, MPEG, AVI, DIVX, DVD, VCD, etc.) i els processos per a la seva conversió.
• Aprendre a editar vídeos.
Materials basats en la web • Conèixer les possibilitats de diferent programari per crear material interactiu propi, per penjar-lo a la web o per crear una mena de laboratori virtual a Internet o a l’aula d’informàtica.
• Conèixer algunes de les possibilitats que ofereix Powerpoint per fer explotacions didàctiques a classe.
• Conèixer materials i programes per crear materials didàctics.
• Aprendre a utilitzar un editor de vídeo senzill (Windows Movie Maker) per editar vídeos de forma didàctica: afegint subtítols, enunciats, preguntes, tallar seccions, etc.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 2 3
 
Sessió Magistral
10 20 30
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques
5 12 17
Presentacions / exposicions
2 6 8
Treballs
2 5 7
 
Atenció personalitzada
10 0 10
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura i del sistema d'avaluació.
Sessió Magistral A cada sessió es veuran diferents processos i idees enfocades a les pràctiques que es faran posteriorment.
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques Els alumnes hauran de fer exercicis pràctics a l'aula i fora de l'aula.
Presentacions / exposicions Posada en comú de les activitats pràctiques realitzades tant a l'aula com a fora de l'aula.
Treballs Creació de material i explotacions pròpies utilitzant les TIC.
Atenció personalitzada L'alumne serà atès pel professor per resoldre els dubtes i/o problemes que li plantegin els diferents continguts de l'assignatura i també altres qüestions que tinguin a veure amb la matèria. També se l'assessorarà sobre l'elaboració de les pràctiques que hagi de realitzar.
Resolució de dubtes o bé de forma presencial (dimarts de 15h a 17h i
dimecres de 15h a 16h) o bé a través del correu electrònic (antonio.nomdedeu@urv.cat).

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Presentacions / exposicions
Descripció
L'alumne serà atès pel professor per resoldre els dubtes i/o problemes que li plantegin els diferents continguts de l'assignatura i també altres qüestions que tinguin a veure amb la matèria. També se l'assessorarà sobre l'elaboració de les pràctiques que hagi de realitzar. Resolució de dubtes o bé de forma presencial (dimarts de 15h a 17h i dimecres de 15h a 16h) o bé a través del correu electrònic (antonio.nomdedeu@urv.cat).

Avaluació
  Descripció Pes
Presentacions / exposicions Exposicions i participació a classe 40%
Treballs Treballs que realitza l'alumne. 40%
Altres

Assistència

20%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica

Adell, J. (2003). “Internet en el aula. La caza del tesoro”. En Edutec. Revista Electrónica de Tecnología Educativa. Núm. 16, abril 2003 [http://edutec.rediris.es/Revelec2/revelec16/adell.htm].

Adell, J. (2004). “Internet en el aula: las WebQuest”. En Edutec. Revista Electrónica de Tecnología Educativa. Núm. 17, marzo de 2004 [http://www.uib.es/depart/gte/edutec-e/revelec17/adell_16a.htm].

Adell, J. (2007), “Wikis en educación”, en J. Cabero & J. Barroso (Coords.), Posibilidades de la teleformación en el Espacio Europeo de Educación Superior, Granada: Octaedro, pp. 323-333.

ALEMAÑY MARTÍNEZ, C. (2009): “Redes sociales: una nueva vía para el aprendizaje”, en Cuadernos de educación y desarrollo, vol. 1, marzo.

AREA MOREIRA, M. (2009): “Tecnologías de la información y comunicación en el sistema escolar. Una revisión de las líneas de investigación”, en Revista ELectrónica de Investigación y EValuación Educativa, v. 11, n. 1. http://www.uv.es/RELIEVE/v11n1/RELIEVEv11n1_1.htm.

AREA MOREIRA, M. (2011): “Las redes sociales en internet como espacios para la formación del profesorado”, en Razón y palabra, n.º 63. Disponible en: http://www.razonypalabra.org.mx/n63/marea.html

BERNABÉ MUÑOZ, I. y ADELL SEGURA, J. (2006): “Moodle como entorno para el desarrollo de actividades WebQuest en la enseñanza superior” [http://209.85.129.132/search?q=cache:G5SclnTSiDsJ:www.xtec.net/~cbarba1/Articles/wqadelliolanda.pdf+%E2%80%9CMoodle+como+entorno+para+el+desarrollo+de+actividades+WebQuest+en+la+ense%C3%B1anza+superior%E2%80%9D&hl=es&ct=clnk&cd=1&gl=es].

CRUZ PIÑOL, M. Tesis y memorias de Máster sobre informática y didáctica de lenguas. Departament de Filologia Hispànica, Universitat de Barcelona [http://www.ub.es/filhis/recopila.html].

DODGE, B. (2002), “WebQuest taskonomy: a taxonomy of tasks” [http://webquest.sdsu.edu/taskonomy.html].

DUDENEY, G. (2000): The Internet and the language classroom, Cambridge, Cambridge University Press.

ERDOCIA IÑIGUEZ, I. (2012). «El aprendizaje autónomo a través de las redes sociales. Experiencia práctica». En: III Encuentros virtuales Comunidad Todoele. Disponible en: http://www.mecd.gob.es/dctm/redele/Material-RedEle/Biblioteca/2012bv13/2012_BV_13_45Iker%20Erdocia.pdf?documentId=0901e72b812fa7ea

Esteve, Francesc (2009), “Bolonia y las TIC: de la docencia 1.0 al aprendizaje 2.0”, en La Cuestión Universitaria, Nº. 5, ISSN 1988-236X, (Ejemplar dedicado a: "Europa pasa por Bolonia").

HERNÁNDEZ MERCEDES, M.ª P. (2006): “WebQuest para E/LE”, en MarcoEle, Febrero 2007.

HERNÁNDEZ MERCEDES, M.ª P. (2007): “Directorio de Cazas del Tesoro de ELE”, en MarcoEle, Febrero 2007 [http://www.marcoele.com/materiales/cazas/index.html].

HERNÁNDEZ MERCEDES, M.ª P. (2012): “La integración de las TIC en la clase de ELE. Panorama de una (r)evolución”. Revista Internacional de Lenguas Extranjeras (RILE), Núm. 1: 63-99. Disponible en: http://www.revistes.publicacionsurv.cat/index.php/rile/article/view/8

Herrera, F. (2007). “Web 2.0 y didáctica de lenguas: un punto de encuentro”. En Glosas didácticas número 16, monográfico dedicado a Tecnologías y enseñanza/aprendizaje de ELE, noviembre 2007.

HIGUERAS GARCÍA, M. (2004): «Internet en la enseñanza del español», en A. Sánchez Lobato e I. Santos Gargallo (eds.). Vademécum para la formación de profesores. Enseñar español como segunda lengua (L2) / lengua extranjera (LE), Madrid, SGEL, pp. 1061-1085.

JUAN LÁZARO, O. (2004): “Aprender español a través de Internet: un entorno de enseñanza y aprendizaje”, en A. Sánchez Lobato e I. Santos Gargallo (eds.), Vademécum para la formación de profesores. Enseñar español como segunda lengua (L2) / lengua extranjera (LE), Madrid, SGEL, pp. 1087-1106.

NOMDEDEU RULL, A. (2008): “Actualización de los recursos del docente de ELE en Internet”, RedELE, núm. 12. [http://www.mec.es/redele/Revista12/AntoniNomdedeu.pdf].

Peña-López, Ismael; Córcoles, César Pablo; Casado, Carlos (2006), “El profesor 2.0: docencia e investigación desde la Red”, UOC Papers: revista sobre la sociedad del conocimiento, ISSN 1885-1541, Nº. 3.

Pérez Torres, María Isabel (2006), Diseño de Webquests para la enseñanza-aprendizaje del inglés como lengua extranjera: aplicaciones en la adquisición de vocabulario y la destreza lectora, Universidad de Granada. Departamento de Filologías Inglesa y Alemana.

RUIPÉREZ GARCÍA, G. (2003): Educación virtual y eLearning. Madrid, Biblioteca Fundación Auna.

RUIPÉREZ GARCÍA, G. (2004): “La enseñanza de lenguas asistida por ordenador (ELAO)”, en A. Sánchez Lobato e I. Santos Gargallo (eds.), Vademécum para la formación de profesores. Enseñar español como segunda lengua (L2) / lengua extranjera (LE), Madrid, SGEL, pp. 1045-1059.

TALLEI, J. (2011). «Las wikis en la enseñanza de ELE». Didactired. 17 enero 2011. Centro Virtual Cervantes. Instituto Cervantes. Disponible en: http://cvc.cervantes.es/aula/didactired/anteriores/enero_11/17012011.htm

Torres Ríos, Lola (2007), “La influencia de los blogs en el mundo de ELE”, en Glosas didácticas: revista electrónica internacional de didáctica de las lengua y sus culturas, ISSN 1576-7809, Nº. 16.

Vellegal, Ana M. (2009), “La Web 2.0 en la enseñanza del español lengua extranjera y la capacitación docente”, “Congreso de Enseñanza de Español como Lengua Segunda y Extranjera. Desafíos de la capacitación y formación docente en el área ELE” Buenos Aires.

Complementària

Recomanacions


 
Altres comentaris
El que s'espera de l'alumnat: l'assistència a classe, la participació activa i una actitud oberta i col·laboradora, no exempta d'esperit crític, però sempre respectuosa. Mètode d'estudi recomanat: el seguiment puntual dels continguts explicats a les classes magistrals i la realització de les pràctiques proposades. ATENCIÓ: Tots els assistents haurian de portar a classe un dispositiu USB (o pendrive) amb un mínim de 512 MBs lliures per poder guardar material divers i les pràctiques de classe. Espai alternatiu per a guardar els materials: Dropbox.
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent