Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A8 |
Analitzar adequadament dades i resultats experimentals propis del camp científic i saber-los interpretar. |
| A10 |
Apreciar la complexitat i diversitat dels organismes a través de l'estudi de les seves molècules, cèl·lules i processos fisiològics, la seva genètica i evolució. |
| A13 |
Aplicar coneixements moleculars a la interpretació fisiològica del funcionament normal o patològic de l'organisme. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B6 |
Comunicar informació, idees, problemes i solucions de manera clara i efectiva en públic o en àmbits tècnics concrets. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A8 |
Ser conscient de les noves estratègies i conceptes en l'estudi de la nutrició
| | A10 |
Identificar les classes de nutrients essencials i conèixer les seves característiques i funcions bàsiques
| | A13 |
Adquirir consciència de la relació nutrició, salut i malaltia
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B6 |
Fa presentacions interessants i convincents
Analitza, valora i respon de manera adequada a les preguntes que se li formulen en una presentació oral
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
NUTRICIÓ I SALUT
|
Concepte de nutrient, aliment i dieta.
Macronutrients i micronutrients (tipus i funcions)
Quantitat diària recomanada.
Introducció a la genòmica nutricional: nutrigenòmica i nutrigenètica |
MICROBIOTA |
Característiques de la microbiota
Relació de la microbiota amb l’hoste.
Factors de la dieta que modulen la microbiota
|
MACRONUTRIENTS |
Carbohidrats: Carbohydrate response element-bindingprotein (ChREBP) i regulació de l’expressió gènica per la glucosa. La fructosa de la dieta com generadora de fetge gras.
Lípids: Els PPARs com sensors dels àcids grassos. Regulació de l’expressió gènica pels àcids grassos de la dieta (PPARs i SREBPs). Paper de LXR i FXR en el control de l’absorció i eliminació de colesterol. Metabòlits senyalitzadors.
Proteïnes i aminoàcids: Valor nutritiu de les proteïnes (index que s’utilitzen per mesurar-la). Importància dels aminoàcids no-essencial en la dieta. Factors de transcripció implicats en la detecció de deficiència d’aminoàcids.
Macronutrients i variants genètiques dels individus |
MICRONUTRIENTS |
Vitamines hidrosolubles. Metabolisme d’unitats d’1 carboni. Folat, vitamina B6 i vitamina B12
Vitamines liposolubles. Receptors nuclears de la vitamina A i vitamina D
Minerals: Sensors de ferro i control de l’expressió gènica. Zinc i expressió gènica.
Micronutrients i variants genètiques dels individus |
COMPONENTS NO NUTRIENTS DELS ALIMENTS |
Control de la funcionalitat cel.lular per no nutrients |
MODIFICACIONS EPIGENÈTIQUES INDUÏDES PELS NUTRIENTS |
Impronta metabòlica
Epigenètica nutricional
|
METABOLISME ENERGÈTIC I CONTROL DEL PES CORPORAL |
Composició corporal.
Components de la despesa energètica i mètodes per avaluar-la
Control de la ingesta i de la despesa energètica. Hormones involucrades.
Moduladors del metabolisme energètic: AMPK, FOXO1 i SIRT 1
Genètica de l’obesitat.
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
44 |
69 |
113 |
Seminaris |
|
15 |
15 |
30 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves mixtes |
|
4 |
0 |
4 |
Proves orals |
|
1 |
0 |
1 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l'assignatura |
Sessió Magistral |
Exposició dels continguts de l'assignatura |
Seminaris |
Presentació oral d'un tema relacionat amb conceptes de l'assigantura |
Atenció personalitzada |
Resolució de dubtes i assessorament en l'exposició oral |
Descripció |
Departament de Bioquímica i Biotecnologia.
Cinta Bladé:
Despatx 110.
correu electronic:mariacinta.blade@urv.cat
telèfon: 977 55 8216
Manuel Suarez
Despatx 105.
correu electronic: manuel.suarez@urv.cat
telefon: 977 55 8630
Begoña Muguerza
Despatx 100
correu electronic: begona-muguerza@urv.cat
telefon: 977 55 8837
|
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Proves mixtes |
|
Avaluació del contingut de les sessions magistrals en dos exàmens amb un valor del 40% cadascún |
80% |
Proves orals |
|
Presentació oral d'un tema seleccionat |
20% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
És requisit imprescindible per superar l'assignatura obtenir un mínim de 5 punts sobre 10 a cada prova d'avaluació. L'assistència a les presentacions dels companys és obligatòria. La segona convocatòria consistirà en un examen final de tot el temari de l'assignatura i es mantindrà la nota de la presentació oral. Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora. |
Bàsica |
Ángel Gil Hernández, Tratado de Nutrición, Tomo 1. Bases fisiológicas y bioquímicas de la Nutrición, 3, 2017
Ángel Gil Hernández, Tratado de Nutrición. Tomo 2. Bases Moleculares de la Nutrición, 3, 2017
|
|
Complementària |
ALEMANY, M., Obesidad y nutrición, Alianza Editorial, Madrid 1992
ALEMANY, M, Enciclopedia de las Dietas y la Nutrición, 2 edició. Ed. Planeta, Barcelona, 1999
BJÖRNTORP, P., BRODOFF, B.N, Obesity., J.B. Lippincott Co., Philadelphia, 1992
COMBS, G.F, The Vitamins, Academic Press, San Diego, 1998
ENSMINGER , A. H, Foods & nutrition encyclopedia, 2nd ed . CRC, Boca Raton, Florida, 1994
GARCÍA SEGOVIA, P, MARTÍNEZ MONZO, Nutrición humana, , 2001
GARROW, J. S. i W. P. T. JAMES , Human nutrition and dietetics, 9th ed., Churchill Livingstone, Edinbourgh, 1994
HERNÁNDEZ RODRÍGUEZ, M. i SASTRE GALLEGO A., Tratado de nutrición, Díaz de Santos, Madrid, 1999
LINDER, M.C, Nutrición: aspectos bioquímicos, metabólicos y clínicos, Eunsa, Pamplona, 1988
MACRAE, R., SADLER, M.J., Encyclopaedia of food science, food technology and nutrition. 8 volums, Academic Press, London, 1993
MARTÍNEZ, J.A.: , Fundamentos teórico-prácticos de nutrición y dietética, McGraw-Hill Interamericana, Madrid, 1998
|
MAS, A., AZCUÉ, J.: Metales en sistemas biològicos. Colección LCT nº 74; Promociones y Publicaciones Univeritarias, Barcelona, 1993
MATAIX VERDÚ, J: Nutrición y alimentación humana, 2 volums, , Editorial Díaz de Santos, 2002
MERTZ, W.: Trace elements in human and animal nutrition. Vols. 1 i 2. Academic Press, San Diego, 1982
MORRISON, G., HARK L. . Medical nutrition and disease. 2nd ed. Malden, Mas Blackwell Science cop. 1999
PHIPPS, D.A.: Metals and metabolism. Clarendon Press. Oxford, 1976
SADLER, M. Encyclopedia of human nutrition (3 vol), 1999
SERRA, L.: Nutrición y salud pública métodos, bases científicas y aplicaciones. Masson, Barcelona, 1995
SORIGUER ESCOFET, F.J.C.:La Obesidad. Díaz de Santos, Madrid, 1994.
UNDERWOOD, E.J.: Trace elements in human and animal nutrition. Academic Press, New York, 1977
THOMPSON, J I MANORE, M: Nutrition: An applied approach, Pearson Education Inc., Benjamin Cummings, 2005
VÁZQUEZ, C., A.I. DE COS, C. LÓPEZ-NOMDEDEU. Alimentación y nutrición manual teórico-práctico. Madrid Díaz de Santos cop. 1998 .
WATERLOW, J.C.: Protein-energy malnutrition. Edward Arnold, London, 1992.
|
Assignatures que en continuen el temari |
BIOQUÍMICA DELS ALIMENTS/13214204 | BIOQUÍMICA CULINÀRIA/13214209 | NUTRICIÓ MOLECULAR/13214220 | ALIMENTACIÓ FUNCIONAL I PERSONALITZADA/13214222 |
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
SENYALITZACIÓ I CONTROL DE FUNCIONAMENT CEL·LULAR/13214115 | METABOLISME I LA SEVA REGULACIÓ/13214119 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|