DATOS IDENTIFICATIVOS 2019_20
Asignatura (*) PRÁCTICAS PROFESIONALIZADORAS Código 12815501
Titulación
Antropología Urbana, Migraciones e Intervención Social (2013)
Ciclo
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo
6 Prácticas externas optativas 1Q
Lengua de impartición
Català
Departamento Antropología, Filosofia y Trabajo Social
Coordinador/a
BODOQUE PUERTA, YOLANDA
Correo-e yolanda.bodoque@urv.cat
Profesores/as
BODOQUE PUERTA, YOLANDA
Web
Descripción general e información relevante La integración del estudiante en centros, organizaciones, proyectos del ámbito de la intervención social con la finalidad de participar activamente en las actuaciones que implementen y aporten propuestas de análisis, de transformación y de mejora del marco de intervención.

Competencias
Tipo A Código Competencias Específicas
  Comun
  AC3 Identificar y evaluar las consecuencias de las transformaciones y dinámicas plurales y fluctuantes de las ciudades contemporáneas, tal como se expresan en los ámbitos urbanístico, patrimonial-turístico, lúdico y del género y la forma en que articulan nuevas formas de expresión e interacción en los espacios urbanos.
  AC4 Reconocer los principales problemas que afectan los procesos de transformación social a partir del hecho migratorio y la ciudadanía, tomando en consideración a los tres actores principales en el desarrollo de las políticas sociales: la administración, la sociedad civil organizada y los operadores internacionales.
  AC5 Utilizar las habilidades metodológicas y conocimientos especializados en técnicas de investigación e intervención que permitan el estudio de la complejidad de las problemáticas de los entornos metropolitanos, los procesos migratorios y la multiculturalidad; así como la elaboración de proyectos de investigación básica o aplicada para analizar y asesorar sobre las fuentes del problema y cómo abordarlos.
  AC8 Diseñar, implementar y evaluar los planes de intervención negociando la prestación de servicios con las personas implicadas.
  AC9 Analizar los comportamientos que representan un riesgo para el sistema cliente y elaborar estrategias de modificación de los mismos.
  AC10 Utilizar la mediación como estrategia de intervención destinada a la resolución alternativa de conflictos y desarrollar estrategias de prevención del riesgo derivado del ejercicio profesional.
  AC11 Analizar y sistematizar la información que proporciona el ejercicio profesional para crear nuevas estrategias que den repuesta a situaciones sociales emergentes.
Tipo B Código Competencias Transversales
  Comun
  BC1 Resolver problemas complejos de forma efectiva.
  BC2 Aplicar el pensamiento crítico, lógico y creativo, demostrando capacidad de innovación.
  BC4 Trabajar en equipo de forma colaborativa y responsabilidad compartida
  BC5 Comunicar información, ideas, problemas y soluciones de manera clara y efectiva en público o ámbitos técnicos concretos
Tipo C Código Competencias Nucleares
  Comun
  CC3 Gestionar la información y el conocimiento.
  CC5 Comprometerse con la ética y la responsabilidad social como ciudadano y como profesional.

Objetivos de aprendizaje
Objetivos Competencias
Apropar l'alumne al camp d'acció professional on realitza les pràctiques i desenvolupar la capacitat d'anàlisi i de transformació de les realitats socials. AC3
AC4
BC2
CC3
Elaborar projectes d'intervenció social AC5
AC8
AC10
AC11
BC1
BC5
CC5
Oferir a l'estudiant espais i marc de reflexió sobre el seu procés d'aprenentatge i sobre les implicacions personals que imposa la pràctica professional. AC9
AC11
BC4
CC5

Procedimientos de selección
Procedimientos
La selecció i assignació del lloc de pràctiques es fa en funció dels interessos formatius de l'estudiant i del seu itinerari de formació previ. A partir de l'exploració dels seus interesos i d'acord a les característiques de l'àmbit, institució i/o programa seleccionat, s'elabora previament a l'inici del període de pràctiques, un pla individual de treball on es concreten les activitats a desenvolupar.
Es potenciaran totes aquestes pràctiques articulades a través de l'Aprenentatge-Servei (APS).


Planificación
Metodologías  ::  Pruebas
  (*) Horas en clase Horas fuera de clase (**) Horas totales
Actividades introductorias 1 0 1
 
Selección y asignación del lugar prácticas externas 1.5 0 1.5
Mecanismos de coordinación y seguimiento de prácticas externas 1.5 0 1.5
Relación con el tutor académico 3 0 3
Relación con el tutor de la empresa / investigación 1.5 1.5 3
Memoria 0 20 20
 
Estancia de prácticas 0 120 120
 
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Plan específico de actuación / desarrollo
Metodologías
  descripción
Actividades introductorias Sessions d'introducció a les pràctiques on s'orientarà a l'estudiant sobre el contingut i objectius de les mateixes
Selección y asignación del lugar prácticas externas La selecció i assignació del lloc de pràctiques es fa en funció dels interessos formatius de l'estudiant i del seu itinerari de formació previ de forma conjunta entre l'estudiant de el tutor/a de pràctiques intern. A partir de l'exploració dels seus interesos i d'acord a les característiques de l'àmbit, institució i/o programa seleccionat, s'elabora previament a l'inici del període de pràctiques, un pla individual de treball on es concreten les activitats a desenvolupar.
Es potenciaran totes aquestes pràctiques articulades a través de l'Aprenentatge-Servei (APS) proposades tant per l'estudiant, com pels tutors de pràctiques interns i/o externs.
Mecanismos de coordinación y seguimiento de prácticas externas S'estableixen canals de coordinació amb els tutors externs d'acord al perfil i característiques del context de les pràctiques dels estudiants.
Relación con el tutor académico El seguiment de l'aprenentatge de l'estudiant per part del tutor/a intern es realitzarà a partir de:
- Seminaris de grup, amb els objectius de compartir l'experiència de pràctiques i presentar i debatre els projectes d'intervenció que proposen els estudiants.
- Tutoria individualitzada, per tal d'acompanyar l'estudiant en el seu procés d'aprenentatge i en la presa de decisions i reconduir, si cal, les activitats previstes d'acord a un procés d'avaluació obert.
Relación con el tutor de la empresa / investigación El tutor/a intern mantindrà contactes amb el tutor/a extern d'acord al perfil i característiques del context de les pràctiques dels estudiants.

L'acompanyament de l'estudiant en el període d'estada a pràctiques el realitza el tutor extern d'acord a la intensitat i forma adequada segons les característiques del lloc de pràctiques.
Memoria Vinculada al Diari de camp ia l'anàlisi per part de l'estudiant de l'àmbit i/o sector d'intervenció objecte de l'organització i la proposta d'intervenció, tant pel que fa a la justificació contextual i teòrica com pel seu plantejament metodològic.
Estancia de prácticas L'estada en pràctiques s'orientarà a:
- Observació i coneixement de la realitat i del camp d'acció professional que desenvolupa la institució i/o projecte on l'estudiant realitza les pràctiques.
- Desenvolupament de les habilitats i competències que requereix la intervenció social.
- Aportació per part del l'estudiant a la institució, de la seva capacitat de treball, de reflexió i de proposta de línies d'intervenció futures.

Mecanismos de coordinación y seguimiento
 
Relación con el tutor de la empresa / investigación
Mecanismos de coordinación y seguimiento de prácticas externas
Selección y asignación del lugar prácticas externas
Memoria
descripción
La coordinació i seguiment de les pràctiques la realitza el tutor intern amb: - El tutor/a extern de l'entitat de pràctiques que acull l'estudiant, a través d'entrevistes conjuntes amb l'estudiant. - Els estudiants, a través dels seminaris de grup i de les tutories individuals.

Evaluación
  descripción Peso
Relación con el tutor académico El tutor intern (acadèmic) avalua l'aprenentatge de l'estudiant a partir de:
- L'assistència i participació als seminaris de grup.
- La valoració dels aprenentatges dels estudiants compartits en les tutories individuals, de l'evolució de l'estudiant durant el període i de la seva capacitat per incorporar les valoracions crítiques.
10%
Memoria EL tutor intern (acadèmic) avalua:
-el diari de camp
- l'anàlisi diagnòstica per part de l'estudiant de l'àmbit i/o sector d'intervenció objecte de l'organització i
- la proposta d'intervenció, tant pel que fa a la justificació contextual i teòrica com pel seu plantejament metodològic.
40%
Estancia de prácticas El tutor extern avalua el desenvolupament de l'estudiant durant el períde de pràctiques a l'entitat, organització o institució on les realitza a través de l'informe del tutor professional. Caldrà tenir en consideració el compliment del pla de treball individual acordat per a les pràctiques i reflectit en conveni de cada estudiant. 50%
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

Fuentes de información

Básica

S'aportaran diferents fonts d'informació a partir del context i àmbit d'intervenció de les pràctiques.

Complementaria

Recomendaciones


 
Otros comentarios
És recomanable i formarà part de l'avaluació final l'assistència als Seminaris planificats en l'assignatura, així com tutories individuals amb el tutor intern per observar l'evolució i compliment del pla específic d'actuació.
(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.