DADES IDENTIFICATIVES 2018_19
Assignatura (*) CONTROVÈRSIES ALIMENTÀRIES: SUBJECTES, PRÀCTIQUES I DISCURSOS Codi 12835118
Ensenyament
Antropologia Mèdica i Salut Global (2014)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període Horaris i dates d'examen
5 Obligatòria Segon 1Q
Modalitat i llengua d'impartició
Departament Antropologia, Filosofia i Treball Social
Coordinador/a
GRACIA ARNAIZ, MARIA ISABEL
Adreça electrònica mabel.gracia@urv.cat
Professors/es
GRACIA ARNAIZ, MARIA ISABEL
Web
Descripció general i informació rellevant En l'actualitat, les agendes polítiques estan plenes de temes que posen super atenció en l'alimentació i que, per sumi transcendència, estan siéndo analitzats per diferents disciplines. Des de l'antropologia s'ha senyalat Alguns traços paradoxals del sistema alimentari agroindustrial que convé afrontar. Encara que, per una part, en Alguns Països del planeta aquest sistema ha afavorit la disminució de les diferències socials en el consum i l'augment de la seguretat alimentària, d'altra banda ha Augmentat les incerteses sobre la innocuïtat dels aliments processats i les controvèrsies por els alts costes mediambientals i socials associats. Es tracta d'un sistema que a més accentuar, no sense tensions i oposició, els processos de globalització de productes i cuines, la intensificació de la producció i acumulació d'aliments i la diversificació de menjar en Mercats i taules, alhora que coexisteix amb i contribueix a la malnutrició de milions de persones ja sumi manca de sobirania alimentària. En aquesta assignatura es presentaran Treballs que, des de diferents perspectives, emfatitzen aquestes paradoxes abordant les diverses causes que les provoquen, així com els Efectes que tenen en l'alimentació quotidiana. Es tracta d'estudis que, Prenent en Compte a diferents actors socials, donen compte de les múltiples pràctiques i els discursos generats a consecuència de processos com la individualització, mercantilització, la medicalització o la precarització econòmica que han Atès pas tant a Fenòmens d'especialització i particularització de la producció i consum alimentari por MOTIUS religiosos, ètic-ideològics, Econòmics 01:00 ecològics com a formes d'estandardització alimentària provocada per la Creixent globalització i interconnexió transnacional.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A3 Dominar i saber utilitzar les eines tècniques i metodològiques avançades emprades actualment en investigació bàsica i aplicada en antropologia mèdica, salut global i altres camps relacionats amb els processos de salut, malaltia i atenció per aplicar-los correctament en el context de les investigacions sobre aspectes socials i culturals de la salut.
 A5 Dissenyar projectes d'investigació avançats, en base a les diferents metodologies i tipologies de projectes d'investigació en el camp de l'antropologia mèdica i salut global.
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C2 Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A3 Pren contacte amb les línies d'investigació més innovadores dins del camp de l'antropologia mèdica i la salut global per poder discutir-les amb experts en aquest camp.
Desenvolupa l'esperit crític i analític en un context de debat en les fronteres del coneixement.
 A5 Coneix i sap implementar els diferents tipus de projectes d'investigació avançats en antropologia mèdica i salut global i saber dissenyar-los.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C2 Utilitza programari per a comunicació on-line: eines interactives (web, moodle, blocs..), correu electrònic, fòrums, xat, vídeo-conferències, eines de treball col·laboratiu...

Continguts
Tema Subtema
UNITAT 1. CONTROVERSIES TEORIQUES (Post) modernitats alimentàres economia política, construccionisme social, debats estructura-agency. L'alimentacio com a risc, l'alimentacio com a remei.
UNITAT 2. ELS SISTEMES ALIMENTARIS: CANVIS I CONTINUÏTATS Glocalizació dels repertoris alimentaris. De fast-food al slow food: la racionalitat de la irracionalitat?. Els particularismes alimentaris. Mengem com vivim.
UNITAT 3 LA MEDICALITZACIÓ DE L’ALIMENTACIÓ (I). (Des)encuentres entre cos, alimentació i gènere. Devenir anorèxica: subjectes, prácticas y discursos. Procesos de normalització/normativització corporal.
UNITAT 4. LA MEDICALITZACIÓ DE LA ALIMENTACIÓ (II)

Societat lipofobes, societats obegosèniques: la obesitat com a problema sanitari, econòmic i social. De la lipofobia al lipobofisme. Economia política de la obesidad: límits dels models preventius globals.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
5 0 5
Sessió Magistral
A5
C2
20 5 25
Seminaris
A5
10 20 30
Treballs
A3
A5
C2
5 50 55
Atenció personalitzada
10 0 10
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Treballs a realitzar per l'alumne
Sessió Magistral Classes impartides pel professor
Seminaris Seminaris impartits pel professor
Treballs Treballs a realitzar per l'alumne
Atenció personalitzada Tutories amb el docent

Atenció personalitzada
Descripció
Es recomenable utilitzar les tutories presencials i/o online per comentar el guió dels treballs o per resoldre possibles dubtes sobre la matèria.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Seminaris
A5
1)Participació i argumentació de debats clau.

2) Comentari crític
20%
Treballs
A3
A5
C2

Realització d'un treball de:

1) Aprofundiment teoric sobre un tema/subtema del programa.

2) Aproximacio etnografica sobre el tema escollit

80%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Si no es pot assitir a classe cal convenir, a l'inici del curs, una avaluació alternativa (mitjançant un treball escrit específic o examen).


Fonts d'informació

Bàsica

Counihan, C. Siniscalchi, V. Food activism. Agency, democracy and Economy. London: Bloomsbury. 2014

Fischler, C. Pardo, V. (dir). Les alimentations particulières. Mangerons-nous encore ensemble demain?? Paris, Odile Jacob, 2013.

Gracia-Arnaiz, M. Comemos lo que somos. Reflexiones sobre cuerpo, género y salud, Barcelona: Icaria Editorial. 2015.

Gómez Benito, C. (coord). Estudios de socio-antropología de la alimentación en España, Madrid: Publicaciones MAPAMA. 2017

Maurer, D. y Sobal, J. (eds.) Eating agendas. Food and nutrition as a social problems, Aldine, Nueva York, 1996.

Jackson, P. Anxious Appetites. Food and Consumer Culture, London: Bloomsbury Academic. 2015.

Lupton D. Food, the body and the self, SAGE Publications, Londres, 1996.

McCullough, M.; Hardin, J.A. (eds) Reconstructing Obesity. The meaning of measures and the measure of meanings, Oxford: Berghahn Books, 2013.

Poulain, J.P. Sociologie de l’obesité. París: Presses Universitaires de France. 2009

Ritzer, G. La McDonalización de la sociedad. Madrid: Editorial Popular. 2007.

Saguy, A. G. What’s wrong with fat?. New York: Oxford University Press. 2013.

Watson, J.I; Caldwell, M. (eds) The cultural politics of food and eating. Oxford: Blackwell Publishing, 2005.

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent