DADES IDENTIFICATIVES 2018_19
Assignatura (*) ALIMENTACIÓ FUNCIONAL I PERSONALITZADA Codi 13214222
Ensenyament
Grau de Bioquímica i Biologia Molecular (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Optativa 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
BRAVO VÁZQUEZ, FRANCISCA ISABEL
Adreça electrònica begona.muguerza@urv.cat
franciscaisabel.bravo@urv.cat
noemi.boque@urv.cat
Professors/es
MUGUERZA MARQUÍNEZ, MARIA BEGOÑA
BRAVO VÁZQUEZ, FRANCISCA ISABEL
BOQUÉ TERRÉ, NOEMÍ
Web
Descripció general i informació rellevant El temari que s'impartirà a l'assignatura permetrà a l'alumne conèixer les propietats dels ingredients bioactius i la seva funció en l'organisme. Avaluar la seva funcionalitat. Conèixer la legislació vigent sobre aliments funcionals i la percepció del consumidor. Discutir temes d'actualitat en nutrició. A més, els donará una visió general sobre l’evolució de la nutrició i la dietètica, i contextualitzar aquesta evolució en la societat actual on s’han produït importants avenços científico-tecnològics que permeten prevenir i diagnosticar patologies però, d’altra banda es veu sotmesa a una “sobrecàrrega calòrica”. Es presentaran les composicions d’algunes de les dietes actuals, així com els possibles beneficis que poden presentar en la salut.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A8 Analitzar adequadament dades i resultats experimentals propis del camp científic i saber-los interpretar.
 A13 Aplicar coneixements moleculars a la interpretació fisiològica del funcionament normal o patològic de l'organisme.
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A8 Comprendre les bases de legislació referent a aliments funcionals
Conèixer els efectes dels components bioactius del aliments sobre la salut
Entendre el paper de l'EFSA a Europa en relació als aliments funcionals
Identificar els perfils nutricionals saludables
 A13 Avaluar l’estat nutricional de l’individu
Descriure els possibles beneficis i inconvenients de les principals dietes
Elaborar les dietes apropiades en funció de les necessitats específiques de cada individu
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Tema 1 Nutrició i la dietètica: passat, present i futur: La Nutrició i la Dietètica a lo llarg de la història. Interacció de la biologia i la cultura en els nostres hàbits dietètics. Importància de la Nutrició en la salut i la malaltia. Perspectives de futur.
Tema 2 Nutrició personalitzada en l'actualitat: aliments funcionals. Concepte d'aliment i ingredient funcional. Relació nutrició - salut. Tipus d'aliments funcionals. Característiques dels aliments funcionals : funcionalitat fisiològica i funcionalitat tecnològica.
Tema 3 Alimentació saludable. Orientació enfront l’abundància de recomanacions sobre el que s’ha de menjar. Sobreabundància de productes alimentaris. Ingesta dietètica: valoració i validació: Técniques d’estudi de la ingesta dietética. Marcadors biològics per a la validació de la ingesta dietética.
Tema 4 Regulació i disseny d'aliments funcionals. Reglamentació europea. Diferència aliment funcional - Novell food. FUFOSE . Passclaim . EFSA . Dossiers per a l'acceptació d'un claim . Evidència científica. Caracterització dels ingredients i aliments funcionals. Tendències de consum. Definició de dianes fisiològiques : sectors poblacions, incidències de patologies. Definició de la funcionalitat. Perfil nutricional : concepte , perfils nutricionals " adequats" , millora del perfil nutricional, disseny d'aliments funcionals més saludables.
Tema 5 Valoració de l’estat nutricional: Valoració individual. Valoració de l’estat nutricional en situacions específiques, en poblacions especials, etc. Epidemiologia nutricional. Mètodes de determinació de la composició corporal. Bioquímica clínica en la valoració nutricional (paràmetres bioquímics, immunològics...)
Tema 6 Definició, característiques i efectes de les dietes més importants. Conceptes generals i exemples pràctics
Tema 7 Utilització de fitoquímics en aliments funcionals. Definició . Evidència científica. Aprobación com novell food. Aprovació per l'EFSA com a agent hipocolesteromiant .
Tema 8 Probiòtics i prebiòtics . Fibra alimentària. Exemples de mercat.
Tema 9 Àcids grassos. Àcids grassos saturats . Greixos trans. Altres àcids grassos amb propietats beneficioses. Àcids grassos mono i poliinsaturats . CLA . Desafiaments tecnològics. Exemples de mercat.
Tema 10 Antioxidants. Ús d'antioxidants en un aliment funcional. Mecanisme d'actuació. Mesura de l'eficàcia : quantificació i caracterització dels compostos antioxidant. Mesura de la capacitat antioxidant. Exemples de mercat.
Tema 11 Utilizació de pèptids bioactius en aliments funcionals. Funcionalitat. Obtenció de pèptids bioactius. Identificació de pèptids . Exemples de mercat.
Tema 12 Utilització de vitamines i minerals en aliments funcionals.
Tema 13 Nutrició en situacions fisiològiques especials: Embaràs, lactància etc
Tema 14 Nutrició en situacions patològiques: obesitat, diabetes, hipertensió..

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 1 2
Sessió Magistral
A8
A13
37 0 37
Seminaris
A8
A13
6 1 7
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A8
A13
5 0.6 5.6
Presentacions / exposicions
A8
A13
6 1 7
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
A8
A13
4 0 4
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura
Seminaris Es treballaran i discutiran articles científics i/o casos clínics relacionats amb la temàtica de l’assignatura i que es lliuraran amb antelació per a que els alumnes llegueixin i responguin les preguntes.
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Realització d'activitats proposades pel professor l'aula
Presentacions / exposicions -Disseny, creació i elaboració d'una o dues xerradas o talleres sobre algun aspecte de l'assignatura a un públic definit pels alumnes de l'aula.
-Registre reflexiu del desenvolupament de l'activitat
-Presentació dels resultats i reflexions observades
Atenció personalitzada Atenció individualitzada de l'alumnat sobre aspectes/ dubtes sorgits durant el curs

Atenció personalitzada
Descripció
Cal que contacteu amb el professor responsable de l'assignatura. Francisca Isabel Bravo Vázquez Despatx 100: Departament de bioquímica i biotecnologia (Facultat enologia / química ) 977 55 88 37. franciscaisabel.bravo@urv.cat

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Seminaris
A8
A13
Participació i/o lliurament d'exercicis 10%
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A8
A13
S'avaluarà les activitats realitzades per l'alumne mitjançant la seva assistència a aquestes i/o pel lliurament d'exercicis 10%
Presentacions / exposicions
A8
A13
S'avaluarà:
-La realització, disseny i creació per part de l'alumne d'una o dues o xerrades o talleres sobre algun aspecte de l'assignatura.
30%
Proves mixtes
A8
A13
Es realitzarà dos exàmens de tipus mixt que avaluarà el contingut teòric de l'assignatura (contingut classe magistral) 50%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

PRIMERA CONVOCATORIA

· L'alumne aprovarà l'assignatura quan iguali o superi la qualificació de 5/10 en sumar totes les puntuacions obtingudes en les diferents activitats realitzades en l'assignatura.

· Per obtenir una qualificació en l'assignatura , l'alumne haurà d'haver aconseguit almenys un 5/10 en las 2 probes mixtes. En cas que no s'assoleixi aquesta nota, la qualificació final de l'assignatura en aquesta convocatòria serà de suspens.

SEGONA CONVOCATÒRIA

· L'alumne haurà de realitzar un examen tipus mixt del contingut teòric de l'assignatura. L'examen serà del mateix tipus que el realitzat en la convocatòria anterior. Només s'haurà de presentar del bloc de contingut que tingui suspens.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica Gil Hernandez, A, Tratado de Nutrición (Vol I y III) , , Médica Panamericana
Salas Salvado, J. i col. 2008, Nutricion y Dietetica Clínica, , Masson, cop.
Alvarez, N. - Bague, A. 2011, Los alimentos funcionales. Una oportunidad para una mejor salud, , AMV, ediciones
Blade et al. 2016, Proanthocyanidins in health and disease, , BioFactors 42(1): 5-12
Margalef, M. et al. editado por: P.B. Andrade, P. Valentao, D.M. Pereira, Natural angiotensin converting enzyme (ACE) inhibitors with antihypertensive properties. En: Natural products targeting clinically relevant enzymess, 1ª (2017), Wiley-VCH

Complementària J.A. Bartrina/A. Gil, Alimentos funcionales y salud en la etapa infantil y juvenil, 1ª (2010), Médica Panamericana
F. Puiggròs et al. Editores: I. Aguiló-Aguayo y L. Plaza, Functional beverages. En: Innovative technologies in beverage processing, 1ª (2017), John Wiley & Sons Ltd

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent