DADES IDENTIFICATIVES 2018_19
Assignatura (*) NUTRICIÓ MOLECULAR Codi 13904224
Ensenyament
Doble tit. de Grau de Biotecnologia i de Bioquímica i Biol. Molecular(2014)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Optativa 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
SALVADÓ ROVIRA, MARIA JOSEPA
Adreça electrònica mariajosepa.salvado@urv.cat
Professors/es
SALVADÓ ROVIRA, MARIA JOSEPA
Web
Descripció general i informació rellevant Estudiar la nutrició a nivell molecular.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A13 Aplicar coneixements moleculars a la interpretació fisiològica del funcionament normal o patològic de l'organisme.
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A13 Conèixer les bases moleculars de la nutrició
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
1. Introducció. Fonaments i contextualització. Nutrigenòmica i nutrigenètica. Nutrició personalitzada. Eines. Les “òmiques”. Expectatives.
2. Regulació transcripcional de gens hepàtics per glucosa. Efectes de la glucosa en l’expressió dels enzims glucolítics i lipogènics. Molècula senyal. Element de resposta. Factor de transcripció. Mecanisme de regulació de l’expressió gènica per glucosa.
3. Mecanismes sensors de nutrients. Receptors nuclears. Co-reguladors.
4. Control de l’expressió gènica per àcids grassos. Paper de la longitud de la cadena i del grau d’insaturació. Metabòlits responsables de l’efecte dels àcids grassos de cadena llarga. El paper dels receptors nuclears en la regulació de l’expressió gènica per àcids grassos. Efecte dels àcids grassos en l’abundància nuclear i activitat dels factors de transcripció.
5. Funció “no-nutrient” dels aminoàcids. Adaptació cel·lular a la disponibilitat d’aminoàcids: mecanismes implicats en la regulació de l’expressió gènica. Introducció. Rutes de reconeixement dels aminoàcids Mecanismes moleculars implicats en la regulació de l’expressió gènica en mamífers per el dèficit d’aminoàcids.
6. Funcionalitat de les proteïnes i pèptids bioactius en Nutrigenòmica. Generalitats. Producció de pèptids bioactius. Mecanismes d’acció: pèptids que interfereixen amb altres molècules. Efectes en l’expressió gènica. Modificació epigenètica. Influència indirecta en l’activitat de factors de transcripció. Regulació de la senyalització cel·lular i de la transcripció per unió directa del pèptid lligand al receptor.
7. Proteïnes desacoblants i metabolisme energètic. Regulació del pes corporal. UCPs. AMPK: el vigilant energètic de les nostres cèl·lules.
8. Vitamines i regulació de l’expressió gènica. Vitamina A i expressió gènica. Paper dels RARs i RXRs en el mecanisme d’acció molecular de la vitamina A. Modulació de l’expressió gènica per altres vitamines (Vit B6, Vit C, Vit D, Vit E).
9. Modulació de l’expressió gènica per metalls de la dieta. Ferro, Zinc, Seleni.
10. Xenobiòtics i regulació de l'expressió gènica.
11. Epigenètica.
12. Comportament humà i alimentació. Bases biològiques i genètiques: Introducció. Aspectes genètics específics del comportament alimentari. Diferències genètiques en la percepció del sabor. Sensibilitat al sabor amargant. Sensibilitat al sabor dolç. Sensibilitat al greix.
13. Nutrigenòmica i longevitat. Cap a un envelliment saludable.
14. Microbiota i Nutrició .
15. Beneficis d’una dieta personalitzada. La nutrigenòmica en la prevenció i tractament de malalties complexes. Obesitat, predisposició o nutrició?
16. Variants genètiques, nutrició i càncer.
17. Polimorfismes genètics, nutrició i resposta inflamatòria.
18. Variants genètiques, paràmetres nutricionals i hipertensió.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 1 2
Sessió Magistral
A13
40 40 80
Seminaris
A13
20 20 40
Atenció personalitzada
1 1 2
 
Proves objectives de preguntes curtes
A13
3 23 26
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Plantejament de l'assignatura
Sessió Magistral Desenvolupament dels continguts teòrics
Seminaris Aprofundiment de la materia
Atenció personalitzada Resolució de dubtes i assessorament

Atenció personalitzada
Descripció
Contacteu amb el professor a través del correu electrònic

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Seminaris
A13
Exposició d'un tema 25%
Proves objectives de preguntes curtes
A13
2 examens 75%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica R. Brigelius-Flohé, H-G Joost, Nutritional genomics. Impact on Health and Disease, Wiley, 2006
J. Zempleni, H. Daniel, Molecular nutrition, CABI Publishing, 2003
David de Lorenzo et al., Nutrigenómica y nutrigenética: hacia la nutrición personalizada, Librooks, Barcelona, 2001
C.Carlberg, S. M. Ulven, F. Molnár, Nutrigenomics, Springer, 2016
Martin Kohlmeier, Nutrigenetics : applying the science of personal nutrition, Academic Press, 2013
Lynnette R. Ferguson, Nutrigenomics and nutrigenetics in functional foods and personalized nutrition, Taylor & Francis/CRC Press, 2014
Y. Mine, K. Miyashita, F. Shahidi, Nutrigenomics and Proteomics in Health and Disease, Wiley-Blackwell, 2009
Young-Joon Surh et al., Dietary modulation of cell signaling pathways, CRC Press, 2009
G. Rimbach, J. Fuchs, L. Packer, Nutrigenomics, Taylor & Francis, 2005
N. Moustaïd-Moussa, C.D. Berdanier, Nutrient-gene interactions in health and disease, CRC Press, cop., 2001

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent