DADES IDENTIFICATIVES 2021_22
Assignatura (*) NUTRICIÓ I FISIOPATOLOGIA Codi 13675103
Ensenyament
Nutrició i Metabolisme (2012)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Primer AN
Llengua d'impartició
Castellà
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
FERNANDEZ LÓPEZ, JOSÉ ANTONIO
Adreça electrònica joseantonio.fernandez@urv.cat
xavier.remesar@urv.cat
Professors/es
FERNANDEZ LÓPEZ, JOSÉ ANTONIO
REMESAR BETLLOCH, XAVIER
Web http://www.ub.edu/grad3/plae/AccesInformePD?curs=2021&codiGiga=569294&idioma=ESP&recurs=publicacio
Descripció general i informació rellevant <p> Assignatura impartida des de la UB. Es necessita coneixement previ de Fisiologia humana bàsica, sistema circulatori, nerviós i hormonal. Bioquímica, en especial vies metabòliques principals i la seva regulació.</p><div>Consultar guia docent al web indicat.</div>

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Comú
  AC4 CE4-Identificar perfectament la relació entre nutrients i patologies.
  Professionalitzador
  Recerca
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
  BC2 CT2-Formular valoracions a partir de la gestió i ús eficient de la informació.
Tipus C Codi Competències Nuclears

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
AC4
BC2

Continguts
Tema Subtema
1. Homeòstasis i balanç energètic Concepte d’homeòstasis. Descripció d’un model homeostàtic. Precisió i cost energètic
de manteniment. Equació general del balanç energètic d’un organisme. Factors
estables i modulació de l’equació del balanç energètic. Termogènesis. Eficiència
energètica en l’utilització de substrats.
2. Homeòstasis tèrmica Reaccions bioquímiques i manteniment de la temperatura corporal, valor de Q10 de les reaccions. Importància de l'homeotèrmia. Concepte de temperatura corporal, variabilitat i manteniment. Paper de la calor residual i de la termogènesi obligatòria i adaptativa. Eficiència dels sistemes de manteniment de la temperatura corporal, influència sobre la generació de calor. Pèrdues globals d'energia, balanç energètic, equilibri entre producció i pèrdues de calor. Sistemes de manteniment de la temperatura, cost energètic.
3. Taxa metabòlica Taxa metabòlica, concepte. Modulació fisiològica. Taxa metabòlica basal, relacions alomètriques. Hipòtesi que expliquen la relació entre massa corporal i taxa metabòlica. Llei de superfícies. Homeotermia i flux de sang.
4. Termogènesis
Termogènesis. Concepte, formes de termogènesis. Termogènesis adaptativa i
obligatòria. Termogènesis induïda per la dieta i termogènesis ‘pura’. Mecanismes de
termogènesis. Hipòtesis, cicles fútils. Tremolor i termogènesis muscular no
tremolosa. Termogènesis al teixit adipós marró, UCP1, estructura i funció. D’altres
proteïnes desacobladores, possibles funciones.
5. Control de la ingesta d’aliments
Control de la ingesta d’energia. Sistemes de control de la ingesta de glúcids i lípids.
Senyals gàstriques i intestinals. Paper de les hormones i pèptids intestinals.
D’hipotàlem. Paper en el control del pes corporal. Neuropèptids: POMC, NPY, etc.
Senyals perifèriques.
6. El teixit adipós Teixit adipós. Emmagatzematge d’energia i òrgan endocrí. Funcions dels adipòcits:
endocrina, autocrina i paracrina. Citoquines. Control nerviós. Interaccions
hormonals. Control de l’adipogènesi i de la lipòlisi. El teixit adipós i els processos
inflamatoris.
7. Dèficit energètic i proteic: malnutrició calòric-proteica i caquèxia
Malnutrició calòric-proteica. Tipus. Mecanismes patogènics i conseqüències
metabòliques. Tractament i recuperació. Caquèxia. Definició i tipus, orígens.
Envelliment. Caquèxia del càncer i malalties consuntives.
8. Interaccions glúcids-lípids energia: la síndrome metabòlica Historia natural de la síndrome metabòlica: dieta primitiva, excés nutricional,
protecció enfront de l’excés de nutrients, resistència a la insulina. Paper dels lípids i
aminoàcids. La síndrome metabòlica, orígens i definició. Components, malalties
associades. Relacions patogèniques entre els components de la síndrome metabòlica
Dislipèmies. Lipotoxicitat. Aterosclerosis. Els lípids en la dieta. L’adipòcit, paper
fisiològic i regulació. Diferenciació. Funcions endocrines, paracrines i immunes.
L’adipòcit malalt, dany endotelial.
9. Nutrició i malalties metabòliques Concepte de malaltia metabòlica, tipus i varietats: malalties susceptibles de millora
amb la dieta, efectes coadjuvants i contraindicacions. Estudis sistemàtics de les
malalties metabòliques i adaptacions de la dieta al seu tractament. Paper global de la
dieta com a element terapèutic.
10. Nutrició i biota Grandària, funcions i diversitat de la biota. Relacions amb la dieta. Efectes simbiòtics, comensals i parasíticos. Probiòtics. La formació de femta, les seves característiques i composició. Defensa: barreres contra la biota, sistema immune. Manteniment de la composició i alteracions de la biota. Malalties causades per alteracions de la biota. Mites i realitats.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
0 0 0
 
 
Atenció personalitzada
0 0 0
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Descripció

Coordinació: Jose Antonio Fernandez Lopez (josfernandez@ub.edu)

Departament: Departament de Bioquímica i Biomedicina Molecular


Avaluació
  Descripció Pes
 
Altres comentaris i segona convocatòria



Fonts d'informació

Bàsica

CERCABIB

Llibre

Ruiz Pons M, Sánchez-Valverde Visus F, Dalmau Serra J. Tratamiento nutricional de los errores innatos del metabolismo. 3a ed. Madrid: Drug Ergon; DL 2015.  

Article

M. Alemany. Concepto de dieta mediterránea: ¿un grupo de alimentos saludables, una dieta o una panacea publicitaria? Med.Clin. 2011;136 (13):594-599.  

Alemany M. Different effects of hyperlipidic diets in human lactation and adulthood: growth versus the development of obesity. Reprod. Biol. Endocrinol. 2011; 9 (101)  

Maury E, Brichard SM. Adipokine dysregulation, adipose tissue inflammation and metabolic syndrome. Mol Cell Endocrinol. 2010;314:1-16  

Cannon B, Nedergaard J. Brown Adipose Tissue: Function and Physiological Significance. Physiol Rev. 2004;84: 277-359.doi 10.1152/physrev.00015.2003  

Cannon B, Nedergaard J. Neither brown nor white. Nature. 2012;488:286-287  

Cummings DE, Overduin J. Gastrointestinal regulation of food intake. J Clin Invest. 2007;117:13-23.  

Keesey RE, Hirvonen MD. Body-weight set-points: determination and adjustment. J Nutr. 1997;127:1875S-1883S.  

Nedergaard J, Bengtsson T, Cannon B. Unexpected evidence for active brown adipose tissue in adult humans. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2007;293:E444-E452  

Speakman JR. The history and theory of the doubly labeled water technique. Am J Clin Nutr. 1998;68 (suppl):932S-8S  

M. Alemany. Metabolic syndrome: A multifaceted disease of affluence. J. Endocrinol. Metab.2012; 2 (4-5):155-165  

M. Alemany. The problem of nitrogen disposal in the obese. Nutr. Res. Rev.2012; 25 (1):18-28  

M. Alemany. Do the interactions between glucocorticoids and sex hormones regulate the development of the metabolic syndrome? Front. Endocrinol. 2012;3 (27)  

M. Alemany. Regulation of adipose tissue energy availability through blood flow control in the metabolic syndrome. Free Radic. Biol. Med. 2012;52 (10):2108-2119  

M. Alemany. Utilization of dietary glucose in the metabolic syndrome. Nutr.Metab. 2011;8 (74).  

Alemany M. Adipose tissue hypoxia, a conceptual alometric view. J. Endocrinol. Metab. 2011;1 (4):155-158.  

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent