DADES IDENTIFICATIVES 2019_20
Assignatura (*) ANÀLISI SENSORIAL DELS ALIMENTS Codi 13675241
Ensenyament
Nutrició i Metabolisme (2012)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa Juny, Jul., Set.
Llengua d'impartició
Castellà
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
BRAVO VÁZQUEZ, FRANCISCA ISABEL
Adreça electrònica montserrat.riu@urv.cat
mariaelvira.lopez@urv.cat
franciscaisabel.bravo@urv.cat
Professors/es
RIU AUMATELL, MONTSERRAT
LÓPEZ TAMAMES, MARIA ELVIRA
BRAVO VÁZQUEZ, FRANCISCA ISABEL
Web http://www.ub.edu/grad/plae/AccesInformePD?curs=2019&codiGiga=569320&idioma=CAT&recurs=publicacio
Descripció general i informació rellevant Assignatura impartida des de la UB. Introduir a l’alumne/a les tècniques d’avaluació dels aliments per mitjà dels sentits i donar a aquestes validesa científica.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Comú
  Professionalitzador
  Recerca
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
Tipus C Codi Competències Nuclears

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències

Continguts
Tema Subtema
1. Qualitat organolèptica dels aliments. Introducció a l’anàlisi sensorial. Definicions i camps d’aplicació. Qualitat organolèptica dels aliments i relacions amb les mesures
instrumentals i sensorials
2. Neurofisiologia de la percepció. Mecanisme de la percepció, els sentits (la vista, l’olfacte, el gust, l’oïda i el tacte). Llindars sensorials, factors que influeixen en la cadena de percepció
3. Aspectes metodològics de l’anàlisi sensorial. L’entorn, les proves, els panelistes i l’anàlisi estadística
3.1. Plantejament de les proves sensorials: objectius i característiques dels assajos. Direcció de les proves
3.2. Els jutges, la selecció i l’entrenament
3.3. L’entorn en l’anàlisi sensorial: la sala de tast, la mostra, la preparació i la presentació
3.4. Tipus de proves sensorials: afectives, discriminatòries i descriptives
3.5. Anàlisi estadística d’experiments sensorials
3.6. Estudis de consumidors. Metodologia, característiques dels panelistes.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
0 0 0
 
 
Atenció personalitzada
0 0 0
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Descripció
Elvira López Tamames e.lopez.tamames@ub.edu Departament de Nutrició i Bromatologia, Facultat de Farmàcia

Avaluació
  Descripció Pes
 
Altres comentaris i segona convocatòria



Fonts d'informació

Bàsica

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent