DATOS IDENTIFICATIVOS 2023_24
Asignatura (*) SEMINARIS DE RECERCA Código 13675201
Titulación
Nutrició i Metabolisme (2012)
Ciclo 2n
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo Horarios y datos del examen
3 Optativa Primer AN
Modalidad y lengua de impartición
Departamento Bioquímica i Biotecnologia
Ciències Mèdiques Bàsiques
Medicina i Cirurgia
Coordinador/a
BRAVO VÁZQUEZ, FRANCISCA ISABEL
Correo-e nuria.aranda@urv.cat
montserrat.esteve@urv.cat
elisabet.llaurado@urv.cat
franciscaisabel.bravo@urv.cat
Profesores/as
ARANDA PONS, NÚRIA
ESTEVE RÀFOLS, MONTSERRAT
LLAURADÓ RIBÉ, ELISABET
BRAVO VÁZQUEZ, FRANCISCA ISABEL
Web
Descripción general e información relevante
En aquesta assignatura es pretèn donar una visió aplicada a través de l'assistència d'un seminaris realitzats per especialistes en la matèria de la recerca en nutrició tant des d'una perspectiva de recerca clínica com una recerca bàsica. 


Competències
Tipo A Código Competencias Específicas
  Comú
  AC3 CE3-Interpretar adequadament els resultats dels estudis nutricionals bibliogràfics realitzats amb humans.
  AC5 CE5-Percebre, apreciar i utilitzar la diversitat d'àmbits de coneixement que participen a l'àrea de la nutrició i el metabolisme.
  AC7 CE7-Incorporar eficaçment els avanços científics al propi camp professional.
  Professionalitzador
  Recerca
  AR1 Especialitat "Recerca": Analitzar les últimes tendències en la investigació en nutrició.
Tipo B Código Competencias Transversales
  Comú
Tipo C Código Competencias Nucleares

Objectius d'aprenentatge
Objetivos Competencias
Es pretèn que l'alumne assimili i entengui tant els àmbits de la recerca en la nutrició com els mètodes que s'utilitzen per duur a terme aquesta recerca AC3
AC5
AC7
AR1

Continguts
tema Subtema
L'assignatura està organitzada en dos blocs: 1,5 crèdits impartits per la URV, 1,5 crèdits impartits per la UB. En el cas dels 1,5 crèdits impartits per la URV es realitzaran 3 blocs de seminaris corresponent a tres departaments diferents: Medicina i Cirurgia, Ciències Mèdiques Bàsiques i Bioquímica i Biotecnologia

Planificació
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase Horas fuera de clase (**) Horas totales
Activitats Introductòries
2 0 2
 
Seminaris
24 48 72
 
Atenció personalitzada
1 0 1
 
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologies
Metodologías
  descripción
Activitats Introductòries Descripció del contingut i organització de l'assignatura
Seminaris Els seminaris es realitazan al llarg de tres tardes. La durada aproximada de cada sessió de seminaris (tarda) serà de 4 hores.
Atenció personalitzada Atenció individualitzada de l'alumnat sobre aspectes/ dubtes sorgits durant el curs

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
descripción
L'alumne prodrá resoldre els seus dubtes o problemes preguntant al professor durant les classes o en acabar les mateixes. També podrà sol·licitar al professor una data / hora via correu electrònic o un altre mitjà. Dubtes per la coordinadora de l'assignatura: Francisca Isabel Bravo Vázquez Despatx 100: Departament de bioquímica i biotecnologia 977 55 88 37 franciscaisabel.bravo@urv.cat

Avaluació
  descripción Peso
Seminaris Entrega de resums de 4 seminaris a escollir per l'alumne 100
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

L'assistència és imprescindible per superar l'assignatura.

Per aprovar l'assignatura s'ha d'obtenir com a mínim 5/10 punts en els 4 treballs presentats per l'alumne

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica
  • La bibliografia específica es facilitarà en els seminaris corresponents.
Complementària Ibars, M. et al., Proanthocyanidins potentiate hypothalamic leptin/STAT3 signalling and Pomc gene expression in rats with diet-induced obesity, 41(1):129-136. 2017., International Journal of Obesity.
Pons, Z. et al., Chronic administration of grape-seed polyphenols attenuates the development of hypertension and improves other cardiometabolic risk factors associated with the metabolic syndrome in cafeteria diet-fed, 117 (2): 200-208. 2017, British Journal of Nutrition
Mas-Capdevila, A., Iglesias-Carres, L., Arola-Arnal, A., Suarez, M., Muguerza, M., Bravo, F.I, Long-term administration of protein hydrolysate from chicken feet induces antihypertensive effect and confers vasoprotective pattern in diet-induced hypertensive rats, Journal of Functional Foods 2019, 55,28-35,
R.López-Fernández-Sobrino, C. Torres-Fuentes, F.I: Bravo, B. Muguerza, Winery by-products as a valuable source for natural antihypertensive agents, , Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 20
E. Navarro-Masip, M. Colom-Pellicer, F. Manocchio, A. Arola-Arnal, F.I. Bravo, B. Muguerza, G. Arago, Grape-Seed Proanthocyanidins Modulate Adipose Tissue Adaptations to Obesity in a Photoperiod-Dependent Manner in Fischer 344 Rats, , Nutrients 2023, 15(4), 1037
Francisca Bravo; Enrique Calvo; Rafael López-Villalba; Cristina Torres-Fuentes; Begoña Muguerza; Alm, Valorization of Chicken Slaughterhouse Byproducts to Obtain Antihypertensive Peptides, , Nutrients 2023, 15(2), 457

Recomanacions


(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.