IDENTIFYING DATA 2019_20
Subject (*) FUNCTIONAL AND PERSONALISED FOOD Code 13214222
Study programme
Bachelor's Degree in Biochemistry and Molecular Biology (2009)
Cycle 1st
Descriptors Credits Type Year Period
6 Optional 1Q
Language
Català
Department Biochemistry and Biotechnology
Coordinator
BRAVO VÁZQUEZ, FRANCISCA ISABEL
E-mail begona.muguerza@urv.cat
franciscaisabel.bravo@urv.cat
anna.mas@urv.cat
Lecturers
MUGUERZA MARQUÍNEZ, MARIA BEGOÑA
BRAVO VÁZQUEZ, FRANCISCA ISABEL
MAS CAPDEVILA, ANNA
Web
General description and relevant information El temari que s'impartirà a l'assignatura permetrà a l'alumne conèixer les propietats dels ingredients bioactius i la seva funció en l'organisme. Avaluar la seva funcionalitat. Conèixer la legislació vigent sobre aliments funcionals i la percepció del consumidor. Discutir temes d'actualitat en nutrició. A més, els donará una visió general sobre l’evolució de la nutrició i la dietètica, i contextualitzar aquesta evolució en la societat actual on s’han produït importants avenços científico-tecnològics que permeten prevenir i diagnosticar patologies però, d’altra banda es veu sotmesa a una “sobrecàrrega calòrica”. Es presentaran les composicions d’algunes de les dietes actuals, així com els possibles beneficis que poden presentar en la salut.

Competences
Type A Code Competences Specific
 CE8 Analyze and interpret data and experimental results in the scientific ambit.
 CE13 Apply molecular knowledge to the physiological interpretation of the normal or physiological functioning of the organism.
Type B Code Competences Transversal
Type C Code Competences Nuclear

Learning outcomes
Type A Code Learning outcomes
 CE8 Comprendre les bases de legislació referent a aliments funcionals
Conèixer els efectes dels components bioactius del aliments sobre la salut
Entendre el paper de l'EFSA a Europa en relació als aliments funcionals
Identificar els perfils nutricionals saludables
 CE13 Avaluar l’estat nutricional de l’individu
Descriure els possibles beneficis i inconvenients de les principals dietes
Elaborar les dietes apropiades en funció de les necessitats específiques de cada individu
Type B Code Learning outcomes
Type C Code Learning outcomes

Contents
Topic Sub-topic
Topic 1 Nutrition and dietetics: past, present and future: nutrition and dietetics throughout history. Interaction between biology and culture in our dietary habits. The importance of nutrition in health and illness. Future perspectives.
Topic 2 Personalized nutrition today: functional foods. The concept of food and functional ingredient. The relationship between nutrition and health. Types of functional foods. The characteristics of functional foods: physiological functionality and technological functionality.
Topic 3 Healthy diet. Guidance for negotiating the abundance of recommendations on what we should eat. The overabundance of food products. Dietary intake: evaluation and validation. Techniques for studying dietary intake. Biological markers for validating dietary intake.
Topic 4 The regulation and design of functional foods. European regulations. The difference between functional foods and novel foods. FUFOSE. Passclaim. EFSA. Health claim dossiers. Scientific evidence. The characterization of ingredients and functional foods. Consumer trends. The definition of physiological targets: sectors and populations, the incidence of diseases. The definition of functionality. Nutritional profile: concept, ‘suitable’ nutritional profiles, nutritional profile improvement, the design of healthier functional foods.
Topic 5 Assessment of nutritional status: personalised assessment. Assessment of nutritional status in specific situations and particular populations, etc. Nutritional epidemiology. Methods of measuring body composition. Clinical biochemistry in nutritional assessment (biochemical and immunological parameters, etc.).
Topic 6 Definition, characteristics and effects of the most important diets. General concepts and practical examples.
Topic 7 Use of phytochemicals in functional foods. Definition. Scientific evidence. Approval as a novel food. Approval by the EFSA as a hypocholesterolemic agent.
Topic 8 Probiotics and prebiotics. Food fibre. Market examples.
Topic 9 Fatty acids. Saturated fatty acids. Trans fats. Other fatty acids with beneficial properties. Mono- and polyunsaturated fatty acids. CLA. Technological challenges. Market examples.
Topic 10 Antioxidants. The use of antioxidants in a functional food. Action mechanisms. Measuring efficacy: the quantification and characterization of antioxidant compounds. The measurement of antioxidant capacity. Market examples.
Topic 11 The use of bioactive peptides in functional foods. Functionality. Obtaining bioactive peptides. The identification of peptides. Market examples.
Topic 12 The use of vitamins and minerals in functional foods.
Topic 13 Nutrition in special physiological situations: pregnancy, lactation, etc.
Topic 14 Nutrition in pathological situations: obesity, diabetes, hypertension.

Planning
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours
Hours outside the classroom
(**) Total hours
Introductory activities
1 1 2
Lecture
CE8
CE13
34 0 34
Seminars
CE8
CE13
6 25 31
Problem solving, exercises in the classroom
CE8
CE13
5 29 34
Presentations / oral communications
CE8
CE13
9 35 44
Personal attention
1 0 1
 
Mixed tests
CE8
CE13
4 0 4
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies
  Description
Introductory activities Presentació de l'assignatura
Lecture Exposició dels continguts de l'assignatura
Seminars Es treballaran i discutiran articles científics i/o casos clínics relacionats amb la temàtica de l’assignatura i que es lliuraran amb antelació per a que els alumnes llegueixin i responguin les preguntes.
Problem solving, exercises in the classroom Realització d'activitats proposades pel professor l'aula
Presentations / oral communications -Disseny, creació i elaboració d'una o dues xerradas o talleres sobre algun aspecte de l'assignatura a un públic definit pels alumnes de l'aula.
-Registre reflexiu del desenvolupament de l'activitat
-Presentació dels resultats i reflexions observades
Personal attention Atenció individualitzada de l'alumnat sobre aspectes/ dubtes sorgits durant el curs

Personalized attention
Description
Cal que contacteu amb el professor responsable de l'assignatura. Francisca Isabel Bravo Vázquez Despatx 100: Departament de bioquímica i biotecnologia (Facultat enologia / química ) 977 55 88 37. franciscaisabel.bravo@urv.cat

Assessment
Methodologies Competences Description Weight        
Seminars
CE8
CE13
Participació i/o lliurament d'exercicis 10%
Problem solving, exercises in the classroom
CE8
CE13
S'avaluarà les activitats realitzades per l'alumne mitjançant la seva assistència a aquestes i/o pel lliurament d'exercicis 10%
Presentations / oral communications
CE8
CE13
S'avaluarà:
-La realització, disseny i creació per part de l'alumne d'una o dues o xerrades o talleres sobre algun aspecte de l'assignatura.
30%
Mixed tests
CE8
CE13
Es realitzarà dos exàmens de tipus mixt que avaluarà el contingut teòric de l'assignatura (contingut classe magistral) 50%
Others  
 
Other comments and second exam session

PRIMERA CONVOCATORIA

· L'alumne aprovarà l'assignatura quan iguali o superi la qualificació de 5/10 en sumar totes les puntuacions obtingudes en les diferents activitats realitzades en l'assignatura.

· Per obtenir una qualificació en l'assignatura , l'alumne haurà d'haver aconseguit almenys un 5/10 en las 2 probes mixtes. En cas que no s'assoleixi aquesta nota, la qualificació final de l'assignatura en aquesta convocatòria serà de suspens.

SEGONA CONVOCATÒRIA

· L'alumne haurà de realitzar un examen tipus mixt del contingut teòric de l'assignatura. L'examen serà del mateix tipus que el realitzat en la convocatòria anterior. Només s'haurà de presentar del bloc de contingut que tingui suspens.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Sources of information

Basic Gil Hernandez, A, Tratado de Nutrición (Vol I y III) , , Médica Panamericana
Salas Salvado, J. i col. 2008, Nutricion y Dietetica Clínica, , Masson, cop.
Alvarez, N. - Bague, A. 2011, Los alimentos funcionales. Una oportunidad para una mejor salud, , AMV, ediciones
Blade et al. 2016, Proanthocyanidins in health and disease, , BioFactors 42(1): 5-12
Margalef, M. et al. editado por: P.B. Andrade, P. Valentao, D.M. Pereira, Natural angiotensin converting enzyme (ACE) inhibitors with antihypertensive properties. En: Natural products targeting clinically relevant enzymess, 1ª (2017), Wiley-VCH

Complementary J.A. Bartrina/A. Gil, Alimentos funcionales y salud en la etapa infantil y juvenil, 1ª (2010), Médica Panamericana
F. Puiggròs et al. Editores: I. Aguiló-Aguayo y L. Plaza, Functional beverages. En: Innovative technologies in beverage processing, 1ª (2017), John Wiley & Sons Ltd
Mas-Capdevila, A., Pons, Z., Aleixandre, A., Bravo, F.I., Muguerza, M, Dose-Related Antihypertensive Properties and the Corresponding Mechanisms of a Chicken Foot Hydrolysate in Hypertensive Rats, Nutrients 2018, 10(9), 1295,
Mas-Capdevila, A., Iglesias-Carres, L., Arola-Arnal, A., Suarez, M., Muguerza, M., Bravo, F.I, Long-term administration of protein hydrolysate from chicken feet induces antihypertensive effect and confers vasoprotective pattern in diet-induced hypertensive rats, Journal of Functional Foods 2019, 55,28-35,

Recommendations


(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.