DATOS IDENTIFICATIVOS 2013_14
Asignatura (*) PRÀCTIQUES DE LABORATORI DE BIOQUÍMICA DE LA NUTRICIÓ Código 13675250
Titulación
Nutrició i Metabolisme (2012)
Ciclo 2n
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo Horarios y datos del examen
3 Optativa Únic anual
Modalidad y lengua de impartición
Departamento Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
BLADÉ SEGARRA, MARIA CINTA
Correo-e mariacinta.blade@urv.cat
xavier.remesar@urv.cat
Profesores/as
BLADÉ SEGARRA, MARIA CINTA
REMESAR BETLLOCH, XAVIER
Web http://www.ub.edu/masteroficial/nutr_metab/index.php?option=com_content&task=view&id=9&Itemid=9
Descripción general e información relevante Complement de formació que s'imparteix des de la UB. Contactar amb el/la coordinador/a de l'assignatura per tal d'obtenir més informació.

Competències
Tipo A Código Competencias Específicas
  Comú
  Professionalitzador
  Recerca
Tipo B Código Competencias Transversales
  Comú
Tipo C Código Competencias Nucleares
  Comú

Objectius d'aprenentatge
Objetivos Competencias
Familiaritzar a l'alumne amb el treball en el laboratori.
Utilització de material bàsic en un laboratori dedicat a estudis de metabolisme i nutrició.
Determinació de paràmetres bàsics del metabolisme intermediari, que són aplicable a individus humans.
Obtenció, cura i maneig de mostres biològiques.

Continguts
tema Subtema
1. Determinació de paràmetres metabòlics bàsics 1.1. Anàlisi de resultats

Planificació
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase Horas fuera de clase (**) Horas totales
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Pràctiques a laboratoris
51 20 71
Sessió Magistral
2 0 2
 
Atenció personalitzada
1 0 1
 
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologies
Metodologías
  descripción
Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels estudiants i presentació de l’assignatura.
Pràctiques a laboratoris 1) Valoració de paràmetres corporals de l'alumne: determinació de la complexió i del contingut en greix.
Valoració de la despesa energètica.
2) Determinació del contingut d'urea i creatinina en mostres d'orina dels alumnes sotmesos a dieta hiperproteica.
3) Determinació dels nivells d'àcid ascòrbic en orina d'alumnes i en mostres de begudes refrescants i vegetals.
4) Realització de la corba de glucèmia dels alumnes. Resposta a la ingesta massiva de sucre.
5) Obtenció de mostres d'animals d'experimentació: animal alimentat i animal dejunat
Dissecció i obtenció de mostres
Valoració del contingut de glucògen en fetge, múscul i teixit adipós
Valoració del contingut de proteïnes en fetge, múscul i teixit adipós.
Determinació del contingut lipídic de mostres de teixits adipós, múscul i fetge
Determinació del contingut en aigua del fetge, múscul i teixit adipós blanc.
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura.
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
descripción
Fco. Javier Remesar Betlloch xremesar@ub.edu Departament de Nutrició i Bromatologia, Facultat de Biologia

Avaluació
  descripción Peso
Pràctiques a laboratoris Assistència a les pràctiques
Actitud en la realització de treball pràctic
Lliurament del resum de resultats
Avaluació dels comentaris relatius als resultats
25%
25%
25%

25%
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

Fonts d'informació

Bàsica

Complementària

Recomanacions


(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.